Neovisni novinarski portal
13.7.2020.
GRAĐANI / MEDIJI / POLITIKA
Indexov kolumnist Gordan Duhaček priveden zbog dva sporna twitta, ministar Božinović tvrdi- zbog neodazivanja na policijske pozive…

Indexov kolumnist Gordan Duhaček priveden zbog dva sporna twitta, ministar Božinović tvrdi- zbog neodazivanja na policijske pozive…

Gordana Duhačeka, novinara portala Index, jutros je iza 8 sati, u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman, dočekala i privela policija u postaju u Heinzelovoj. Priveden je, navodno, zbog dvije, relativno stare, objave na Twitteru, Jedna datira još iz srpnja prošle godine, a druga, kako javlja njegov matični portal Index, od prije nekoliko tjedana. Nakon što je sate i sate proveo u policiji, sproveden je na Prekršajni sud u Zagrebu, gdje je proglašen krivim, a potom je, piše Index, pušten sa suda.

Za prvi twitt, u kojem spominje kraticu ACAB, što je protumačeno kao vrijeđanje policije, je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 754 kune, a za “prepjev” Vile Velebita” presudu bi trebao dobiti za tri dana.

Po izlasku sa suda, Duhaček se obratio kolegama novinarima i kazao kako je situacija bila doista bizarna. rebao je na službeni put u Njemačku, alu su ga na Plesu dočekali policajci, ispostavilo se da postoje neki optužni prijedlozi i proveli su ga.

-Čudno je to, Hrvatska je postala država da vikneš ACAB, premijeru ćaća ili HDZ lopovi i završiš iza rešetaka- kazao je Duhaček nakon izlaska iz suda..

Inače, novinar je jučer obaviješten da ga traži policija pa je sinoć, kako je ustvrdio, sam otišao u policijsku postaju i obavio razgovor. Ali, kad je jutros stigao u zračnu luku, jer je trebao na službeni put izvan Hrvatske, dočekalo ga je neugodno iznenađenje. Policija ga je uhapsila i privela u Heinzlovu. Sve zbog, kako kaže, dvije ironične objave na Twitteru…

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, međutim, izrijekom kaže da Duhaček nije priveden zbog objava na Twitteru nego zbog neodazivanja na policijske pozive…

U prvoj Duhačekovoj objavi spominjala se kratica ACAB, a druga je, kako navodi Indeks, satirična obrada “Vile Velebita” koju je preimenovao u “Govna Velebita”, aludirajući na sve veću zagađenost Jadrana fekalijama. Taj je twitt objavio u kolovozu ove godine, a dežurni “domoljubi” su ga, kako je i sam napisao, odmah prijavili policiji.

Duhaček je to komentirao riječima: “Domoljubi su me zbog persiflaže “Vile Velebita” prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim “slučajem”. Pričao sam upravo s gospodinom, bio je korektan. Eto na što domoljubi troše ograničene resurse hrvatske policije. Ah, domoljubna je glupost beskonačna – napisao je Indexov novinar, uz objašnjenje da je ” u čast hrvatskog jezera govana na Plitvicama i izlijevanja govana u hrvatsko more od Dubrovnika do Splita, prilagodio tom hrvatskom domoljubnom fenomenu poznatu domoljubnu pjesmu.
Indeks je objavio i Duhačekov komentar nakon uhićenja u kojem kaže kako je za njega situacija posve neočekivana, kako ne može vjerovati što se događa.

– Završio sam uhićen jer sam nekad na vijest o tome da je policija istukla neke radnike u Zadru napisao ACAB. Ne znam što da kažem, najgore je što je toliko vremena i policijskih resursa potrošeno danas na mene- požalio se.
Inače, u tom je twittu svojedobno, opisujući događaj, intervenciju policije u jedan zadarski fast food, napisao:- Ispričao je i kako su ga na podu poprskali suzavcem te kako su mu u policijskom automobilu govorili da mu se ovo dešava jer se opire sistemu, jer nije poslušao njihovu naredbu istog trenutka te kako su oni najviši zakon i sl. Nedaj bože da se itko opire sistemu. ACAB!- zaključio je u objavi, i mjesecima poslije zbog toga završio na policiji i potom na sudu.

Inače, kratica A.C.A.B. je akronim za engleski izraz All cops are bastards ( ili u prijevodu – svi su policajci gadovi ).

A evo i Duhačekovog “prepjeva” Vile Velebita :.

Govna Velebita

Oj ti govno, govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko,
Tvoja slava jeste nama sveta,
Tebi Hrvat kliko:
Ti govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!
Fekalije, govnovito smeđe,
Ja ljubim tvoje smrade.
Ljubim tvoga opojnoga prdeža,
I onoga ličkoga rukovanja.
Ti govno Velebita
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI