Neovisni novinarski portal
3.6.2020.
POLITIKA
Kolinda Grabar Kitarović objavila kandidaturu za novih pet godina na Pantovčaku: Spremna za pobjedu.  I (staru ) pjesmu…

Kolinda Grabar Kitarović objavila kandidaturu za novih pet godina na Pantovčaku:
Spremna za pobjedu. I (staru ) pjesmu…

Eto, i to se dogodilo. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obznanila je svim dragim Hrvaticama i Hrvatima, u zemlji i inozemstvu, svim hrvatskim građanima i dragim prijateljima, da kreće u bitku za drugi predsjednički mandat. Zašto? Zato što vjeruje u Hrvatsku! Koliko Hrvatska vjeruje u nju, izgleda da je ne brine. S HDZ-om je jača. A  i šef HDZ-a Andrej Plenković računa na “zrelost” hrvatskih ljudi, a većina je, kaže, takvih, ljudi znaju što je korisno za zemlju, a što je manje korisno. Pobjeda KGK je neupitna, tvrdi. Jožu Manolića nije uvjerio. Naprotiv. “Gospođa” ne može pobijediti, siguran je Manolić, jer je iz ureda izbacila Tita. I zato će antifašisti i SDP, a njih je više od 50 posto, slaviti. Zoran Milanović pobijedit će u prvom krugu! 

Kako vidimo, cirkus je otvoren…

Licem u lice s Hrvatskom

Predsjednica se pojavila se u prostorijama Matice Hrvatske točno u podne, kako je i najavila. Povela je i Jakova, da urbi et orbi pokaže kako je izdržao…
Proteklih pet godina, kazala je, živi “licem u lice s Hrvatskom”. Dužnost obnaša zajedno s nama, odgovorno i ponosno. “Vaše povjerenje-moja je snaga!”, klicala je patetično, obraćajući se svojim biračima puna lijepih riječi i velikih obećanja. ” Pokazala sam da sam jedna od vas i da radim za vas”, izjavila je kao da upravo igra neku Šekspirovu tragediju, i u istom preglumljenom stilu ustrajala do kraja.
Iako kandidatkinja HDZ-a, na današnju predstavu nije pozvala kolege iz vrha stranke, oslonila se tek na aplauze uvijek spremne stranačke mladeži, i prepustila se ulozi mirno, bez nervoze, jer novinarska pitanja nisu dolazila u obzir.

Politika zajedništva, 1991. i 1995. jedine su točke oko kojih se hrvatski narod može i mora okupljati, i zato sam, kazala je, nastavila Tuđmanovu politiku pomirbe ( ???)

Njezin je cilj, kako je istakla, Hrvatska po mjeri svih, a to joj je, veli, i dužnost, kao i svima. S obzirom da je iza nje gotovo pet godina predsjedničkog mandata, tijekom kojeg je Hrvatsku napustilo preko 200 tisuća, mahom mladih i uglavnom obrazovanih ljudi, moglo bi se reći da naša predsjednica nije dužnost ispunjavala…

Prosječna plaća 7500 kuna

Obećala je prosječnu plaću od 7500 kuna, jer, kako kaže, nema razloga da ona ne bude tolika.

–Hajdemo zadržati mlade- poručila je, koristeći se klasičnom političkom figurom koja ništa ne košta, a lakovjernima dobro zvuči. Demografska politika je njezin prioritet, očuvanje hrvatske obitelji ključna točka njezina programa kojega će za nekoliko dana predstaviti, gospodarstvo mora prodisati punim plućima, a hrvatsko iseljeništvo je ” naš veliki kapital”. I dalje će, dodala je, ” raditi na učvršćivanju institucionalnih veza između iseljeništva i hrvatske države te za veću prisutnost hrvatskih iseljenika u našem javnom životu. Posebice želim što više stipendija mladim Hrvatima u svijetu za školovanje i zapošljavanje u Hrvatskoj.”

Pohvalila se svojim doprinosom boljem međunarodnom pozicioniranju Hrvatske čiji položaj, tvrdi, nikad nije bio bolji, a Hrvatska nije tek jedna mala zemlja, ponajmanje region ( a što je, nova Švicarska ?)

Hrvatsko iseljeništvo i dalje ostaje u njezinom fokusu, a Hrvati u BiH bit će njezina posebna briga, jer su oni jamac europskog identiteta i opstojnosti susjedne države. Apostrofirala je negativan odnos prema svim totalitarnim režimima koji su za nju isti, a jedino 1991. i 1995. su godine koje mogu cijeli hrvatski narod povezati, naglasila je, ponavljajući svoju staru tezu kako je Hrvatska stvorena 1991. – 1995. i ničeg prije toga, vrijednog pažnje i kolektivne memorije ovog naroda, nije bilo (?!) Ono što su čuvali i obranili hrvatski branitelji, rekla je, to je temelj da se gradi budućnost…

Muka od pravosuđa

A da nam takva sretna i prosperitetna budućnost ne bi bila nikad više ugrožena, KGK će se, kako je obećala, i dalje zalagati za opremanje vojske i policije. Puna optimizma, brižna i zahvalna hrvatska predsjednica jedino osjeća muku kad pomisli na pravosuđe kako pogoduje nepravdi, osobito, reći će, dugotrajnošću postupaka. I zato će pokrenuti pitanje njegove reforme.

Sve u svemu, KGK je odlučna u promicanju “vrijednosti koje nas okupljaju, a ne razdvajaju- koje nas čine ponosnim što živimo u Hrvatskoj” ( na što li misli, na sunce , more, prirodni krajolik…? )

I konačno, “želim da nakon 30 godina moderne Hrvatske i četvrt stoljeća od slavnih pobjeda u Domovinskom ratu, ponosni samosvjesno gledamo u budućnost, svjesni svoje vrijednosti, postignuća i vlastite odgovornosti prema općem dobru. I u narednih pet godina ponosno i odgovorno predstavljat ću hrvatsku državu i sve hrvatske ljude. Zato što vjerujem u Hrvatsku!”- završila je svoj kandidacijski govor kraljica političkog kiča u Hrvata, puna patosa, poze i lažnog domoljubnog zanosa. Spremna za pobjedu. I staru pjesmu…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI