Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
POLITIKA
Generalsko zborno trovanje: Napad u Uzdolju je izrežiran od tamo nekih… da se diskreditira Hrvatska jer je uspješna u EU ( ?! )

Generalsko zborno trovanje:
Napad u Uzdolju je izrežiran od tamo nekih… da se diskreditira Hrvatska jer je uspješna u EU ( ?! )

Opet Zadar. Ovaj put s degutantnim grafitom koji govori o ozbiljnim mentalnim poremećajima autora. Uvijek se pitam je li mudrije prešutjeti takve ispade životinjskih nagona ili skrenuti pozornost javnosti na njihovu opasnu patologiju. Jer oni žive od tog javnog refleksa, hrane svoj bolesni ego medijskom pažnjom, i vjeruju da su nekakav važan faktor u društvu. Zapravo su društveni otpad. I možda bi ih trebalo naprosto ostaviti na tom njihovom deponiju, ne prenositi ih među zdrav i normalan svijet da ga ne kontaminiraju. Dok policija ne odradi svoje, a sud ne odluči o njihovom krimenu. Ili dok Hrvatski generalski zbor ne otkrije tko stoji iza te urote…

U zadarskom naselju Bili Brig, kako javlja Zadar News, osvanuo je grafit, eufemistički rečeno, neprimjerenog sadržaja:” Zakolji Srbina, izvadi mu organe, jer su u kvartu mačke gladne!” Navodno je na fasadi stambene zgrade još od nedjelje navečer. Zadarski pročelnik za komunalne djelatnosti upozoren je na grafit od policije, piše Zadar News, i obećao je ukloniti ga tijekom poslijepodneva. Zar to nije trebalo ukloniti trenutno, dočim je stigla policijska dojava?! Pa makar pročelnik s kantom boje izašao sam na lice mjesta. Na takve prljave škrabotine ne odgovara se indolencijom. Nego akcijom. A ona. nažalost, često izostaje na svim razinama i zato smo danas suočeni s eskalacijom nasilja, mržnje i isključivosti. Černobilski zagađenim društvom.

I kad čelnik SDSS-a Milorad Pupovac za spomenuti zadarski portal kaže kako je situaicja alarmantna, kako je ustaški pozdrav “Za dom spremni” postao standard koji je normalnim ljudima neprihvatljiv, ali se i nenormalnima tolerira, što govori da situacija u društvu nije dobra, potpuno je u pravu.

Zadar je i moj grad i ja se ne sjećam da je situacija u Zadru bila ovakva kakva je sada. Imali ste niz loših situacija u Zadru. Mene za Zadar vežu – kazao je- predivne uspomene, ali ovo što se događa u posljednje vrijeme nije dobro- kaže Pupovac, najavljujući razgovor s premijerom, jer Vladu, kojoj je Andrej Plenković na čelu, smatra suodgovornom za situaciju u društvu.

I Pupovac često koristi eufemizme ( “nije dobro” ), jer zna da, čak i u takvoj varijanti, što god rekao mnogi će u ovoj državi dočekati na nož. On je za njih četnik, već time što je Srbin koji se bori za prava srpske nacionalne manjine i ne odriče se vlastitog nacionalnog identiteta. Ali, zar bi ma kakvo poštovanje kod takvih hrvatina uživao, recimo, Tomislav Žigmanov iz  Demokratskog saveza Hrvata iz Vojvodine kad bi se odrekao svog hrvatskog identiteta? Ili svog latinićnog pisma? Svoje kulture? Smatrali bi to činom izdaje ili bi optužili vlast u Srbiji da provodi prisilnu asimilaciju tamošnjih Hrvata.

A u Hrvatskoj, cijene se samo Srbi koji prikrivaju svoje nacionalno porijeklo, ili ga jednostavno prešućuju dokle god mogu. Ovdje je normalno da se Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne poštuje, da se ignorira i interpretira po političkim potrebama. Da pitanje ćirilice u Vukovaru komentira generalski zbor u kojemu je i dio suspektnih, inkriminiranih tipova koji generalski čin mogu imati samo u ovakvoj, što bi rekao nezavisni zastupnik Marko Vučetić, poludržavi, nezgotovljenom proizvodu. Zamisite generale neke ozbiljne vojske, neke ozbiljne države koji bi građane poticali na nepoštivanje Ustava vlastite zemlje? A ovi naši to čine bez krzmanja, štoviše, dokazujući time svoje neupitno domoljublje!? Ako njih pitate ćirilici nije mjesto u Vukovaru, iako je u gradu trećina građana srpske nacionalnosti. Njih ne zanima ni Ustav ni zakoni koji jamče u Vukovaru ravnopravnu upotrebu “manjinskog” pisma i jezika, i ako njih pitate, možda, jednog dana, kad se promijene generacije,  ćirilica dobije pravo građanstva u ovom nesretnom gradu.

Na redovitom polugodišnjem susretu s premijerom Plenkovićem i ministrom branitelja Medvedom, naši umirovljeni generali govore o virtualnom ratu koji se s istoka ( iz Srbije, dijelom i iz BiH ) vodi protiv Hrvatske, jer ima uspjehe u EU, pa je treba kompromitirati kao, navodno, ustašku državu. Iz njihovog je “generalskog” diskursa i napad na Srbe u Uzdolju urota, izrežiran i potaknut od tamo nekih, kako veli predsjednik Zbora Pavao Miljavac, kojima je interes diskreditirati Hrvatsku. Kao da itko na ovom svijetu može Hrvatsku diskreditirati više od nje same…
Kakvi generali, takve i poruke. Nimalo na korist normalizacije atmosfere u društvu, njegovog ozdravljenja i saniranja “posttraumatskog ratnog poremećaja”. Naprotiv, ovo generalsko zborno trovanje samo je poticaj novim nasilnicima, novim degutantnim škrabotinama s otiskom mržnje i netrpeljivosti.  Jer neki najbolje žive od vječitog podgrijavanja mržnje i ratova. Ali, oni nisu većina. Šteta što se to po klimi u društvu i ne bi reklo…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI