Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
GRAĐANI / smeće
Globalna čistka u subotu: Dobrovoljno skupljanje smeća u Promini, Blatu…

Globalna čistka u subotu:
Dobrovoljno skupljanje smeća u Promini, Blatu…

Globalna ekološka akcija World Cleanup Day” u kojoj se građani diljem svijeta okupe kako bi čistili smeće odbačeno u okoliš događa se i ove godine u subotu 21. rujna. Savjesni građani i udruge i u Hrvatskoj priređuju prikupljanje otpada koje pak ekološki nesvjesni i nerazumni među nama kontinuirano odbacuju u okoliš. U nastavku najavljujemo dvije takve akcije: jedna je u Promini u Šibenksko-kninskoj županiji, a druga u Blatu (Zagreb).

Tako Zelena čistka u Općini Promina (Čitluk ) kreće 21.09. 2019.g. subotu u 10 sati.

Obnovljivo smeće… (foto TRIS/G. Šimac)

-Želite učiniti nešto dobro za sebe, svoju djecu i prirodu. Imamo odličan prijedlog za Vas. Uključite se u akciju čišćenja okoliša „Zelena čistka“! Zelena čistka je zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada u sklopu globalnog pokreta Let’s do it!. Prošlogodišnja akcija okupila je preko 50.000 volontera, postavši time najveća ekološka akcija u Hrvatskoj. Postani i ti dio veće priče, jer ćemo 13. travnja pridružiti akciji Lets Clean Up Europe!, dok ćemo se 21. rujna pridužiti volonterima iz preko 100 zemalja svijeta i time proslaviti World Cleanup Day (Svjetski dan čišćenja). Cilj je nedvosmislen i jednostavan: da kroz druženje i entuzijazam očistimo Lijepu našu te da promijenimo odnos pojedinaca i organizacija prema otpadu, okolišu i prirodi. Svi imaju znanja i vještine kojima mogu doprinijeti najambicioznijoj akciji čišćenja u Hrvatskoj, kao i u svijetu! Stoga pozivamo sve zaljubljenike u prirodu, sve građane dobre volje koji su svjesni važnosti očuvanja okoliša da se i ove godine pridruže ovoj akciji u sklopu globalnog pokreta „World CleanUpDay“ – vele organizatori.

Smeće u Blatu

 Zelenu čistku u Promini, drugu ovogodišnju, organizira Općina Promina u suradnji s Ekološkom udrugom „Krka“ Knin i DVD Promina. Akcija će se održati dana 21.09.2019.g. s početkom u 10 h u Čitluku i Kneževići-Čolaci. Svim sudionicima akcije Općina Promina će osigurati rukavice i vreće za akciju te osvježenja i sendviče.

-Budite dio globalne ekološke akcije World Cleanup Day”, koja ističe moć običnih, „malih” ljudi da zajedništvom postignu nevjerojatne stvari! Provedite dan u prirodi i u dobrom društvu pridonesite čišćem okolišu, a usput saznajte i nešto o pticama! Udruge Biom i Sindikat biciklista pozivaju sve željne čišćeg i ljepšeg svijeta da nam se i ove godine pridruže na petoj po redu akciji čišćenja otpada “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš!”, koja će se u organizaciji Bioma održati u subotu, 21. rujna 2019. na lokaciji Blato. Okupljanje je u 9:00. U sklopu akcije bit će organizirano edukativno predavanje i promatranje ptica za sve sudionik – vele u Udruzi Biom. 

Illustracija: Smeće se gomila, otrov ide u vode i tlo (foto TRIS/G. Šimac)

-Kako bismo znali na koji broj volontera računamo i mogli pripremiti potrebnu opremu, molimo zainteresirane da se prijavite putem prijavnice (nalazi se i na web stranicama www.biom.hr). Za prijavljene volontere pripremit ćemo osvježenje. Ukoliko nam se odlučite pridružiti u posljednji čas, molimo pobrinite se za hranu i piće. Više detalja nalazi se u pozivu prilogu. Bili bismo zahvalni kad biste ovaj poziv proslijedili  svojim prijateljima i poznanicima. Hvala na vašem doprinosu čišćem i zdravijem okolišu i planeti! – kažu organizatori.

Slične akcije će biti priređene i u drugim dijelovima države.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI