Neovisni novinarski portal
26.5.2020.
PROSVJED
Svi za pravdu – nekažnjavanje zločina je zločin: Sutra masovni koordinirani prosvjed u najmanje 13 hrvatskih gradova

Svi za pravdu – nekažnjavanje zločina je zločin:
Sutra masovni koordinirani prosvjed u najmanje 13 hrvatskih gradova

Pravda za djevojčice, zajednički se zovu svi prosvjedi na kojima će se sutra, u subotu, 19. listopada, otprilike u isto vrijeme, okupiti brojni građani zgroženi nedavnim slučajem puštanja na slobodu više osumnjičenika za všemjesečno zlostavljanje i silovanje 15-godišnjakinje iz mjesta kod Zadra. Prosvjedi će se, prema aktualnim informacijama, održati u čak 13 hrvatskih gradova, a taj bi se broj tijekom dana mogao i povećati.

– Sutra, u subotu 19. listopada u 10 sati dođite na Trg kralja Tomislava u Zagrebu na prosvjed „PRAVDA ZA DJEVOJČICE!“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu. Povod prosvjeda je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve. Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sustava koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin! – vele organizatori: Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA/Fond #SPASIME.

Evo ovdje spiska gradova s mjestima i terminima okupljanja:

Zagreb – Trg kralja Tomislava, 10:00
Split – ispred Županijskog suda,10:00
Rijeka – Kont, 11:00
Osijek – Trg slobode (ispod jedra), 10:00
Zadar – Narodni trg, 10:00
Pula – Trg Portarata, 11:00
Varaždin – Trg kralja Tomislava, 18:00
Šibenik – ispred Županijskog suda, 11:00
Bjelovar – Bjelovarski paviljon (Trg Eugena Kvaternika), 10:00
Labin – SC Franko Mileta, 12:30
Korčula – Trg pomirenja, 10:00
Čazma – Trg Čazmanskog kaptola, 19:00
Dugo Selo – ispred POU Dugo Selo, 11:00

-U Šibeniku će to biti mirno okupljanje… Nećemo govoriti ništa… – pojašnjava Marina Šimundža, jedna od incijatorira šibenskog okupljanja građana.

Inače, prosvjednici od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Tu je i nekoliko zahtjeva: :

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

-Dođite na prosvjed, stanimo zajedno u zaštitu žrtve, u zaštitu svih budućih žrtvi! Sve građanke i građane podržavamo i potičemo da održe prosvjed #pravdazadjevojčice u svom gradu, a o svakom takvom prosvjedu obavještavat ćemo vas na ovom eventu i na našim FB stranicama. Svi koji sudjeluju u organizaciji prosvjeda rade potpuno volonterski, no neke troškove poput struje, najma razglasa, hitne službe i dr. ne možemo izbjeći. Okvirna procjena je da će sve koštati oko 10.000 kn, a sav ostatak će se preusmjeriti u fond#spasime za pomoć žrtvama nasilja. Donirati možete putem doniralice na: http://bit.do/pravdazadjevojcice ili uplatom na Zaklada SOLIDARNA, Trg kralja P. Krešimira IV 2, Zagreb, IBAN: HR7323900011100948072, opis plaćanja: “Za prosvjed”, SWIFT: HPBZHR2X.  Hvala vam od srca – vele organizatori: Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA/Fond #SPASIME.

Kako smo već javljali, u Zadru je već održan jedan prosvjed ispred zgrade Županijskog suda u Zadru.

Zadarski slučaj, jedan u nizu sličnih,  je potakao veliko nezadovoljstvo među građanima, te je poljuljao ionako umanjeno povjerenje naspram hrvatskog pravosuđa.


VEZANE VIJESTI