Neovisni novinarski portal
29.2.2020.
hrvatsko novinarsko društvo
HND: Cvijeće na spomenicima Gordanu Ledereru i ruskim novinarima ubijenima 1991. godine

HND:
Cvijeće na spomenicima Gordanu Ledereru i ruskim novinarima ubijenima 1991. godine

Prenosimo priopćenje Hrvatskog novinarskog društva o polaganju cvijeća kod spomenika ubijenim novinarima u Domovinskom ratu.

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva (HND), predsjednik Hrvoje Zovko i potpredsjednica Danka Derifaj te članovi Izvršnog i Nadzornog odbora Goran Gazdek i Ilko Ćimić, položili su danas cvijeće u spomen Gordanu Ledereru, ubijenom snimatelju Hrvatske radiotelevizije (HRT), te dvojici ubijenih ruskih novinara Viktoru Noginu i Genadiju Kurinoju.

Vijence su položili na spomenik HRT-ovu snimatelju na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, gdje je Lederer 10. kolovoza 1991. pogođen snajperskim hicem pobunjenih Srba. Od 2015. godine na tom se mjestu nalazi spomen-obilježje “Slomljeni pejzaž”. Isto tako, položen je  vijenac i na spomen-obilježje u obližnjem selu Panjani, gdje su na današnji dan prije 28 godina ubijeni ruski novinari Nogin i Kurinoj, u zasjedi Martićevih “milicajaca”. Tijela novinara do danas nisu pronađena.

Inače, predstavnici Hrvatskog novinarskog društva boravili su u Hrvatskoj Kostajnici na PRESS film festivalu, koji već petu godinu uzastopce organizira redatelj Daniel Pavlić.

Uz tribinu o fake newsu, na kojoj su govorili novinari Petar Vidov, Goran Borković, Hrvoje Zovko i Ilko Ćimić, posjetitelji su imali priliku pogledati intrigantnu zložbu fotografija Nikole Šolića, koja pokazuje početke tvoraca lažnih vijesti što su uzburkale našu regiju.

Foto: Nikola Šolić

Posebno dojmljivi bili su filmovi čije su projekcije organizirane na samom brdu Čukur, pokraj “Slomljenog pejzaža”. Riječ je o kratkometražnim filmovima Marijana Crtalića, Sandra Totha i Mislava Rotima te filmu “Enkel” vojvođanskog autora Aleksandra Reljića, priči o suočavanju s najmonstruoznijim zločinom u povijesti čovječanstva – holokaustom.

Organizatori iz Ekološko kulturne scene EKS ističu kako je veliku ulogu u realizaciji Festivala imalo i partnerstvo s HND-om, koji im je dao veliku podršku.

Prije pet godina udruga Ekološko kulturna scena EKS pokrenula je u Pounju festival filma posvećen novinarstvu i fotoreportažama. Kao svojevrsni hommage poginulom Ledereru i dvojici ruskih novinara, Festival je dosad obradio teme ratnog novinarstva, govora mržnje, putopisa, migrantske krize i istraživačkog novinarstva.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI