Neovisni novinarski portal
3.6.2020.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA
Peticija za otkazivanje predstavljanja knjige ‘Pobačaj – drama savjesti’ na Sveučilištu u Zadru

Peticija za otkazivanje predstavljanja knjige ‘Pobačaj – drama savjesti’ na Sveučilištu u Zadru

Platforma za reproduktivna prava pridružuje se otporu građanki i građana, te članica i članova Sveučilišta u Zadru protiv daljnje klerikalizacije akademskog obrazovanja i pokušaja znanstvenog legitimiranja crkvenih dogmi vezanih uz pristup sigurnom i legalnom pobačaju, kako poručuju iz te Platforme. Zato je, kažu, Platforma pokrenula peticiju (poveznica) kojom se zahtijeva otkazivanje predstavljanja knjige “Pobačaj – drama savjesti” Tončija Matulića koje se trebalo planira održati u svečanoj sveučilišnoj dvorani, u srijedu, 9. listopada, u organizaciji Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru i Zadarske nadbiskupije.

-Radi se o predstavljanju knjige koja je jasno i dokazivo dio klerikalne kampanje protiv prava na pobačaj (knjiga je iz 1997.!), autora koji je javno istaknut kao zagovaratelj crkvenih dogmi protiv prava žena, nije i ne može biti izraz “pluralizma mišljenja” ili već sličnih fraza kojima se i ovoga puta jedno JAVNO sveučilište u najmanju ruku ograđuje od svoje društvene odgovornosti za promicanje i zaštitu ustavnih vrednota. Potpisnice/i peticije od vodstva Sveučilišta u Zadru zahtijevaju: javnu ispriku i otkazivanje predstavljanja knjige “Pobačaj – drama savjesti” u prostorijama Sveučilišta u Zadru, službeno očitovanje nadležnih struktura, prvenstveno Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – kažu u

Nakon što je grupa građanki i građana i članica Sveučilišta u Zadru ovim povodom uputila prosvjedno pismo upravljačkim strukturama Sveučilišta u Zadru kojim zahtijevaju službeno očitovanje Sveučilišta i otkazivanje najavljenog predstavljanja knjige, stigao je i potpuno neadekvatan i ciničan odgovor koji potpisuje kabinet rektorice Sveučilišta u Zadru, tvrde.

-Iz odgovora rektorice vidljivo je izbjegavanje odgovornosti za sadržaje koje se prezentiraju na Sveučilištu i za korištenje Sveučilišta za napad na ženska ljudska prava i pritom želimo podsjetiti da je otvoreno zagovaranje zabrane pobačaja protivno ustavnom načelu prava žena na samoodređenje i zaštitu privatnosti, sukladno odluci Ustavnog suda iz veljače 2017. – ističu.

U nastavku je njihovo detaljnije obrazloženje o razlozima pokretanja ove  peticije:

Sveučilište u Zadru je zaboravilo na svoj Statut i Etički kodeks, zaboravilo je da je javna znanstvena ustanova u sekularnoj državi i zaboravilo je da ga većinski upisuju žene.  Stoga iz kabineta rektorice dobivamo odgovor da je predstavljanje knjige dr.sc. Matulića na sveučilištu legitimno u pluralističkom društvu, iako se radi o političkoj temi kojoj autor pristupa iz dogmatske, a ne znanstvene pozicije i retrogradno u odnosu na civilizacijske dosege u području ljudskih prava.

Za sljedeću srijedu, 9. listopada 2019. godine u 18:30 h najavljeno je predstavljanje knjige dr. sc. Tončija Matulića „POBAČAJ-drama savjesti“ u organizaciji Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru i Zadarske nadbiskupije i to u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Sveučilištu je anonimno upućena prosvjedna nota njegovih članova/ica zbog straha od negativnih posljedica što ukazuje na jednoumlje u ovoj ustanovi, a na koju su iz kabineta rektorice poručili da održavanje ovog katoličko-političkog događaja nije sporno i da diskriminatorne propovijedi osiguravaju pluralnost znanstvenog mišljenja i rasprave.

Predstavljanje knjige „POBAČAJ-drama savjesti“ dio je javne kampanje u kojoj pozivajući se na katoličko poimanje morala i kanonsko pravo, crkvene organizacije nastoje takav sustav vrijednosti ozakoniti i nametnuti svim građanima i građankama Republike Hrvatske neovisno o njihovoj vjerskoj pripadnosti i skupu vrijednosti. Događaj promovira Inicijativa „40 dana za život“, a gospodin Matulić je za portal Prolife.hr izjavio: „Donijeti zakon kojim bi se zabranio pobačaj značilo bi pokazati da smo opredijeljeni za život, da dostojno branimo ustavno načelo koje brani pravo svakoga ljudskog bića na život…“. 

Prema članku 6. Statuta Sveučilišta u Zadru, djelovanje Sveučilišta se temelji na autonomiji i poštivanju i afirmaciji ljudskih prava i sloboda, a prema članku 4. Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zadru moralna je obveza i pravo svakog člana i članice sveučilišne zajednice poštovati ljudsko dostojanstvo i sva prava koja iz njega proizlaze.Dopuštanjem da se ovakav događaj održi u njegovim prostorijama, Sveučilište u Zadru podržalo je ovu političku kampanju i dalo znanstveni legitimitet crkvenim dogmama. Prekršilo je načelo političke neutralnosti i akademske nepristranosti, a najviše diskriminiralo žene koje na njemu rade ili studiraju, one koje jesu ili će iskoristiti pravo na zdravstvenu mjeru prekida trudnoće i one koje nisu rimokatoličke vjeroispovijesti.

ZATO ZAHTIJEVAMO OTKAZIVANJE PREDSTAVLJANJA KNJIGE „POBAČAJ-DRAMA SAVJESTI“ NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Prva sveučilišta u Europi osnovala je katolička Crkva. Te obrazovne ustanove bile su zatvorene za puk koji se nije namjeravao zarediti, a još dulje su bile zatvorene za žene jer se nije smatralo da su sposobne biti intelektualke. S razvojem država i odvajanjem društvenih institucija kao što su obrazovanje, rad, zdravstvo i politika od Crkve, počela su se osiguravati prava svim pripadnicima društva neovisno o vjerskoj pripadnosti i spolu.

Već godinama svjedočimo kako se ove institucije ponovno vraćaju u ruke crkvenih organizacija i kako nositelji ovlasti u crkvenoj hijerarhiji postaju političke figure uključene u donošenje odluka podjednako kao i ministri.

Ipak, obrazovanje je bilo utvrda kritičkog promišljanja, otvorenosti i prihvaćanja svih znanstveno argumentiranih stavova te poštivanja njihove osobnosti i prava dok ona ne krše tuđe slobode, barem na visokoobrazovnim ustanovama.

Sveučilište se toliko vratilo svojim počecima od prije nekoliko stoljeća da svaka akademska godina počinje i završava misom, a Teološko-katehetski odjel kao spona crkvenih organizacija, političkih inicijativa i obrazovne ustanove postupno uvodi misne propovijedi u znanost.

Sama knjiga je prvi puta objavljena 1997. godine, nije pobudila širi znanstveni interes, no uz preinake iz nekog razloga je ipak ponovno objavljena. Očito je da se radi o političkoj kampanji kojom se katoličke dogme suprostavljaju zakonodavstvu Republike Hrvatske i kojom se diskriminiraju žene kao građanke Republike Hrvatske jer im se nastoji oduzeti ljudsko pravo autonomije nad vlastitim tijelom, a sve pod argumentom prava embrija na život. Ipak u hrvatskom Ustavu na kojeg se pozivaju, kao i u međunarodnim pravnim dokumentima, sva prava i slobode  dodjeljuju se ljudima po rođenju.

Platforma za reproduktivna prava
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI