Neovisni novinarski portal
23.2.2020.
crkveni kutak
Foto: TRIS/G.Šimac, ilustracija

Ludilo revizionizma:
Misa za ustaške zločince ove godine održana vladajućima pod prozorima

Foto: TRIS/G.Šimac, ilustracija

Dok HVIDRA zaziva kazneni progon SDSS-ovog saborskog zastupnika Milorada Pupovca jer se današnju Hrvatsku drznuo usporediti sa NDH, u Zagrebu se prošlog tjedna već tradicionalno održala misa za ustaške zločince, ovoga puta vladajućima pod prozorima. Kako prenose Novosti, misa zadušnica za 35 ustaških časnika koji su uhvaćeni pri pokušaju bijega na Bleiburgu i kasnije osuđeni služena je između Sabora, Vlade i Ustavnog suda, u crkvi svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu.

Nakon što je prošlih godina služena sveta misa zadušnica za 35 ustaških časnika u isusovačkoj Bazilici srca Isusova u Zagrebu, gdje se i inače održavaju mise u spomen ustaškim dužnosnicima uključujući poglavnika Antu Pavelića, ove godine u tu svrhu poslužila je jedna od najstarijih građevina u Zagrebu – crkva svetog Marka na Gornjem gradu, smještena između zgrada Vlade, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda, pišu Novosti.

‘Bolno sjećanje za 35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH’, kako je najavljeno, održano je u utorak, u 19 sati, na 74. obljetnicu strijeljanja 18 generala koji su šest dana ranije osuđeni na smrt na suđenju u Beogradu. Uhapšeni su 7. srpnja 1945. na Bleiburgu otkud su otpremljeni u zatvor na zagrebačkoj Novoj Vesi i kasnije u Beograd. Ostali uhvaćeni osuđeni su na zatvorske kazne.

Tjednik navodi da je misa ustaškim časnicima – održana na Trgu svetog Marka gdje se nalaze najviše institucije zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti Republike Hrvatske – najavljena na nekoliko desničarskih portala uz apel počasne predsjednice Hrvatskog pokreta za život i obitelj i predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnoga društva Ružice Ćavar koja je pozvala sve hrvatske domoljube, kao i ‘sve Hrvate Domovine i svijeta’ da se pridruže svetim misama zadušnicama hrvatskim mučenicima.

Podsjećaju i da je među osuđenim časnicima, o čemu je prije nekoliko godina pisao Antifašistički vjesnik, koje se ovdje naziva ‘hrvatskim mučenicima’, nalaze i ljudi poput ustaškog generala Antuna Nardellija, koji je, zapovijedajući ustaškim snagama u napadu na istočnu Bosnu, naredio: ‘Sve što hoda na dvije noge – ubijte, a sve što hoda na četiri noge – dovedite.’ Trojac Josip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić odgovoran je za pokolje na Kozari, baš kao i general Tomislav Sertić, koji je vodio Prvu ličku ustašku bojnu, pa mu je narod za ‘pohvalu’ spjevao: ‘Sertiću, Sertiću, prokleto ti mlijeko, što si pokla’ malo i veliko.’

Služenje mise ustaškim zločincima pod nosom izvršnoj, zakonodavnoj i pravosudnoj vlasti nitko od njenih predstavnika nije za sada ni riječju javno spomenuo.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI