Neovisni novinarski portal
8.7.2020.
POLITIKA
Milorad Pupovac: Ja nisam četnik! Ispriku ne tražim, niti dajem…

Milorad Pupovac:
Ja nisam četnik! Ispriku ne tražim, niti dajem…

Seriju javnih osuda iz gotovo svih političkih stranaka, napose braniteljskih udruga, zahtjeve za isprikom, dodatnim pojašnjenjem, sve do inzistiranja na raskidu koalicije sa SDSS-om i zabranom te stranke, izazvala je nedavna izjava vodećeg čovjeka srpske zajednice u Hrvatskoj, Milorada Pupovca, u kojoj uspoređuje RH s NDH i o Hrvatskoj govori kao faktoru nestabilnosti u regiji. Pupovac je dva tjedna šutio, odmaknuo se od javnosti, odvagao težinu vlastitih riječi i danas stao pred javnost i, kako javlja N1,  ustvrdio: Ja nisam četnik!

Vlada je zadovoljna “dodatnim objašnjenjem” čelnika SDSS-a, kažu, ipak je dao do znanja da današnju Hrvatsku ne smatra ustaškom državom ( ministar Bošnjaković ), jer u njoj zadnjih 30 godina ne bi živio, ali i razočaranih, pače zgroženih, poput HDZ-ovog Mira Kovača, itekako ima…

Pupovac izašao iz “korote”, ali bez ključne odluke

Hoće li savez HDZ-a i SDSS-a preživjeti ovaj “udar”, još uvijek se ne zna, a Pupovac danas ničim nije dao naslutiti kani li njegova stranka izaći iz vladajuće koalicije ili će u njoj ostati.

U svom današnjem obraćanju Pupovac je, prenosi N1,  podsjetio kako je s kolegama Draganom Jeckov i Borisom Miloševićem 23. kolovoza održao konferenciju za novinare zbog serije napada na pripadnike srpske zajednice. Mnoge je, rekao je, zasmetala moja briga zbog porasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj, a posebno moja bojazan da je taj rast takav da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje kvislinške NDH.

No, ohrabren je reakcijama i danas su, kazao je, njegove brige i bojazni manje nego prije dva tjedna, jer nikad dosad toliko utjecajnih glasova nije osudilo vezu današnje Hrvatske s tadašnjom NDH.
Pozvao je svih na zajedničko uklanjanje ušatih slova U sa fasada i znakova na prometnicama, na spremanje odora s ustaškim ZDS i na sankcioniranje svakog njegovog klicanja u javnom prostoru.

Nitko ne treba očekivati da se distanciram od osuda NDH

-Pozivam da prestanemo biti slijepi i gluhi na poruke poput ‘Ubij Srbina’, neovisno o karakteru poruke. Pozivam da prestanemo s revizijom povijesti koja će ići dotle da će se pripadnicima kvislinške države odavati počasti, a strašnim žrtvama koncentracijskih logora osporavati njihovo stradanje zbog navodnog manjka forenzike- pledirao je Pupovac i poručio:

-Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku današnju Hrvatsku s NDH i njezinom zločinačkom ideologijom, jer ja jako dobro znam tu razliku. I ne samo da je znam, ja tu razliku živim i za nju i zbog nje tri desetljeća politički djelujem u Hrvatskoj, jednako kako su je znali mnogi od najboljih predstavnika Srba u Hrvatskoj, svakako bolji od mene, a živjeli su prije mene.

Od mene može svatko tražiti da se distanciram od osuda NDH i vidljivih pokušaja obnove ili relativizacije ideologije ustaštva u današnjem hrvatskom društvu, ali nitko ne treba očekivati da ću to učiniti. U ovoj Vladi i njezinoj koaliciji, u ovom Saboru, gdje i sam sjedim, i značajnom dijelu njegovih klubova ima potencijala, ne maloga, a uvjeren sam da ima i spremnosti za tu vrstu suradnje i čvrstog djelovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma koji danas toliko i tako nepotrebno opterećuje naše društvo i našu zemlju- rekao je Pupovac.

A što se tiče isprike- nastavio je ” ja sam u ovoj zemlji, i zajednica kojoj pripadam, i stranka kojoj pripadam bio nazivan raznim imenima i raznim kvalifikativima, za koje ne mislim da na bilo koji način obilježavaju što ja jesam, stranka jest ili pripadnici srpske zajednice u najvećem broju jesu. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikad neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju u kategoriju zločinaca i ubica, samo mogu reći da to nisam i nikad neću biti, ali ni od njih neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju u tajne suradnike srpskih vlasti u Beogradu, nerijetko me stavljajući u rizike koji su viši od narušavanja ugleda i rejtinga u javnosti, nikad neću tražiti ispriku. To je dio političke borbe kroz koju moram proći i ja i moji kolegice i kolege. Pitanja koja smo otvorili nisu laka za Hrvatsku, vrijeme koje smo prošli nije lako za Hrvatsku, ali mi smo spremni nastaviti, ne obazirući se na one koji takve zahtjeve šalju- izjavio je, napominjući da je na članovima Predsjedništva SDSS-a da ocijene kakvu odluku trebaju donijeti o opstanku koalicije s HDZ-om, rekao je Pupovac.

Predsjednica špota Pupovca da nije pročitao njezino pismo iz 2016….

U HDZ-u danas smiruju strasti i pozivaju na spuštanje tenzija, a ne zazivanje raspada vladajuće koalicije. No, neki su u HDZ-u, i izvan njega, razočarani Pupovčevim istupom ( ispriku ne tražim, niti bi je dao ) jer je izostala i isprika i “javno kajanje”  kakvo su očigledno priželjkivali. HSLS-ov Darinko Kosor i dalje prijeti izlaskom iz vladajućeg saveza, a slično reagiraju i njegovi kolega iz zajedničkog kluba zastuponika HDS-a, HSLS-a i HDS-a Slavonije i Baranje Branimir Glavaš i Branko Hrg, zbog kojih Plenkovića sigurno odveć ne boli glava

Na istom je valu, što malo koga uopće čudi, i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. S visine Pantovčaka obznanjuje kako je još 2016. uputila pismo Miloradu Pupovcu u kojem ga je obavijestila da s pozornošću prati njegove javne istupe u kojima”na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira Republiku Hrvatsku”. To samo znači, veli Predsjednica, da kolega Pupovac pismo nije pročitao, pa mu ga je danas u cijelosti ponovila. Da utvrdi gradivo…

A to čini,  kako ističe, “zbog desetak tisuća pripadnika srpske nacionalnosti koji su braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili domoljublje i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebice ne političkim ucjenjivanjem…”

Milorad Pupovac

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI