Neovisni novinarski portal
5.6.2020.
hrvatsko novinarsko društvo / sindikat novinara hrvatske
HND i SNH:  Naš posao je izvještavanje o problemima od javnog interesa, poštujući osnovna etička pravila novinarskog djelovanja

HND i SNH:
Naš posao je izvještavanje o problemima od javnog interesa, poštujući osnovna etička pravila novinarskog djelovanja

Prenosimo zajedničko priopćenje Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske. 

Poštovane kolegice i kolege,

u danima kada mediji izvještavaju o iznimno osjetljivom slučaju u Zadru dužnost nam je podsjetiti vas na Kodeks časti hrvatskih novinara, koji je opći nacrt etičkog djelovanja i donosi opća određenja o pravima i dužnostima novinara. Podsjećajući na nekoliko važnih odredbi Kodeksa časti, pozivamo vas da u izvještavanju o ovakvim vrlo osjetljivim slučajevima budete posebno obzirni i da se pri objavama vodite najboljim interesima djeteta/žrtve. Jedna od njih je zaštita identiteta žrtve, kao i senzibilno izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu.

Cijeli Kodeks časti hrvatskih novinara možete pročitati ovdje, a izdvajamo najvažnije odredbe Kodeksa i još jednom podsjećamo da naš posao jest izvještavanje o problemima koje su od javnog interesa, ali poštujući ova osnovna etička pravila novinarskog djelovanja.

13. Novinari u svom djelovanju poštuju, štite i promiču temeljna ljudska prava i slobode, a osobito načelo jednakosti svih građana. Posebna se odgovornost očekuje kad se izvještava ili komentira prava, potrebe, probleme i zahtjeve manjinskih društvenih skupina. Informaciju o rasi, boji kože, vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti, životnoj dobi, spolu, seksualnoj orijentaciji, rodnom izražavanju, bilo kojoj fizičkoj ili mentalnoj osobini ili bolesti, bračnom stanju, životnom stilu, društvenom položaju, imovinskom statusu ili razini obrazovanja novinar navodi samo ako je ona izrazito relevantna u kontekstu u kojem se iznosi. Nedopustivo je koristiti stereotipe, pejorativne izraze, ponižavajuće prikazivanje, kao i svaki drugi oblik izravnog ili neizravnog poticanja ili podržavanja diskriminacije.

14. Novinar treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti. Obavezan je poštovati svačije pravo na privatnost. Nedopustivo je bez njihovog dopuštenja snimati osobe u okruženju u kojem se opravdano očekuje privatnost. Narušavanje nečije privatnosti mimo njegove volje i znanja dopušteno je samo ako je opravdano iznimnim javnim interesom.

17. U prilozima o sudskim postupcima treba poštovati ustavno načelo pretpostavke nedužnosti optuženika te dostojanstvo, integritet i osjećaje svih stranaka u sporu. U kaznenim su postupcima novinari dužni poštovati pravo na zaštitu identiteta zaštićenih svjedoka, pouzdanika, zviždača i oštećenika, koji ne smiju otkriti bez njihovog pristanka, osim u slučajevima od iznimnog javnog interesa.

20. Novinar ne smije otkriti identitet djeteta ili maloljetnika uključenog u slučajeve seksualnog zlostavljanja ili bilo kojeg drugog oblika nasilja ili kaznenog djela, bez obzira je li dijete ili maloljetnik svjedok, žrtva, osumnjičenik ili okrivljenik. Medijski prilozi o takvim slučajevima ne smiju omogućiti identifikaciju djeteta ili maloljetnika. Identitet djeteta ili maloljetnika dopušteno je otkriti samo iznimno, kada je to u javnom interesu i ne ugrožava dobrobit djeteta ili maloljetnika, te uz pristanak roditelja ili skrbnika djeteta ili maloljetnika, ili kada to radi dobrobiti djeteta traže državna tijela.

Za Hrvatsko novinarsko društvo Hrvoje Zovko, predsjednik

Za Sindikat novinara Hrvatske Maja Sever, predsjednica

Arhiva: Novinarski dom – novinarski prosvjed (foto TRIS/G.Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI