Neovisni novinarski portal
9.7.2020.
POLITIKA
Mislav Kolakušić u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2 “: Da sam premijer, smanjio bi plaće za 30 posto cijeloj državnoj i lokalnoj upravi, što je barem 100 tisuća radnih mjesta manje…

Mislav Kolakušić u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2 “:
Da sam premijer, smanjio bi plaće za 30 posto cijeloj državnoj i lokalnoj upravi, što je barem 100 tisuća radnih mjesta manje…

Mislav Kolakušić, eurozastupnik i kandidat za predsjednika RH, koji je, iako najmanje prisutan na hrvatskoj političkoj sceni, postao već njezina treća politička snaga, gostovao je danas u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Što bismo dobili s njim kao mogućim šefom države i kakva bi Hrvatska bila kada bi je Kolakušić dizajnirao, ključne su teme oko kojih se vodio razgovor. Sve u svemu, u viziji Mislava Kolakušića, bivšeg suca Trgovačkog suda, predsjednik države imao bi cezarističke ovlasti, s njim bi sve u državi počimalo i završavalo, iznad njega bi bio samo Bog, a u iznimnim situacijama- Sabor.

Nekad su ga nazivali “kraljem društvenih mreža” jer je sve svoje političke poruke komunicirao gotovo isključivo na taj način, no, danas je, čini se, shvatio da to nije dovoljno jer se i Facebook promijenio, kazao je, u odnosu na ono što je nekad bio. Uoči gostovanja kod Aleksandra Stankovića, osebujni predsjednički kandidat na intrigantan je način najavio preko društvenih mreža kako će se u Nu2 obračunati s tzv. estradnim domoljubljem.

Mislav Kolakušić/Foto:TRIS/J.Krnić

Kako piše tportal, kod Stankovića je odmah na početku komentirao štrajk prosvjetnih radnika tezom da su prosvjedi uvijek dobrodošli jer podižu svijest pojedinaca. Ali, reći će, “mi umjesto da stanemo jedni uz druge, mi prosvjedom nazivamo okupljanje 2000 prosvjetara. Pogledajte Barcelonu gdje prosvjeduje 2 milijuna ljudi. Ovdje se ne pokazuje apsolutno nikakva snaga “,  kazao je, napominjući kako je u redu tražiti veće plaće jer većina građana misli da je državni proračun pun. Ali, istina je nažalost, drugačija, kaže.

– Većina svih potreba financira se zaduživanjem. Prosvjetari to ne shvaćaju jer im nitko nije rekao istinu. Nema novaca ni za sadašnje plaće. Da sam sada premijer smanjio bih plaće cijeloj državnoj i lokalnoj samoupravi odmah za 30 posto, ali bi istodobno smanjio i broj tijela, što znači barem 100 000 izmišljenih radnih mjesta manje, poručio je Kolakušić.
S druge strane, predsjedničke ovlasti bi značajno povećao, ali o tome bi odlučili građani na referendumu. Prva pretpostavka za provedbu njegove političke platforme i značajnijih promjena u zemlji je osigurati 600 tisuća glasova jednoj političkoj opciji, jer, kako kaže, morate biti zastupljeni u svim segmentima koje politika pruža. A 600 tisuća glasova je sada ono što se na izborima redovito rasprši na cijeli niz manjih stranaka. Pa HDZ i SDP dobiju 440 tisuća glasova, a svi ostali 600 tisuća, no HDZ i SDP dobiju osam mandata, a ostali pet, rekao je, aludirajući na rezutate europarlamentarnih izbora.

Predsjednik je, naglasit će, jedini kojem građani daju direktno mandat. Predsjednički sustav upravljanja zemljom je, smatra, puno pošteniji jer građani direktno odlučuju kome će predati vlast, a ne da ona bude spoj Plenkovića, Sauche, Vrdoljaka i Pupovca, reći će Kolakušić.

Ako ne bude izabran za novog predsjednika Hrvatske, bit će, kazao je, najbolji, najglasniji i najaktivniji zastupnik kojeg je Hrvatska ikad imala. Kolakušić izuzetno cijeni priliku i povjerenje koje su mu građani dali na izborima, jer, veli, to je uistinu prilika kakva se pojedincu pruža jednom u životu, jer u EP-.u govorite pred 750 ljudi.

Uvjeren je, prenosi tportal,  da i HDZ-u i SDP-u treba treća osoba, snaga, stranka, s kojom će koalirati, jer kad bi se stvorila “velika koalicija” dviju danas najjačih političkih opcija, nestali bi i HDZ i SDP zauvijek. I zato im treba netko kao Miroslav Škoro, zato se sada odjednom njega uvodi u igru iako zadnjih deset godina nije javno izgovorio niijednu jedinu riječ o krucijalnim političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima, zaključuje bivši sudac u kampanji za šefa države.

Ne vidi ništa sporno u povezivanju više funkcija u jednoj osobi, jer, objašnjava, i predsjednik i premijer i ministri, sve je to izvršna vlast. A u Hrvatskoj imamo na djelu trodiobu vlasti: izvršnu, zakonodavnu i sudsku. Spajanjem funkcije predsjednika i premijera ne narušava se ta trodioba vlasti, jer je to i dalje izvršna vlast uz koju postoje zakonodavna i sudbena.

Mislav Kolakušić/Foto:TRIS/J.Krnić

Zagovara model po kojem bi cijela Hrvatska bila jedna izborna jedinica, a uveo bi i obvezu da svaka lista mora prikupiti određeni broj potpisa kao “propusnicu” za sudjelovanje na izborima, a što je u cilju spriječavanja rasipanja glasova.

Što se tiče pravosuđa, reorganizirao bi ga potpuno i sveo na sedam prvostupanjskih sudova, četiri drugostupanjska, a Vrhovni i Ustavni sud bi izmjestio iz centra moći, jedan u Knin, a drugi u Vukovar. I dakako, predsjendika Vrhovnog suda, imenovao bi šef države.

Dotakao se, govoreći o potpunom slomu mirovinskog sustava, ali i mirovinske reforme, i povlaštenih mirovina, te stvarnih i lažnih branitelja koji su do invaliditeta došli uz “pomoć” sto maraka liječniku.

Kolakušić ne bi ograničavao one koji žele duže raditi obvezom da do 65 ili 67 godina starosti rade, jer, kako je rekao, ima puno sudaca, liječnika, profesora koji bi radili od 80-te godine života. S druge strane, nekomu tko radi na cesti, propisivati da to mora činiti do svoje 67-me je neprihvatljivo.

Otvaranje novih radnih mjesta, kao pretpostavku za osiguranje mirovina i cijelog mirovinskog sustava smatra iznimno teškim poduhvatom bez jedne nacionalne banke koja bi poticala razvoj proizvodnje.

Sa Srbijom, kao i svim ostalim susjedima smatra da treba graditi dobre odnose, te da je neprijateljstvo Hrvatske i Srbije izmišljeno i obje strane ga koriste iz poznatih, populističkih političkih razloga. A u pogledu ćirilice u Vukovaru posve je jasan: propisa se treba pridržavati, što lokalna vlast u Vukovaru danas ne čini, ili ih treba promijeniti.

Na predsjedničku kampanju troši isključivo vlastiti novac, kao što je činio i u kampanji za europske izbore, a 66 tisuća kuna koje je dobio od države, vratio je u državni proračun jer smatra neprihvatljivim financiranje stranaka državnim novcem.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI