Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
Stanje u prometu
Foto: Novi semafor opremljen horizontalnom signalizaciju

Horizontalna signalizacija:
U Zagrebu postavljen semafor za pješake zadubljene u ekrane mobitela

Foto: Novi semafor opremljen horizontalnom signalizaciju

Semafor koji pješake zadubljene u ekran mobitela upozorava da je upaljeno crveno postavljen je prvi puta u Hrvatskoj i to u središtu Zagreba, na pješačkom prijelazu raskrižja Frankopanske i Ulice Gjure Deželića. Novi tip semafora svjetlo baca i horizontalno, prema pločniku odnosno nogostupu ispred pješačkog prijelaza  kako bi crveno na semaforu vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji nailaze na raskrižje, ali su zadubljeni u ekrane svojih mobitela pa ne primjećuju da im je upaljeno crveno.

Zahvaljujući horizontalnoj signalizaciji crveno se svjetlo projicira i na pješačkom nogostupu pa ga pješaci mogu uočiti i perifernim vidom, bez obzira što hodaju spuštenih glava okupirani sadržajem svojih mobitela umjesto da prate što se zbiva u prometu oko njih. Projekt je pokrenut u okviru ovogodišnje kampanje Dan bez mobitela u prometu, a kako će građani reagirati na novinu na zagrebačkim prometnicama istražit će Zavod za prometnu signalizaciju zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti koji istražuje ponašanja pješaka u odnosu na korištenje mobitela prilikom prelazaka raskrižja. Mjerit će da li i na koji način semafor s horizontalnom signalizacijom ima učinak na pješake. Drugim riječima, mjerit će se hoće li na raskrižju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića i dalje biti pješaka koji pješački prijelaz prijeđu na crveno jer ne prate promet zadubljeni u ekrane svojih mobitela. Rezultati mjerenja i moguće promjene ponašanja bit će prezentirani na konferenciji „Mi i naši gadgeti u prometu“, 21. listopada, prilikom obilježavanja Dana bez mobitela u prometu.

Prema istraživanju provedenom u okviru istog projekta čak 50 posto pješaka i 33 posto biciklista koristi mobitel dok prelaze prometnice, a 20 posto od njih niti ne primijete da se na semaforu upalilo crveno, jer su im pogledi i misli bili na ekranima. Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti, korištenje mobitela u prometu  u Hrvatskoj je izrazito učestalo, u prometu ga koristi čak 91 posto vozača, a istraživanje je pokazalo i da su reakcije vozača s mobitelom za volanom gotovo tri puta sporije.

Foto: Pješakinja pored novog semafora opremljenog horizontalnom signalizacijom

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI