Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
PROSVJED
Prosvjed u Splitu (foto TRIS/G. Šimac)

Split, prosvjed mladih za klimu:
‘Sva čast dico… išla bi za vama, ali me boli kuk’

Prosvjed u Splitu (foto TRIS/G. Šimac)

Ima nade, reklo bi se. Oko tisuću učenika splitskih srednjih škola i  građana s djecom okupilo se danas oko 13 sati ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Bio je to splitski doprinos globalnim prosvjedima za klimu koji se pokušavaju prirediti svakoga petka diljem planeta, u organizaciji splitskog ogranka pokreta FridaysFor Future i Zelenih Dalmacije.  Želi se natjerati političare da prekinu s nerazumnim trošenjem zemaljskih resursa i zagađenjima, trovanjima mora i voda i plodne zemlje i zraka i atmosfere, a zbog kojih je ozbiljno ugrožena egzistencija i ovih, a pogotovo sljedećih naraštaja.

Prepun je bio trg mladih, onih koje bi ozbiljno mogle zakačiti posljedice samoubilačkog i nerazumnog ponašanja starijih generacija. Uoči dugog marša gradom dovršavali su svoje maštovite transparente sa zanimljivim, dramatičnim, duhovitim i jasnim natpisima. Prizor koji govori kako Hrvatska još nije propala, s niti svijert, te kako je prava sreća, a ne floskula, izreka kako na mladima svijet ostaje.

Vanzemaljci

-Rađe bi da me vanzemaljci otmu trenutno – pisalo je na jednom transparentu, ali ostalo je nejasno što je autor htio reći.

-Mijenjaj politiku a ne klimu – pisalo je pak vrlo precizno na drugome.

Vanzemaljci (foto TRIS/G. Šimac)

‘Splite probudi se!’ pisalo je na glavnom najvećem transparentu koji je raširen na čelu velike prosvjedne kolone koja je od HNK, Marmontovom ulicom, pa rivom krenula prema zgradi lokalne uprave, tj. Banovini, a onda dalje po gradu.

-Ovo nije politički skup. Molimo vas da putem u koloni ne ističete nikakve politička, vjerska ili druga nepotrebna obilježja. Ovdje prosvjedujemo za klimu. Idemo! – povikala je djevojka preko megafona.

– Ne trebamo čekati nikoga za promjene koje nam trebaju ako ne želimo doći do točke uništenja. Mi smo promjena koju trebamo – kazala nam je Mirta Čenić, jedna od organizatorica prosvjeda, članica splitskog ogranka FridaysForFuture.

Mnoštvo mladih (foto TRIS/G. Šimac)

Onda je impozantna šarena kolona u kojoj je bilo najvjerojatnije oko 1000 prosvjednika krenula kroz grad, a ispred i iza njih su koračali policajci. U Splitu, u kojem je i dalje mnoštvo turista, postali su usput neočekivana turistička atrakcija, pa su se Japanci, Amerikanci, Korejci i ostali uhvatili mobitela i kamera kako bi fotografirali, snimali, twittali i tome slično.

‘Oće minjat klimu’

-Splite probudi se! – svakih pedesetak metara bi povikali mladi prosvjednici, uz odobravanje ponekog prolaznika.

No bilo je i onih koji, kako se to dalo očekivati, nemaju pojma o tome što su mlade Splićanke i Splićani danas poduzimali. A niti ih zanima.

(foto TRIS/G. Šimac)

– Šta je ovo? Šta ovi oće? – pitala žena muža.

– Šta ja znan. Oće minjat klimu.. Makni se vamo s puta.. Eno vidiš da snimaju …- povukao je za nadlakticu muž ženu iz Marmontove ulice u pokrajnju uličicu, kako je ne bi uhvatile kamere.

No bilo je i drugačijih… onih koji su bili vidno ganuti i oduševljeni time što su se mladi uspjeli organizirati i prirediti doista impresivan prosvjed, istodobno dok većinu stanovništva boli briga za bilo šta što nema veze s njihovim osobnim komodom, kako bi rekli u Splitu, a pogotovo ih zaboli za tamo neku klimu.

U Marmontovoj turisti…(foto TRIS/G. Šimac)

-Svaka čast dico! Svaka vam čast! Da sam mlađa sad bi ja za vama, ali boli me kuk – govorila je jedna vitalna postarija gospođa, koja je po svemu sudeći prevalila devedesetu.

‘Svaka vam čast’

-Je… je… Lipa mladost – nadovezao se i starac koji je nožićem rezuckao parizer i hranio oko 10 mačaka kod Bedema u Marmontovoj ulici.

Bubnjari… (foto TRIS/G. Šimac)

Koloni se pridružila i nizozemska mlada obitelj s troje dječice, oduševljena jer su na ljetovanju naišli na prosvjed za klimu.

-I mi isto prosvjedujemo kod kuće -pojašnjavali su.

A bilo je i glasnih kritika posvemašnje uspavanosti Splićana, ali i ostatka Hrvatske, a kada je u pitanju sudjelovanje u prosvjedima za opći boljitak. Naime, uobičajeno je da većina splitskih prosvjeda, pa čak i onih koji su upozoravali na donedavni  nezadrživi smrad s gradskog smetlišta Karepovac, a koji je smetao gotovo svima, propadne –  jer je većina građana neizanteresirana, pa su pili kavice po štekatima dok je jedva stotinjak prosvjednika istjerivalo pravdu umjesto njih.

(foto TRIS/G. Šimac)

-Sram te bilo Splite. Probudite se. Kako vas nije sram da par stotina mladih ode protestira, a vas 170 iljada sidi kući i ladi jaja. Sram da vas bude sve vas koji ne podržavate ove mlade – vikao je jedan vrlo grlati prosvjednik koji im se priključio u hodu, vidjevši da je neki muving.

Na žalost. Split je daleko od buđenja. Još je duboko uspavan.

Ali zato barem ne spavaju mlađe generacije.

-Svaka vam čast – citirajmo i mi 90-godišnjakinju iz Marmontove ulice.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI