Neovisni novinarski portal
31.5.2020.
RASKOPAVANJE
ILustracija: Raskopane Donje tj. šibenska Poljana prilikom raskopavanja Foto:TRIS/J.Krnić

Raskopane Donje:
Šibenik i okolica (opet) postaju (još veće) gradilište

ILustracija: Raskopane Donje tj. šibenska Poljana prilikom raskopavanja Foto:TRIS/J.Krnić

Uskoro kreću novi radovi u Šibeniku. Grad i okolica će biti raskopani, a promet otežan. No to je nužno, vele vlasti, jer se nastavlja projekt popularno nazvan Aglomeracija Šibenik. Šibenčani su se i dosad ‘naaglomerirali’ s radovima zbog kojih su u okviru istog bile raskopane brojne gradske četvrti, primjerice Šubićevac, Brodarica, Zablaće itd. Zablaćani su pak cijelo ljeto u svojevrsnoj prometnoj izolaciji zbog iznimno spore Aglomeracije, a sada to slijedi i žiteljima šibenskog središta. Šibenik bi u sljedećem razdoblju, pribrajajući i višegodišnje raskopavanje buduće podzemne garaže na Poljani, mogao dobiti i privremeno novo ime: Raskopane Donje. 

-Projekt Aglomeracija Šibenik ulazi u najintenzivniju fazu. Otvaraju se gradilišta u centru Šibenika, na Brodarici, u Mandalini, Zablaću i Jadrtovcu. Do ljeta 2020. radit će se na više od dvadeset mikrolokacija.  Po završetku turističke sezone, radovi na rekonstrukciji šibenske vodovodne i kanalizacijske mreže ulaze u najintenzivniju fazu. Početkom idućeg tjedna otvaraju se dionice radova na području grada Šibenika, Brodarici, Zablaću i Jadrtovcu. Najveću pažnju javnosti će zaokupiti početak radova u Zvonimirovoj ulici u Šibeniku – vele u Gradu Šibeniku.

Iako je svima jasno da treba popraviti gradsku infrastrukturu koja nije obnavljana od prošlih stoljeća, ipak su mnogi mišljenja kako su dosadašnji radovi trebali biti obavljeni efikasnije, profesionalnije, brže i s puno većim marom i brigom za normalno funkcioniranje grada i života njegovih žitelja i turističkih gostiju, te s više obzira za okoliš.

Aglomeracija oko Zablaća (foto TRIS)

Dakako, gradonačelnik Šibenika, dr. Željko Burić, još jednom je naglasio važnost projekta za budućnost Šibenika i pozvao građane na strpljenje i suradnju.

„Prije svega, zahvalio bih građanima na dosad pokazanom strpljenju. Na žalost, ne postoji „ugodan“ način da se raskopa čitav grad. To je kao da mijenjate instalacije u kući u kojoj živite. To je neugodno, ali se jednostavno mora napraviti ako želite u toj kući stanovati i za pedeset godina. Projekt Aglomeracija Šibenik najveći je šibenski projekt u 21. stoljeću. Obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju gotovo 50 kilometara kanalizacijske i 35 kilometara vodovodne mreže, 12 crpnih stanica te postrojenja za pročišćavanje i obradu otpadnih voda. Brojna domaćinstava prigradskih naselja po prvi put će se spojiti na kanalizacijsku mrežu. Naše će ceste dobiti pedesetak kilometara novog asfalta. Na pojedinim dionicama će se postaviti plinske instalacije, ulična rasvjeta, autobusna stajališta i podzemni kontejneri. Bit će puno problema. Vjerujte, svaki dan razmišljamo o tome. O djeci koja kreću u školu, trgovcima koji moraju dovesti robu, starijim ljudima koji moraju do doktora, građanima koji moraju dopremiti drva, vlasnicima apartmana koji će raditi na uređenju i radnicima koji moraju na posao. Na nama je da učinimo sve da radove obavimo što brže i uz što manje problema, a građane molimo za strpljenje i suradnju. Ovo je nešto što jednostavno moramo napravit. – veli dr. gradonačelnik Burić.

Aglomeracija oko Zablaća (foto TRIS)

Istina, no bilo bi dobro da se to napravi kako bi se činilo u uređenijim država, dakle brzo i učinkovito i u što kraćem roku. Zato se u ovakvim projektima  radi u tri smjene – kako se to kaže, te se vodi računa o potrebama građana, a ne štite se izvođači radova i njihov profit, ležernost i aljkavost, te se isti kažnjavaju u slučaju nepoštivanja rokova. No kako je u nas sprega vlasti i građevinskih poduzetnika odavno poznata pojava, to se baš i ne događa.

Naravno, o važnosti projekta, strpljenju i suradnji s građanima govorio je i Frane Malenica, direktor Vodovoda i odvodnje, te je odgovorio na neka od najčešće postavljanih pitanja. Prije svega obrazložio je razloge zbog kojih se moralo ići na potpuno zatvaranje Zvonimirove ulice u središtu grada, žile kucavice Šibenika.

-Tisuću puta smo prošli to pitanje na našim sastancima i odgovorno tvrdim da je to jedini način. Položaj i dubina instalacije u zemlji ne omogućavaju kopanje samo jedne strane. Kanal je dubok do pet metara, a cijevi promjera većeg od metra. Ulica je s jedne strane omeđena Starim pazarom, a s druge kućama. Ne postoji manevarski prostor za mehanizaciju u jednoj traci – veli Frane Malenica.

Ipak, osvrnuo se i na prigovore građana da se radi sporo i da gradilišta nisu uvijek u punom pogonu.

-Svjesni smo da radovi ne teku svuda željenom brzinom. Pravno, ne možemo poduzeti ništa jer krajnji rokovi još nisu probijeni, ali svakodnevno smo u kontaktu s izvođačima. Sve prigovore građana shvaćamo ozbiljno i stalno pritišćemo. Svaki tjedan ćemo održavati koordinacijske sastanke na kojima ćemo od izvođača tražiti izvješća o tijeku radova – reče Malenica.

Aglomeracija oko Zablaća (foto TRIS)

Predstavnik Službe policije gospodin Darko Belak apelirao je na građane grada Šibenika da poštuju prometnu regulaciju za vrijeme trajanja radova te da ukoliko je moguće izbjegavaju dolaske automobilima u centar grada i da koriste alternativne pravce kretanja. To bi pak mogao biti i problem, jer je značajan broj Šibenčana navikao dolaziti u središte grada automobilima. Ipak, vjerojatno će ih od te navike u sljedećem razdoblju naglo i efikasno odviknuti velike gužve i nedostatak parkirnih mjesta.

U Gradu Šibeniku vele i kako će poseban naglasak u idućoj fazi bit će na informiranju građana.

-Primijetili smo da nedostatak pravovremenih informacija muči građane gotovo jednako kao i sami radovi. Veliko je područje obuhvata radova – deseci ulica, stotine domaćinstava i tisuće ljudi istovremeno, svatko sa svojim problemima. U takvim uvjetima, klasični načini informiranja nisu dostatni. Tijekom idućeg tjedna bit će podignuta internetska stranica s kartama radova, na kojoj će građani moći pronaći svoju ulicu i informacije o planiranim radovima. Na stranicama će biti objavljene i pregledno posložene obavijesti vezane za sve zone. Građani i mediji će putem stranice moći primati e-mailove s vijestima, ali i postavljati pitanja. Intenzivirat ćemo i komunikaciju s mjesnim odborima i informiranje putem medija. Pozivamo građane da prate naše komunikacijske kanale i naoružaju se strpljenjem – reče dogradonačelnik D. Mileta.

Ipak, detaljnije informacije o radovima koji slijede, prometnoj regulaciji i autobusnom prijevozu bit će dostavljene tijekom dana vele u Gradu Šibeniku.

Sretno Šibenčani, odnosno žitelji Raskopana Donjih. 

ILustracija: Raskopane Donje tj. šibenska Poljana prilikom raskopavanja Foto:TRIS/J.Krnić

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI