Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
KAZALIŠTE / KULTURA
Foto: Teatar Exit

Teatar EXIT:
Četvrt stoljeća provokativnog, inovativnog i britkog kazališta iz Ilice 208

Foto: Teatar Exit

Četvrt je stoljeća prošlo otkako je na daskama Teatra EXIT premijerno odigrana ‘Dekadencija’ Stevena Berkoffa, kultna predstava u režiji Matka Raguža i u izvedbi Vilima Matule i Nataše Lušetić. Tom je premijerom 23. rujna 1994. godine svoj kazališni život počelo provokativno, inovativno, britko i visokoestetizirano kazalište iz zagrebačke Ilice 208.

Predstava ‘Dekadencija’ koja nesputano i duhovito progovara o snobizmu, seksu, nasilju, ljubavi i društvu koje nas okružuje osvojila je publiku i kritiku te vrlo brzo postala hit, otvorivši tako vrata mnogim kreativnim umjetnicima koji su htjeli stvarati drugačije kazalište i tražiti ‘izlaz’ baveći se socijalnim temama, pozivajući na razmišljanje i postavljajući brojna pitanja po kojima možete ‘kopati’ još dugo nakon gašenja reflektora.

Od davne 1994. do danas Teatar EXIT producirao je šezdesetak premijernih naslova, od kojih je većina nastala u vlastitoj produkciji dok su ostali nastali u koprodukciji i suradnji.

Kao provokativno, inovativno, britko i visokoestetizirano kazalište koje u središte svog stvaralaštva postavlja glumačko umijeće, svojim programima i visokoprofesionalnim pristupom radu, “teatar u Ilici 208” pripomogao je u repozicioniranju nezavisnog sektora unutar društva te podigao standarde ukupne kazališne ponude unutar regije.

Kazalište je do danas osvojilo preko 170 nagrada i nominacija za najbolje predstave, glumce i režije, pozicioniravši se kao teatar promjena, nemirenja s postojećim, teatar kojem je kvaliteta predstava na prvome mjestu.

Godine 1996. te 2009. Teatru Exit dodijeljena je Nagrada Grada Zagreba za izuzetan doprinos kazališnom i kulturnom životu grada, a 2009. i 2015. dodijeljen mu je prestižan status Superbrands Croatia. Kazalište je od 2018. godine prošireno za još jednu scenu, Studio Exit u Gundulićevoj ulici 37/1.

U jubilarnoj 25. sezoni premijerno će biti izvedeni novi naslovi u Teatru i Studiju EXIT, te obilježene okrugle izvedbe nekih od Exitovih najuspješnijih i najdugovječnijih predstava. Prva na redu je 400. svečana izvedba hit predstave “SHAKEspeare na EXit” u petak 18. listopada.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI