Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
djeca
Foto: Pixabay, ilustracija

Dani kruha:
Katoličke aktivnosti u školama diskriminiraju djecu ateista i indoktriniraju ih u katoličku vjeru

Foto: Pixabay, ilustracija

Bliži se ovogodišnje izdanje manifestacije ‘Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje’ koja posljednjih godina zbog sudjelovanja katoličkih svećenika izaziva kontroverze. Manifestacija se održava u javnim obrazovnim ustanovama, organizira je udruga ‘Lijepa naša’ pod kapom globalne fondacije FEE, a roditelji koji nisu vjernici i čija djeca ne idu na satove vjeronauka ne žele da katolički svećenici koji sudjeluju u obilježavanju Dana kruha svojim vjerskim aktivnostima poput blagoslova i škropljenja svetom vodicom podvrgavaju djecu ateista i onu drugih vjeroispovjesti.

Slavljenje kruha događa se u listopadu u školama diljem Hrvatske. Djeca od kuće donose kruh i krušne proizvode, a u školama se postavljaju prigodne izložbe dječjih radova, izvode igrokazi na zadanu temu, čitaju literarni radovi. Neke od javnih obrazovnih ustanova obilaze tih krušnih listopadskih dana i katolički svećenici kako bi prisustvovali priredbama, molili s djecom, blagosljivali ih i škropili svetom vodicom.

Roditelji koji nisu vjernici negoduju protiv takve prakse koja je neprihvatljiva i Uredu pravobraniteljice za djecu. Ta je institucija od nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja još lani zatražila da poduzme mjere kako se vjerske aktivnosti u školama ne bi prakticirale izvan odobrenog programa vjeronauka te da sve odgojno-obrazovne ustanove upozori kako su dužne poštovati propise pa i Zakon o suzbijanju diskriminacije. Ustvrdio je Ured pravobraniteljice i kako prakticiranje vjerskih aktivnosti mimo vjeronauka ukazuje na nespremnost i neučinkovitost odgojno-obrazovnog sustava da osigura poštivanje propisa, učenje djece poštovanju različitosti i toleranciji, uvažavanju prava i potreba drugih manjinskih zajednica, te osposobljavanje djece za život u pluralističkom društvu i interkulturalizam.

Indoktrinacija djece u katoličku vjeru

Iz godine u godinu buni se i Protagora, udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, koja je uoči ovogodišnje manifestacije otvorenim pismom još jednom pozvala ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da poduzme potrebne mjere kako bi se vjerski dio svečanosti održavao isključivo u sklopu nastave katoličkog vjeronauka, a ne da manifestacija i ove godine bude povodom za diskriminaciju djece koja na pohađaju vjeronauk i njihovu indoktrinaciju u katoličku vjeru. Podsjećaju kako je prakticiranje vjerskih aktivnosti mimo vjeronauka protivno Zakonu o odgoju i obrazovanju i osnovnim i srednjim školama te Zakonu o suzbijanju diskriminacije te da je to zaključeno i rješenjem Ministarstva koje je u jednoj školi na tu temu provelo inspekcijski nadzor.

-Konačno, već i temeljem Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske o suradnji u području odgoja i obrazovanja, ugovoreno je da odabir vjeronauka pri upisu u školu mora biti organiziran na način da takva odluka ne bude povodom bilo kakvom obliku diskriminacije na području školskoga djelovanja, što se posljedično ima primijeniti i na druge oblike vjerskog odgoja u državnim školama, a održavanje vjerskih obreda (i to isključivo jedne konfesije) u sklopu svečanosti koja je obvezna za sve učenike svakako predstavlja oblik vjerskog (prinudnog) odgoja – piše u pismu ministrici član upravnog odbora Protagore Alan Sorić.

FEE naložio ‘Lijepoj našoj’ obustavu vjerskih aktivnosti pod njihovom kapom

Da vjerske aktivnosti ne bi smjele biti dijelom aktivnosti Dana kruha smatraju i u Zakladi za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE), najvećoj svjetskoj organizaciji tog tipa sa sjedištem u Danskoj, pod čijom kapom manifestaciju u Hrvatskoj organizira udruga ‘Lijepa naša’.

-FEE i njezini programi trebaju biti uključivi za sve, bez obzira na spol, vjerska uvjerenja, boju ili rasu. To znači da članovi FEE ne bi trebali miješati vjerske aktivnosti sa FEE programima. Činjenica da bi sve škole mogle biti pozvane da sudjeluju u određenoj aktivnosti ne znači da se pojedini učenici možda neće izostaviti iz tih aktivnosti ili im je neugodno sudjelovati, kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj. Članice FEE mogu ako tako odluče izvoditi aktivnosti koje bi mogle imati vjerski kontekst ali ne kao dio FEE programa. FEE traži da udruga ‘Lijepa naša’ obustavi sve aktivnosti kojima se FEE povezuje sa jednom specifičnom vjerskom pripadnosti jer takva praksa nije u duhu FEE – piše u dopisu Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE), koja ima članice i provodi ekološko-obrazovne programe u 77 zemalja svijeta.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI