Neovisni novinarski portal
26.5.2020.
POLITIKA
Zoran Milanović u HRT-ovoj emisiji Nu2: Plenković nema veze s HDZ-om, znam što je govorio o Tuđmanu, on je fake, vrlo neiskren, i bolje mu je da šutim…

Zoran Milanović u HRT-ovoj emisiji Nu2:
Plenković nema veze s HDZ-om, znam što je govorio o Tuđmanu, on je fake, vrlo neiskren, i bolje mu je da šutim…

Bivši SDP-ov premijer i bivši čelnik hrvatskih socijaldemokrata, Zoran Milanović, koji se odlučio upustiti uz potporu stranke, u utrku za novog šefa države, gostovao je danas u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića. Danas je smireniji, ali to je jedina promjena koja se dade primjetiti nakon nekoliko godina apstinencije od politike…

Za početak, na pitanje voditelja o ulozi nedavno preminulog oca u njegovom životu, kazao je da je otac imao lijepu ulogu u njegovom životu, ali da je odluke donosio sam, makar ih otac i nije uvijek sa simpatijama prihvaćao, ali bi mu na kraju bilo drago. Otac je još 70-ih izašao iz svih partijskih struktura, tako da su raspad bivše države dočekali u potpunoj političkoj hladovini, ispričao je Milanović.

“Iskustvo, znanje i dobra namjera”

Na kandidaturu ga je potakla, kako je rekao, “želja strast i odluka da dam ono što imam, iskustvo, znanje i dobra namjera. Nije dobro da sva jaja i sva perad idu u istu košaru. Nije dobro ni kad je dobro, a u Hrvatskoj danas nije dobro”, rekao je. S puno više odmaka i puno manje odgovornosti, smatra da ovog puta, na funkciji predsjednika Republike može pomoći u suprotstavljanju nasilju i mržnji koje u zadnje vrijeme u Hrvatskoj dobivaju pravo građanstva, s propusnicom.

Branio se od svojih dosadašnjih teza kako je funkcija predsjednika Republike kod nas simbolična.
-Simbolika je karakter, to je autoritet, koji, ako nemaš, možeš se slikat- veli u svom stilu bivši čelnik SDP-a. Daleko si od novca, nemaš konkretne ovlasti, i s te pozicije, ako si moralno nepotkupljiv i imaš svoj stav, možeš puno napraviti za svoju zemlju- revidira vlastito mišljenje Milanović koji je do jučer na funkciju predsjednika države gledao kao na puki protokol. Hrvatska, kazao je, treba biti dominantno zapadna zemlja, ali koja se ne stidi i ne bježi od svog balkanskog i mediteranskog elementa , a to, veli, zadnjih godina ne vidi.
Protivi se tomu da je u jednoj osobi objedinjen šef velike stranke i šef države, a točno je, potvrdio je, da se zalagao za jedan neizravniji oblik izbora predsjednika Republike ( u parlamentu) kako bi se izbjegla, kaže, ta megalomanija.

To što govori Škoro je mutež, put u tiraniju!

– Predsjednika treba higijenski, sanitarno odvojiti od novca. Košer, kao u židovskoj kuhinji. Ne smiješ biti u situaciji da nekome moraš vratiti uslugu. Parlamentarna demokracija je najveći doseg liberalne zapadne demokracije. Ima smisla govoriti samo o potpunom predsjedničkom sustavu, polupredsjednički sustav je nepošten. A to što govori Škoro to je mutež, to je put u tiraniju- rekao je, komentirajući ambicije Miroslava Škore da poveća predsjedničke ovlasti ako bude izabran, te njegovu tvrdnju da je parlamentarna demokracija lažna.

Stanković ga je podsjetio na svojedobnu izjavu da predsjednik države ne mora govoriti istinu, pa ako je tako, pitao je, što se može očekivati od njega ako pobjedi na izborima. Da laže građanima?
-Može šutjeti-odgovorio je Milanović- ali ne može lagati.
Komentirao je i Škorine opaske na njegov račun kako je cijeli život radio u državnom sektoru i sad se opet želi  vratiti na državne jasle.
-Neka skupi potpise pa ćemo on i ja razgovarati- uzvratio je, demantirajući insinuacije kako je pripadao “crvenoj buržoaziji”. – To nije istina, ali neka pogleda u HDZ. Nisam pripadao crvenoj buržoaziji, niti je moja obitelj bila među povlaštenima, ali Plenković jest, on je jednostavno bio privilegiran, i to nije sramota, to je bio viši srednji sloj koji je naprosto tada profitirao. To je bilo trulo razdoblje- izjavio je SDP-ov kandidat za predsjednika.

Nisam radio za državne firme, za strane vlade…

Nije htio komentirati teze političkog analitičara Nina Raspudića koji tvrdi da njegova pobjeda najviše odgovara HDZ-u koji bi time lako mobilizirao svoje biračko tijelo.
– Pustimo Raspudića i lijevo-desno. Ja sam kandidat svoj. Kako to da je biračko tijelo deset godina nakon Tuđmana toleriralo i nagrađivalo partizana kao što je Stipe Mesić, zatim Ivu Josipovića koji je od Kolinde Grabar-Kitarović izgubio za 1200 glasova- rekao je Milanović.
Tvrdi da je Plenković fake, šotobandijera, on nema veze s HDZ-om, dobro zna što je svojedobno govorio o Franji Tuđmanu, i “bolje mu je da šutim”.

Odbio je odgovoriti na pitanje što je ovih šest godina radio kao privatni poduzetnik konzultant, za koga, i kome je ostao dužan. Tvrdio je da je to porezna tajna i da ga priječe ugovorne obveze pričati o tome. Ali, jedno je sigurno: -Nisam radio za državne firme, za javni sektor, za Bandića i Holding, za strane vlade, a ono malo što sam uprihodovao, oko 600-tinjak tisuća kuna prometa, je u poreznoj upravi, to je porezna tajna i nikad nećete naći da sam radio za nekoga tko je vezan za državne jasle- kazao je decidirano, napominjući da, za razliku od Mesića, nije lobirao. Na izravno pitanje je li radio za Ivana Čermaka, rekao je da ne može odgovoriti ni je li radio za Čermaka, Tedeschija ili ma koga drugog. Istina je da je prijavljivao minimalac, plaću od tri tisuće kuna, ali je plaćao sve porezne obveze, porez na dobit, porez na dividendu…

SDP-ovi prebjezi

Za vezu s Canjugom, prvi put čuje, a i s njegovom suprugom Piroškom možda se jednom u životu rukovao. – Ja nisam zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova preko HDZ-a, nego kao jedan od najboljih studenata prava na preporuku mojih profesora, kao i Joško Klisović i Orsat Miljenić. A onda me nakon tri godine, 1996., pozvao Janko Vranyczany i pitao hoću li doći raditi kod njega, i to je sve. Canjuga me nazvao kad mi je otac umro, i to je jedan od dva naša kontakta u životu.

Osvrnuo se i na SDP-ove prvokategornike koji su pretrčali Bandiću i prešli u vladajuću koaliciju, od MiIanke Opačić i Tomislava Sauche do Siniše Varge.
-Rekao sam im da vrate mandat stranci. Svi su oni bili u SDP-u prije nego što sam ja ušao u stranku- rekao je, potvrđujući da mu je potez Sauche kao njegovog predstojnika ureda i prijatelja teško pao. Ali, najveći problem mu je Varga, “odličan ministar, odličan šef fonda zdravstvenog osiguranja, da napravi takvu stvar…”

Pokušao je relativizirati svoju katastrofalnu izjavu u razgovoru sa “šatorašima” kad je za Plenkovića rekao da mu je mama “vojna lekarka”. – Mama je dobar doktor i časna žena, nije stvar u njoj, stvar je u Plenkoviću koji je nevjerodostojan, neiskren i zato je, tvrdi, to rekao. Ne misli da se treba ispričati zbog te izjave.

Što se tiče spornih izjava Milorada Pupovca u kojima uspoređuje RH s NDH i o Hrvatskoj govori kao faktoru nestabilnosti u regiji, Milanović smatra da je njegov krimen što je to rekao vani, izvan Hrvatske, a ne kod kuće. Ali, “on nema izbora”, ističe, “on ovdje mora hodati po jajima, a cijeli je rat proveo u Hrvatskoj i kad nije bilo lako reći da si Srbin…Moj savjet mu je, što imaš reći, reci u Hrvatskoj, nije svejedno gdje si nešto rekao”.

Za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović ponavlja da loše radi svoj posao, da je osoba bez integriteta, bez karijere, bila je Sanaderova službenica i ništa više. Smatra, pak, da od svih kandidata za šefa države, upravo on ima najveće državničko iskustvo.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI