Neovisni novinarski portal
22.9.2020.
POLITIKA
U Zagrebu sedam oboljelih od ospica, šest ih nije cijepljeno…

U Zagrebu sedam oboljelih od ospica, šest ih nije cijepljeno…

Je li sedam oboljelih od ospica, koji su u  zadnja dva tjedna u Zagrebu zatražili liječničku pomoć, dovoljan razlog za strah od moguće epidemije ospica u Hrvatskoj?  Možda tek prilika da se kaže kako se ospice mogu spriječiti cijepljenjem koje stvara imunost … A od sedam zaraženih, čak šest ih nije cijepljeno.  U zadnjih šest godina procijepljenost se smanjila za šest posto. Zanimljivo, najmanja je u najatraktivnijim turističkim središtima…

U zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti ” Dr.Fran Mihaljević”, piše Zagreb.info, primljeno je sedam pacijenata, u dobi od 20 do 55 godina, svi sa istim simptomima, s visokom temperaturom, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa, a za samo jednog od njih poznat je izvor zaraze.

Kako je za zagrebački portal kazao epidemiolog Bernard Kaić, u Zagrebu su zadnjih nekoliko desetljeća djeca, adolescenti i mladi cijepljeni u visokom postotku, pa nije realno očekivati veću epidemiju. Zadnja je, inače, zabilježena u zimu 2014. / 2015., kada su se ospice širile mahom među necijepljenom populacijom Roma u migraciji. Ove godine dosad je bilo 32 oboljelih, a lani ih je bilo 23.

No, epidemiolog Kaić zabrinjavajućom smatra činjenicu da nije poznato kako su se i od koga pacijenti zarazili, jer su međusobno nepovezani, što govori da su se zarazili od nekog za koga se nije znalo da ima ospice, odnosno početkom rujna očigledno je u Zagrebu bilo slučajeva neprepoznatih ospica. Takvih moguće ima i sada i oni su izvor infekcije za osjetljive osobe, smatra epidemiolog Kaić, a prenosi Zagreb. info.

Problem je i što su evidentirani bolesnici u vrijeme kad su već bili zaraženi, bili u dodiru s velikim brojem ljudi,  privatno, na poslu, u javnom prijevozu itd., pa bi i među tim ljudima moglo biti još oboljelih.

Ospice, inače, počinju hunjavicom, suzenjem i peckanjem očiju, umorom, kašljem i povišenom temperaturom, simptomima koji se mogu povezati i s nekim drugim bolestima, i nisu toliko karakteristični da bi se odmah na njih posumnjalo, a bolesnik je, nažalost, kako kaže Kaić, zarazan već u početnoj fazi. Karakterističan osip se pojavljuje tri do pet dana nakon početka bolesti, ali teško je samo po osipu prepoznati da se radi baš o ospicama. Karakterističan za ovu bolest je osip sluznice koji se pojavljuje u usnoj šupljini, ali kako se ne vidi na prvu, često ga se previdi.

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI