Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / HRVATSKA / POLITIKA / PROSVJED
Dvanaesti dan štrajka u školama, Vlada ne popušta, a ni sindikati: Sezonski perač posuđa u restoranu zaradi više od profesora…

Dvanaesti dan štrajka u školama, Vlada ne popušta, a ni sindikati:
Sezonski perač posuđa u restoranu zaradi više od profesora…

Dvanaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, a od jučer solidarno su u štrajku i zaposlenici visokoobrazovnih ustanova u cijeloj Hrvatskoj. No, Vlada ne popušta, a kako izgleda, ne odustaju ni sindikati obrazovanja i znanosti.  Prema modelu tzv. cirkularnog štrajka danas ne rade škole u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, što je potaklo i županijsku organizaciju SDP-a u Šibeniku da se obrati javnosti priopćenjem koje potpisuje njezin potpredsjednik Karlo Klarin, i sam prosvjetni radnik.

Premijer Plenković ponudio je učiteljima, ali i svim zaposlenicima javnih službi, koji, podsjećamo, nisu u štrajku i nisu zahtijevali nikakvo povećanje, 6,12 posto povećanje plaće u tri vala, što su neki sindikalisti žestoko kritizirali.


˝Povećanjem osnovice za sve jednako ne rješava se zaostajanje koeficijenata u školstvu i još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi˝ – ističe sindikalist Mihalinec. Što to točno znači? Jedna moja kolegica je –navodi u priopćenju Klarin- na jednoj društvenoj mreži lijepo objasnila za sve one koji još ne razumiju. Učenik A (učitelj) i učenik B (djelatnik u javnoj služni) su imali isti broj bodova iz testa. Učenik A je dobio dvojku, a učenik B četvorku. Nakon što se učenik A pobunio i rekao da to nije pošteno, učitelj je povećao ocjenu obojici. Sad učenik A ima trojku, a učenik B peticu. Ravnopravno, ali nepravedno- konstatira SDP-ovac ocjenjujući da je premijer “ovakvim potezom produbio jaz između školstva i naroda koji i dalje smatra da učitelji ništa ne rade i da ne zaslužuju povećanje plaća. Da imaju previše praznika i da je ovo sasvim u redu.”
Nevjerojatno je, smatra Klarin, da tijekom sezone perač posuđa u restoranu može zaraditi više nego jedan profesor, stoga ne čudi da neki profesori ljetnu stanku i svoj zasluženi godišnji odmor provode radeći neki sličan sezonski posao popunjavajući svoj tanki profesorski proračun.
Svaki učitelj želi raditi posao koji voli i koji je za sebe odabrao, ističe potpredsjednik ŽO SDP-a, ali ponekad zbog vlastitog dostojanstva odlazi iz škole i zapošljava se u privatnom sektoru za puno bolju plaću. U svim zemljama EU, učitelji su stupovi društva, a kod nas moraju biti sretni što u vrijeme svojih praznika ne moraju ići daleko da bi se okupali i osunčali.
Ova vlada je, kaže Klarin, omogućila odlazak stotinu tisuća mladih, obrazovanih ljudi, a prema njegovim saznanjima mnogi učitelji ostavljaju svoj ˝super˝ plaćen posao u školi i odlaze za boljim životom u Irsku, Švedsku ili Njemačku.
-Ako svi odemo, tko će djecu naučiti čitati, pisati i zbrajati? Ili to možda ovoj vladi nije potrebno!? Možda je dovoljno znati zaokružiti ili popuniti listić, znati pozdraviti doma, a od stranih jezika – srpski, radi glazbe. Ali, za to ne trebaju učitelji. Oni uče djecu misliti svojom glavom!- poručuju iz SDP-a šibensko-kninske županije.

Zanimljivo je da je na istom tragu i komentar HDZ-ovog zastupnika i šefa saborskog Odbora za vanjsku politiku, Mira Kovača, koji je, gostujući u Novom danu N1 televizije, o štrajku prosvjetnih radnika kazao:
-Nama treba strategija kako zadržati ljude u Hrvatskoj, kako imati obrazovanje koje će biti u interesu našeg tržišta rada, za to su potrebni motivirani učitelji, srednjoškolski nastavnici i sveučilišni profesori koji trebaju biti adekvatno plaćeni.
Kovač se nada da će se naći rješenje u dijalogu sindikata i Vlade, ali također ističe da su prosječne plaće u Njemačkoj 2000 eura, a plaće profesora 3000 eura . Shodno tomu, smatra, ako je u Hrvatskoj prosječna plaća 6000 kuna, profesori bi trebali imati više. Ne kaže, doduše, koliko je to “više”, ali napominje kako moraju biti kvalitetno plaćeni jer “trebaju kvalitetno obrazovati djecu za tržište rada.”

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI