Neovisni novinarski portal
6.4.2020.
novinarstvo
Tribina HND-a, SNH-a, DZNAP-a i predsjednika Europske federacije novinara Mogensa Bishera Bjerregaarda: Novinarstvo ne damo – Koliko i za koliko radimo?

Tribina HND-a, SNH-a, DZNAP-a i predsjednika Europske federacije novinara Mogensa Bishera Bjerregaarda:
Novinarstvo ne damo – Koliko i za koliko radimo?

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) pozivaju vas na tribinu o radnim i autorskim pravima novinara NOVINARSTVO NE DAMO: Koliko i za koliko radimo?, koja će se održati 30. rujna 2019. s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb). Na tribini gostuje predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) Mogens Bisher Bjerregaard.

Uz Bjerregaarda, govorit će Maja Sever, predsjednica SNH, Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a, i Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

-Novinari u Hrvatskoj danas rade u prekarnim uvjetima. Radno-pravna nesigurnost i narušeni profesionalni standardi u medijima ugrožavaju dostojanstvo profesije, ali i ljudsko i radno dostojanstvo novinara. Nužno je stoga otvoriti temu kolektivnih ugovora u novinarstvu i osnažiti pojedince i novinarske organizacije za kolektivno pregovaranje – pojašnjavaju organizatori.

Osim o radnim pravima novinara, na tribini će se razgovarati i o autorskim pravima novinara u okviru Europske direktive o autorskim pravima, s naglaskom na nužnost postizanja dogovora s s monopolističkim platformama i nakladnicima. Govornici će se također osvrnuti na aktualno stanje u Hrvatskoj, posebice u kontekstu novinarskih sloboda i napada na novinare.

Predsjednik Europske federacije novinara dolazi u Zagreb sklopu projekta EFJ-a „Upravljanje promjenama u medijima“.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI