Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
PRAVA ZA LJUDE
Foto: Klinika za psihijatriju Vrapče, ilustracija

Istraživanje:
214 pacijenata iznijelo iskustva psihijatrijske hospitalizacije u bolnicama u Hrvatskoj

Foto: Klinika za psihijatriju Vrapče, ilustracija

Kako se bolničko osoblje odnosi prema osobama koje su psihijatrijski hospitalizirane istražila je Martina Barbiš, potaknuta lošim odnosom jednog psihijatra prema pacijentima. Istraživanje je obuhvatilo 214 osoba koje su imale iskustvo psihijatrijske hospitalizacije u različitim bolnicama u Hrvatskoj, a iz te je građe nastala i knjiga Psihijatrijska hospitalizacija – Poštivanje etičkih načela i stigmatizacija.

Za razliku od fizičkih bolesnika, duševno bolesne osobe često nailaze na tretman koji nije human. Uznemirena ponašanjem liječničkog osoblja prema hospitaliziranim psihijatrijskim pacijentima Martina Barbiš se upustila i istraživanje i odškrinula svima vrata za pogled u čitav jedan univerzum ranjenih ljudskih duša, otvorivši pitanje kakvi smo svi skupa zapravo prema njima.

Svoja iskustva psihijatrijske hospitalizacije iz hrvatskih bolnica u istraživanju je podijelilo 214 osoba. Njihova iskustva s psihijatrijskim osobljem pozitivna su i negativna, a istraživanje obuhvaća i njihova iskustva (ne)poštivanja etičkih načela od strane psihijatrijskog osoblja te podatke o njihovoj samostigmatizaciji. Prezentirane su pozitivne i negativne kritike psihijatrijskog sustava, osoblja i hospitalizacije te mišljenja sudionika istraživanja o tome što bi hospitaliziranim osobama istinski pomoglo od strane psihijatrijskog osoblja i u terapiji.

Rezultate istraživanja Martina Barbiš predstavit će šibenskoj publici u dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u petak 18. Listopada s početkom u 18:30 sati.

Foto: Klinika za psihijatriju Vrapče, ilustracija

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI