Neovisni novinarski portal
6.6.2020.
PRAVA ZA LJUDE / PRAVDOSUĐE
Petorica osumnjičenih u slučaju brutalnog, grupnog silovanja maloljetnice u Zadru, ipak će u istražni zatvor

Petorica osumnjičenih u slučaju brutalnog, grupnog silovanja maloljetnice u Zadru, ipak će u istražni zatvor

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru, nakon zaprimanja žalbi stranaka, donijelo je odluku o istražnom zatvoru za petoricu osumnjičenika koje se tereti za kazneno djelo silovanja maloljetnice. Odluka je napisana i otpremljena strankama, kako se navodi u priopćenju glasnogovornika ŽS u Zadru Hrvoja Viskovića. Ne kaže se, međutim, kakva je odluka i je li sud odredio istražni zatvor za osumnjičenike. Neslužbeno, Jutarnji list doznaje da je policija već dobila dovedbeni nalog za petoricu osumnjičenih koji će ipak u istražni zatvor…

Inače, sudac zadarskog Županijskog suda Ivica Marković nakon saslušanja je pustio na slobodu svih sedam osumnjičenika, u dobi od 17 do 19 godina, koje je policija prijavila zbog sumnje da su godinu dana višekratno grupno silovali maloljetnu, tada 15-godišnju djevojku, te da su neka od brutalnih zlostavljanja snimali mobitelom i snimkama ucjenjivali djevojku kako bi od nje iznudili seks.

Protiv rješenja suca istrage, Ivice Markovića, žalbu je uložilo zadarsko Državno odvjetništvo, a zbog iznimnog interesa i uznemirenosti javnosti koju je ovaj zastrašujući slučaj izazvao, ŽS u Zadru je već danas odlučio o žalbi. Izvanraspravno vijeće promijenilo je prvotno rješenje suca Markovića, pa će petorica osumnjičenih, čini se, ipak u istražni zatvor…

U međuvremenu, piše Zadarski list, neki od mladića osumnjičenih za višestruko grupno silovanje i bludne radnje na štetu maloljetnice, prijavili su više počinitelja za kazneno djelo povrede privatnosti, objavljivanjem njihovog identiteta i fotografija na društvenim mrežama i drugim medijima, što je potvrdila i PU zadarska.

ZL navodi i kako su neslužbeno doznali da policija i DORH “češljaju” društvene mreže i medijske napise te da su na obavijesni razgovor već pozvali više osoba koje su putem društvenih mreža ili medija u bilo kojem obliku objavile podatke ili fotografije koji otkrivaju identitet osumnjičenih mladića.
Radi se o postupku koji je tajan i u tijeku je, a neke od osumnjičenih osoba su maloljetne, ili su to bile u vrijeme počinjenja kaznenih djela za koje se terete.

– Objavom njihovih fotografija i imena na društvenim mrežama, u novinama i na internetskim portalima ovih je dana višestruko povrijeđeno njihovo pravo, ali i pravo žrtve, budući da se objavom nekih podataka o njima otkrivaju i neki podaci koji se tiču same žrtve- rekao je za ZL odvjetnik koji u ovom postupku zastupa jednoga od osumnjičenika.

Prije tri dana policijsku zaštitu je dobio i istražni sudac ŽS u Zadru koji je, nakon saslušanja inkriminiranih mladića, odbacio zahtjev ŽDO da im se odredi istražni zatvor, te ih pustio da se, uz mjere opreza, brane sa slobode, što je izazvalo masovnu javnu konsterniranost. Mladići se, naime, ne smiju približavati žrtvi niti s njom kontaktirati, a imaju obvezu i javljati se u policiju dva puta mjesečno. Takav postupak suca Markovića rezultirao je, osim brojnim masovnim i pojedinačnim prosvjedima i istupima, naposljetku i prijetnjama sucu, o čemu je odmah obaviještena policija te mu je osigurana zaštita.

Sinoć je pred zgradom suda u Zadru održan mirni prosvjed, a za sutra je, s početkom u 12 sati, najavljen novi kojim se želi, kako kažu organizatori, probuditi javnost i osvijestiti kod građana u kakvom to društvu živimo, a kod zakonodavaca potaknuti inicijativu za promjenu loših zakona koji, u slučajevima poput ovog, ne štite adekvatno žrtvu.

Brojne civilne udruge promptno su se oglasile nakon odluke suca Markovića da osumnjičenike pusti na slobodu, te uz ostalo tražile da se slučaj višekratnog, brutalnog grupnog silovanja maloljetnice izmjesti iz Zadra na drugi sud. Tužiteljstvo je takav zahtjev odbilo, jer za izuzeće zadarskog suda, kažu, ne vide razloga…


VEZANE VIJESTI