14.11.2019.
PISMO
Otvoreno pismo hrvatskim institucijama: Pravda za djevojčice – nekažnjavanje zločina je zločin!

Otvoreno pismo hrvatskim institucijama:
Pravda za djevojčice – nekažnjavanje zločina je zločin!

Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime i Ženska soba – Centar za seksualna prava uputile su otvoreno pismo hrvatskim institucijama povodom šokantnog slučaja višemjesečnog teškog nasilja sedmorice mladića  nad 15-godišnjom djevojčicom, pa potom dvojbenom odlukom sudskih vlasti o puštanju na slobodu osumnjičenika za višestruko silovanje i drugo zlostavljanje. Svoje pismo su naslovili: Pravda za djevojčice – nekažnjavanje zločina je zločin! Prenosimo ga u cijelosti.

Pravda za djevojčice – nekažnjavanje zločina je zločin!

Zgrožene sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca istrage Županijskog suda u Zadru o puštanju na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana, zahtijevamo hitno djelovanje nadležnih institucija u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. U protivnom, hrvatsko pravosuđe i sve druge nadležne institucije pretvaraju se u suučesnike grupnog silovanja, prijetnje, premlaćivanja i ucjene:

1. Tražimo od Ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Pozivamo sve građanke i građane da se glasno i javno pobune protiv sramotnog postupanja zadarskog suca, a time i cijelog sudskog sustava. Puštanjem osumnjičenika ta ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve, i to djevojčice. Nekažnjavanje zločina je zločin!

Izražavamo punu podršku djevojčici koju je sudstvo ovim sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu. Pozivamo Centar za socijalnu skrb u Zadru da uputi obitelj maloljetne žrtve da se jave Fondu #SPASIME pri Zakladi SOLIDARNA za bilo koji oblik hitne financijske ili stručne pomoći koju sustav u ovom trenutku nije u stanju pružiti žrtvi te organizaciji Ženska soba -Centar za seksualna prava za stručnu i specijaliziranu podršku preživjeloj i njoj bliskim osobama.

Platforma za reproduktivna prava
Inicijativa #spasime