Neovisni novinarski portal
7.6.2020.
BANDIĆGRAD
Radnička fronta: Bandić je jedini gradonačelnik koji je pokušao privatizirati dio grada

Radnička fronta:
Bandić je jedini gradonačelnik koji je pokušao privatizirati dio grada

Prenosimo izjavu za javost Radničke fronte, odnosno njezina zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Zlatka Nikolića, a koja se odnosi na, po mnogima, skandalozni, tzv.  Memorandum o razumijevanju, dokument na 22 stranice kojega je gradonačelnik Milan Bandić u ime Grada Zagreba u Dubaiju potpisao s poduzetnikom Mohamedom Alabarom odnosno njegovom tamnošnjom tvrtkom Eagle Hills. Nakon pritiska novinarke Danke Derifaj i udruga građana, dijela medija i javnosti,  sadržaj tog tzv. Memoranduma je javno objavljen tek jučer (!). U nastavku je objava Radničke fronte: 

MILAN BANDIĆ ĆE OSTATI ZAPAMĆEN KAO JEDINI GRADONAČELNIK KOJI JE POKUŠAO PRIVATIZIRATI KOMAD GRADA

Nakon objave tzv. Memoranduma o razumijevanju koji je Grad Zagreb danas napokon pustio u javnost, i to tek sada pod pritiscima građana, medija, struke i nas oporbenih zastupnika, prolazeći sam dokument dolazimo do saznanja kojih smo se pribojavali. Milan Bandić u Dubaiju potpisao je nešto iz čega se bez ikakvog problema može iščitati namjera da se jedan veliki komad grada, u koji bez problema stane jedno gradsko naselje, naprosto daje u ruke tvrtki Eagle Hills. To se naravno neće dogoditi odmah, no ukoliko planovi gradonačelnika i ove gradske uprave prođu, postupno zasigurno da.

Prvo čega se Grad obavezao je osnivanje zajedničkog društva u kojem će primat i upravljačka prava imati tvrtka Eagle Hills. Zatim se obavezao tom društvu predati teren u gradskom vlasništvu od 1.100 000 metara kvadratnih, riješiti pitanje prostornih planova, srušiti sve objekte na njemu te riješiti pitanja pristupnih cesta, različitih priključaka i sam teren pripremiti za gradnju. Dakle, cjelokupni trošak ovdje preuzima Grad. Zatim je to društvo dužno podizati zajmove za sam projekt, a dobit se dijeli tek po otplati zajmova (što bi u slučaju ovog projekta po Grad moglo biti i nikada). U isto vrijeme tvrtka Eagle Hills ima pravo otkupa udjela od strane Grada i to po cijeni koju postavljaju „nezavisni“ procjenitelji. Eagle Hills po memorandumu nema nikakvih obaveza, a ako Grad raskine ovaj „neobvezujući“ memorandum, onda se tvrtka Eagle Hills mora obeštetiti (iako nije točno poznato u što i koliko ta tvrtka ulaže).

Ovo se može opisati samo jednom rečenicom: pokušaj privatizacijske pljačke ravan onima iz devedesetih. Ne mogu se nikako oteti dojmu da je iza cijele ove priče postoji dogovor iza zatvorenih vrata, i pozivam DORH da istraži potpisivanje ovakvog dokumenta radi kojega Grad može pretrpjeti veliku financijsku štetu.

Zlatko Nikolić

Gradski zastupnik Radničke fronte u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

Ilustracija: Zgubai (foto Tris)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI