Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
HRVATSKA / POLITIKA
Milan Bandić i Milan Bandić (foto Facebook Muzej korupcije)

Milan protiv Milana:
Može li Bandić pobijediti Bandića? Može.

Milan Bandić i Milan Bandić (foto Facebook Muzej korupcije)

Hoćemo li u eventualnom drugom krugu na predstojećim predsjedničkim izborima imati dva kandidata: Milana Bandića i Milana Bandića? Kako će u tom slučaju Državno izborno povjerenstvo dizajnirati listić na kojem u će morati biti istaknuta imena oba kandidata: Milan Bandić i Milan Bandić? Kako će glasači znati za kojega Milana Bandića glasaju? Neizvjesno je sve to, izuzev jednoga: u tom slučaju  ishod drugog kruga predsjedničkih izbora će biti poznat unaprijed: pobijedit će Milan Bandić.

Izgleda da za DIP ne vidi problem oko kandidature dva istoimena kandidata na predsjedničkim izborima.

Milan Bandić

-Mi ne donosimo odluke o promjeni imena, nego Uredi državne uprave. Ako netko ima valjane osobne isprave koje mu je izdala država i prikupi 10.000 potpisa, on je ispunio uvjete za kandidaturu. Ako bi se dogodilo da imamo dva ili više kandidata istog imena i prezimena koji ispunjavaju uvjete, onda bismo mi napravili razliku kroz godinu rođenja ili ime oca – objasnila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijanić Križanić.

‘Običan čovjek u službi malog korumpiranog čovjeka’

Za one koji možda još ne znaju, svoju kandidaturu za predsjednika RH je već najavio jedan Milan Bandić, no drugi je Milan Bandić pak najavio kako će se o tome izjasniti koncem rujna, tj. otprilike sada, te da će u slučaju ulaska u tzv. utrku za Pantovčak dati ostavku na mjesto gradonačelnika Zagreba. Kako nekoga ne bi zaboljela glava od učestalog ponavljanja imena i prezimena Milan Bandić, pojasnimo kako se jedan od dva Milana Bandića donedavno zvao Dario Juričan, javnosti poznat kao redatelj filmova Gazda o Ivici Todoriću‘Gazda: Početak‘ o Miroslavu Kutli, te filma u izradi nazvanog ‘Kumek’, a koji priču temelji na karijeri Milana Bandića. 

Milan Bandić i Milan Bandić (foto Facebook Muzej korupcije)

Naime, taj Milan Bandić se puno kraće od drugog Milana Bandića zove Milan Bandić, a koji se Milan Bandić zove od rođenja, te je u Jugoslaviji pod tim imenom i prezimenom bio tzv. stručno-politički radnik za Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu u poduzeću za sladolede i ostalu smrznutu hranu Ledo, te kasniji zaposlenik u Općinskom komitetu Saveza komunista Hrvatske na zagrebačkoj Peščenici, a onda i dugogodišnji gradonačelnik Zagreba u neovisnoj Hrvatskoj, te višestruki osumnjičenik za kriminalna nedjela i višekratni pritvorenik pritvora u Remetincu.  Drugi Milan Bandić se službeno zove Milan Bandić tek nakon nakon što mu je  nedavno, nakon pokušaja osporavanja nižerangiranih institucija, Ministarstvo uprave dalo zeleno svjetlo da se može zvati Milan Bandić, te sad ima pravovaljanu osobnu iskaznicu na kojoj piše: Milan Bandić. Dakle, što o sebi kaže Milan Bandić i zbog čega najavljuje kandidaturu za potencijalnog budućeg predsjednika Republike Hrvatske Milana Bandića?

– Lišen stranačkih okova, slobodan kao feniks, kao ptica, kandidiram se za predsjednika Republike.  Ja sam običan čovjek u službi malog korumpiranog čovjeka. Želim korumpirati Hrvatsku radeći kao konj za Hrvatsku. To je moj program. Nije budućnost Hrvatske kopanje po ideološkim rovovima i ja ću se zalagati za korupciju kao zajedništvo svih.  Bit ću predsjednik svih građana, bit ću predsjednik Republike Hrvatske – obećava Milan Bandić.

Ministarstvo korupcije

U središtu Bandićeva programa je zalaganje za jačanje korupcije u Hrvatskoj, a na tom tragu su  njegova predizborna obećanja kojima obećava da će neke od najvažnijih institucija hrvatske države preimenovati i preustrojiti kako bi njihov osnovna zadaća bila promocija i afirmacija koruptivnih radnji u zemlji. To mu vjerojatno neće biti teško, jer će biti dovoljno preslikati neke dosadašnje i sadašnje modele i prakse upravljanja hrvatskom državom, gradovima i općinama, te se konzultirati s brojnima po tom pitanju vrlo sposobnim i veoma iskusnim dužnosnicima.

Milan Bandić

– Zalagat ću se za uvođenje centralnog Ministarstva korupcije. Pantovčak će postati sjedište Ministarstva korupcije. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa reformirat ću u Povjerenstvo za spajanje interesa. Zloglasni Uskok ću pripojiti Ministarstvu korupcije i reformirati ga u Ured za promociju korupcije. Korupcija će postati državna religija. Proglašavanje cijele Hrvatske Isključivim koruptivnim pojasom (ISKOP-om). Korupciju kao strateški resurs zaštiti Ustavom. – obećava Milan Bandić svojim glasačima.

Ipak, njegov program ne temelji se samo korupciji, ima on i neke ekonomske smjernice.

– Imam rješenje i za ekonomiju: sve državne i javne tvrtke treba spojiti u jedan holding koji će se zvati – Agrokor Plus. U taj holding zaposliti sve kumove i koalicijske partnere. Afirmirat ću Hrvatsku u svijetu kao mjesto korupcije i time brzo privući kapital. Nastavit ću praksu da najugledniji korumpirani europljani dobivaju hrvatske putovnice.  Svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će poštivati glavnu vrijednost na kojoj se temelji hrvatska država – a to je korupcija – ističe Milan Bandić.  

Milan Bandić na nekadašnjem predizbornom plakatu (foto Facebook)

Kako za sebe kaže, Milan Bandić još je kao mali sanjao da postane predsjednik Hrvatske, te je imao 14 godina kada je Franjo Tuđman, njegov prvi korupcijski uzor, stvorio suvremenu Hrvatsku.

Milan Bandić: Milan Bandić je rješenje, a ne problem!

-Kada je Tuđman upoznao Bandića rekao mu je: Milane, i ti ćeš jednog dana dobiti priliku da vodiš ovu našu korumpiranu Hrvatsku! Bandić je narasto i počeo je raditi filmove o svojim uzorima. Bandićevi najveći uzori su Ivica Todorić i Miroslav Kutle, obojica uspješni poduzetnici koji su izgradili Hrvatsku te povremeno odu na duži službeni put u inozemstvo. Danas Milan Bandić razmišlja široko, sanja veliko i čini promjenu! – navodi Milan Bandić u svojoj biografiji na svojoj internetskoj stranici milanbandic.tv.

Poznato je kako nije lako sakupiti 10 tisuća potpisa građana potrebnih za kandidaturu za predsjedničke izbore, ako nemaš podršku HDZ-a, SDP-a i sličnih političkih nakupina.  Milan Bandić u tome ne vidi problem i poziva volontere da volontiraju u prikupljanju potpisa.

-Štovatelj si korupcije i želiš sudjelovati u korumpiranju cijele Hrvatske? Javi nam se i postani volonter predsjedničkog kandidata Milana Bandića!  Svakako navedi grad/mjesto u kojem bi volontirao i kontakte: mail & mob. Trebamo, želimo, možemo zajedno sakupiti 10.000 potpisa! kontakt: info@milanbandic.tv Milan Bandić je rješenje, a ne problem! – vabi Milan Bandić volontere.

No nisu svi oduševljeni najavom kandidature Milana Bandića za funkciju predsjednika RH. Među njima je i Milan Bandić.

-Nemam tu komentara, pa to je smiješno. To ne zaslužuje bilo koji komentar – rekao je Milan Bandić novinarima na upit što misli o toj eventualnoj kandidaturi Milana Bandića.

‘Bože šta sve majka rodi…’

No komentari se nižu na društvenim mrežama, kako pozitivni onih koji ističu da napokon imaju za koga glasati, tako i negativni, poput sljedećih:

-Kakvih sve jadnika ima. Pod pravim imenom nije u stanju ponuditi ovom društvu nista bolje od pseceg dreka. Mora uzeti ime tog korumpiranog mu i mrskog čovjeka da bi eto imao mrvicu pozornosti za svoje neinventivne stavove. Ovaj čovjek ima problema sa kompleksima, nedovoljno ljubavi u djetinjstvu, neostvarene ciljeve koje nikad nije ni imao. Smiješan može biti samo onima koji su slični njemu. Bože šta sve majka rodi… – kažu neki komentatori.

Milan Bandić – Foto TRIS/G.Šimac

A što je s drugim potencijalnim kandidatima za mjesto predsjednice/predsjednika države? Imaju li šanse pored dva Milana Bandića? Dok ta dvojica igraju na provjerene karte i stavljaju korupciju u prvi plan, ovi ostali, primjerice Kolinda Grabar Kitarović  i Mirosalav Škoro, trebali bi poraditi na tome da privuču birače nekim alternativnim metodama. Možda bi se dalo prirediti sučeljavanja u formi TV showa, primjerice Kandidati pjevaju, u kojoj će svaki morati što bolje otpjevati Krist na žalu, Croatio iz duše te ljubim i Ne dirajte mi ravnicu, ili pak se natjecati u kvizu Tko želi biti Hrvat/ica?, u kojem moraju točnim odgovorima na pitanja dokazivati tko je veći Hrvat/ica. Moguć je i reality show u kojem će se kandidati natjecati u bojevom gađanju iz pušaka, tambura i slično.

Pokazat će vrijeme, kako se to obično zaključi u lošem novinskom članku.

U svakom slučaju, Milan Bandić ima i službenu himnu svoje predsjedničke kampanje: to je pjesma Zidjan, a na kojoj se zahvaljuju autoru iste Saši Antiću (TBF). 

Evo stihova himne:

Zemlje iman, dozvole neman
nije me briga, zidjat se spreman
Zidjat se mora, dizat kuću
Ne triban nacrt, ni pomoć stručnu
Krvi san divlje, pa zidjan divlje
Kažu mi ne smijem, pa zidjan dvije
Zidjat ću više od Himalaja
Ima se para i mat’rijala
Zidjan bazen, zidjan saunu
Nek cilo misto dobije traumu
Neka svi pate, n t t te jatre
Kad se doma vrate, nek zovu psihijatre
Vidiš ono brdo, sorit ću ga minom
I tu ću fino, zidjat casino
Zidjat ću hotel, di je bila šupa
Makiju potpalit sa projektom od GUP-a
A tamo livo, di je ono malo čisto
E na to misto, zidjat ću disco
Dovest ću Cecu, pa ću š njon
U svoj separe pit Dom Perignon

Zidjan, zidjan, jer se mora
Zidjat, zidjat, sve do mora
Sičen šumu unu kraj potoka,
Zidjan od oka, priko cilog otoka

Pal’ bager, pal’ pikamer, suč’ rukave

Zidjaj, zidjaj, zidjaj, zidjaj
Gibaj, gibaj, gibaj, gibaj
šumu siči, siči, siči
dupe miči, miči, miči

Živilo se jadno, živilo se bijedno
sedam dana tjedno, od stoljeća sedmog
Hodali smo bosi mi dica u školu
Po dolu i brigu, po žegi i po snigu,
Na dnu potoka u kutiji od šibica
Stisla se cila porodica
Nas 30 i najviše san volija
Kad bi nas grija neko ko se je razbolija
Onda san reka, neće više ‘vako
I o stol opizdija šakon
i ja ću zidjat ka faraon
dizat piramide, neka svi vide
Golf terene s ‘iljadu rupa
marine skupe, a meni srce lupa
Pa zviznen onu lopticu sa šćapon
Pa idjen i zidjan pod nebeskom kapon

Zidjan, zidjan, jer se mora
Zidjat, zidjat, sve do mora
Sičen šumu unu kraj potoka,
Zidjan od oka, priko cilog otoka

Zidjaj, zidjaj, zidjaj, zidjaj
Gibaj, gibaj, gibaj, gibaj
šumu siči, siči, siči
dupe miči, miči, miči

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI