Neovisni novinarski portal
22.9.2020.
POLITIKA
Prestrojavanja u HDZ-u: Svi su irelevantni, samo je Plenković važan!

Prestrojavanja u HDZ-u:
Svi su irelevantni, samo je Plenković važan!

Andrej Plenković našao se u doista nezgodnoj situaciji. Unutarstranačka oporba radi mu o glavi, a ni ona parlamentarna nimalo ga ne štedi. Ne po prvi put se čini da mu je lakše s Bernardićem i ekipom u saborskoj opoziciji, negoli s “mangupima” u vlastitim redovima koji bi ga rado svrgnuli s HDZ-ova trona. U tome im je Milorad Pupovac, s usporedbom Hrvatske i NDH, dobrodošao, kao povod i sredstvo obračuna. Pupovac je za HDZ-ovu “ljutu desnicu” postao točka razgraničenja između “autentičnog hrvatstva i domoljublja” i “nebrige za nacionalne interese i njihovu ugrozu”, bezmalo – izdaju. Sve svoje oponente Plenković naziva irelevantnim, političkim marginalcima. Može li preživjeti s takvom politikom u kojoj jedino sebe vidi relevantnim…?

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kao da je odabrala stranu. Onu kontra Plenkovića. Lupila je šakom o stol i Pupovcu poslala svoje staro pismo ( iz 2016. ) u kojem ga optužuje za zlonamjerne, neprimjerene i tendenciozne kritike RH. I pritom pozvala na onih desetak tisuća hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su, kao pripadnici Hrvatske vojske, branili Hrvatsku od agresora. Takav politički konstrukt doima se manipulativno i neiskreno. Kao i generalno njezino političko djelovanje. Nekonzistentno, nevjerodostojno, površno…
Ipak, očekuje potporu Plenkovića u predsjedničkoj kampanji. Ili, možda, računa da je u HDZ-u uživa dovoljno i bez njega…

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: tris/H. Pavić)

KGK na čelu “pokreta otpora” ?

Plenković, međutim, ignorira i Kolindino pismo Pupovcu i oporbu u unutarstranačkim redovima. Njezino pismo mu nije bitno, najvažnije je, kaže, da je tu situaciju s Pupovcem “protumačio kako zaista jest”, i to je stav stranke.

– Koga god čujete da govori drugačije , govori u svoje ime, a ne u ime stranke- samouvjereno će šef HDZ-a kojemu baza postaje sve tanja. Odbija komentirati izjave KGK, “to pitajte nju, mi nismo blizanci, svako ima svoju političku logiku”, odgovara, navodno, zadovoljan vlastitim djelovanjem u smanjivanju tenzija nakon napada na Srbe u Uzdolju i Đevrskama.

-Ako danas u 2019. ima političkih snaga na rubovima političkog spektra to je njihov problem, to nije politika ni HDZ-a ni Vlade. Ja sam rekao smanjiti spiralu mržnje i to će biti konstanta i to je jedino što je normalno i ispravno, sve ostalo je krivo- reći će, više umirujući samog sebe, negoli sve oko sebe.

No, što god Plenković govorio, na novom plimnom valu unutarnjeg otpora koji se valja prema njemu, KGK je preuzela bitnu ulogu. Neki je vide i kao buduću predsjendicu HDZ-a. Ponovo se ponaša kao eksponent Karamarkove politike na krilima koje je prije pet godina došla na Pantovčak. A i Karamarko najavljuje povratak. HDZ se ozbiljno prestrojava. I sve više Milanovićeva teza da Plenković nema veze s HDZ-om dobiva na uvjerljivosti…

Jer, da je provesti anonimnu anketu unutar HDZ-a o njihovom odnosu prema Miloradu Pupovcu i srpskoj nacionalnoj manjini, baš kao i o rehabilitaciji zločinačke NDH, i ustaškom pozdravu Za dom spremni, većinsko opredjeljenje članstva sasvim sigurno ne bi bilo sukladno politici koju vodi njihov stranački šef. A javno je deklarira kao politiku stranke…

Andrej Plenković (Foto: tris/H. Pavić)

Hvidra mobilizira branitelje

Pupovac je mobilizirao i braniteljsku birokraciju, od vrha Hvidre na niže, po ograncima. Traže od Vlade da raskine savez sa manjinskim srpskim SDSS-om, sve do izravnog ili neizravnog zahtijevanja zabrane te političke stranke. Nedostaje još samo šator na Markovom trgu… Plenković vjeruje da će se šef Hvidre, Josip Đakić, ponašati “kao zastupnik HDZ-a, kao lojalni član kluba HDZ-a”, jer je kao takav i izabran u Sabor. Gradi li tu svoju vjeru na činjenici da se Đakić na pressici Glavnog odbora Hvidre nije pojavio? Ali, to ne znači da je svoja stajališta, jednako radikalna, ako ne i radikalnija, Đakić promijenio.

No, i njemu i svima koji misle drugačije, Plenković poručuje da će o parlamentarnoj većini odlučivati HDZ i njegovo vodstvo, a ne netko drugi. Ali, HDZ je i Đakić, i rigidni čelnik Glavnog odbora Hvidre Josip Periša, i brojni slični njima. Dokle će Plenković moći tako autoritarno voditi stranku, praveći se da ne vidi i ne čuje?

Tvrda desnica, pa i HDZ-ova, se koncentrira sve više oko Miroslava Škore. Nimalo neočekivano, i Most se priključio Škorinoj kompoziciji vehementne združene desnice, zajedno sa “suverenistima” i “odbjeglim mladoženjom” Zlatkom Hasanbegovićem. Svi zajedno drukaju za “predsjendika Škoru”. Sutra će, navodno, zajedno i na parlamentarne izbore. Za Plenkovića to su irelevantni “marginalci”.

A irelevantan je i Miro Kovač, njegov stranački kolega koji je najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, i pobjedu na unutarstranačkim izborima.

Ako je irelevantan zastupnik, što tek znači “sitna buranije”?!

Kad predsjednik stranke za jednog njezinog člana, štoviše saborskog zastupnika i bivšeg ministra vanjskih poslova, izjavi da je apsolutno irelevantan, onda to nije samo arogancija, nego i pomanjkanje političke pristojnosti, pa i pameti. Zar mislite da se na ove riječi šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, kojim je opisao status Mira Kovača, nota bene kandidata za budućeg predsjednika HDZ-a, nisu mnogi među “zajedničarima” štrecnuli. Jer, ako tako misli za Kovača, koji, kao saborski zastupnik, član Središnjeg odbora HDZ-a, bivši ministar vanjskih poslova, nije baš anonimac u stranci, što li tek misli o onoj “sitnoj buraniji” kojoj ne zna ni imena ni prezimena? Oni su za Plenkovića, očito, samo broj koji čini potrebnu masu…

Kovačevu kandidaturu pokušava minorizirati, pa čak i sasvim obezvrijediti, tezom da je on to novinarki RTL-a rekao ” u povjerenju”, tako mu je to, veli, izgledalo, a čim je rekao, “kao da se htio vratiti nazad”.
To nije bilo dosta, pa je stranačkog kolegu i dodatno išamarao zbog njegovog stava da bi HDZ trebao raskinuti koaliciju sa SDSS-om nakon što je Milorad Pupovac usporedio Hrvatsku s NDH .

Njegov je stav za politiku HDZ-a i Vlade kompletno irelevantan. Točka. Dakle, on utječe na politiku HDZ-a isto kao nekakav građanin Finske u Finskoj- rekao je Plenković, uvjeren da mu to ni po čemu nije dostojan protivnik na unutarstranačkim izborima ( “ma dajte”).

Stier: Svaki član je važan!

Apsolutno ga ne brine hoće li mu tkogod u stranci zamjeriti na takvoj aroganciji, čak je i ne vidi. A reći nekomu s kim dijeliš istu stranku da je apsolutno irelevantan, i nije mala stvar, pače uvredljiva je i nipodaštavajuća, ali time Plenković ne razbija glavu, nego izrečeno mišljenje još i dodatno pečati:- Apsolutno je irelevantan u smislu formiranja politike HDZ-a, ne utječe na nju nikako!

Tako se on obračunava s konkurentima. Bez poštovanja i bez rukavica.

Istina, nije mu lako. Mora stalno ispravljati “krive Drine” HDZ-a i stranačkog nasljeđa, a u stranci buja opozicija koju valja držati pod kontrolom. Milijan Brkić se primirio, utišao, ali reklo bi se da je aktivniji no ikad. I on mobilizira svoje unutarstranačke postrojbe, a kažu da je upravo Kovač njihov istureni “general”.

Mora javno podupirati KGK kao kandidatkinju HDZ-a, jer stranka kandidata s većim izgledima za pobjedu nema, a realno se s njom ne slaže ni oko očiglednog- je li dan ili noć. Ali, za njega nije opcija gubitak predsjedničkih izbora, jer bi se lavina nezadovoljstva u stranci sručila ravno na njega i zatrpala ga. Pa, ako je već tako, nije mudro nezadovoljnike u HDZ-u sustavno provocirati, ponižavati, vrijeđati. Bilo bi pametnije homogenizirati ih i integrirati.
Plenkovićev bivši prijatelj iz bruxelleskih dana, Davor Ivo Stier, s pravom ga upozorava:- Svaki član HDZ-a je važan i nema tog člana koji je irelevantan, a još manje saborski zastupnik i predsjednik Vanjskopolitičkog odbora.
HDZ nije vlasništvo jedne osobe. Sve članice i članovi imaju pravo odlučiti o budućnosti HDZ-a– poručuje šefu stranke Stier.

Ali, odavno Plenković kritičare, ma i dobronamjerne, “ne doživljava”, vozi svoju dionicu sam, trasom koju je sam odredio i zastaje samo kad je on žedan… Uostalom, zar je HDZ njegov ideološki izbor? Ma, dajte! HDZ je samo njegova – karijera…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI