Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
POLITIKA
Dubravka Šuica “stavila karte ( imovinu) na stol” : Da nije pokojnih roditelja, “Dube” jedva da bi išta imala?!

Dubravka Šuica “stavila karte ( imovinu) na stol” :
Da nije pokojnih roditelja, “Dube” jedva da bi išta imala?!

Dubravka Šuica, hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije, objavila je”izjavu o financijskim intersima”. Ali, ne zato što je to od nje hrvatska javnost zahtijevala, ponajmanje zbog prozivki GONG-a, nego u sklopu redovne procedure uoči saslušanja pred odborima Europskog parlamenta. No, ova izjava ni približno nije detaljna, piše N1, kao imovinske kartice na koje dužnosnike obvezuje Zakon o spriječavanju sukoba interesa.
Svakako, manje više sve što Šuica navodi kao imovinu u vlasništvu je supruga,

njezina je tek nedovršena kuća u Cavtatu koja se gradi od 1988., a nasljedila je od roditelja, kao i kuću na Pelješcu i zemlju, koje pak dijeli sa suprugom. Sve u svemu, reklo bi se da Šuica svojim radom i izdašnim primanjima kao dužnosnica nije stekla baš ništa! Hm?
Takozvana izjava o financijskim intersima Dubravke Šuica sadrži kao imovinu buduće povjerenice EK zadužene za demokraciju i demografiju, dionice Atlantske plovidbe i Hrvatskog telekoma u ukupnoj vrijednosti manjoj od 5.500 eura, obiteljsku kuću u Dubrovniku, stan u Zagrebu, kuću u Blidinju ( BiH ), sve u suprugovom vlasništvu, koji čak participira i u vlasništvu nasljeđene kuće i zemlje njezinih roditelja na Pelješcu. Bogati suprug hrvatske kandidatkinje za povjerenicu bio je vlasnik i tvrtke Dube d.o.o. za prijevoz na moru, koja od 2016. nije više aktivna, a ima i mirovinu kao pomorski kapetan na “strancu”.

Šuica potpisuje vlasništvo u cijelosti jedino nad nedovršenim zdanjem u Cavtatu koje je nasljedila od pokojnih roditelja, a gradi se, kako tvrdi, od 1988. O tome se prilično cinično izjasnila na Twitteru kad je uz fotografiju kuće u gradnji objavila popratnu napomenu: “Pozdrav iz našeg 31 godinu starog dvorca”.
Nije ni čudo što je na njezinu “pozdravnu poruku” jednako zajedljivo reagirao Mostov Nikola Grmoja objavom kako pokreće dobrotvornu akciju za pomoć dužnosnici Šuici kako bi napokon postavila fasadu i krov na svojoj nedovršenoj vili…

Kolika je vrijednost eurozastupnice i izgledne buduće povjerenice EK-a, pet milijuna kako se spekulira,  ili 3,5 milijuna eura koliko bi eventualno priznala? Nije ni bitno, jer, kako vidimo, naša parlamentarka jedva da nešto ima, a i to, samo zahvaljujući marljivosti svojih roditelja koji su joj ono što su stekli testamentom darovali. Sve ostalo u obitelji Šuica vodi se na supruga, kapetana u mirovini, koji bogme zna zašto je radio, za razliku od “Dube” koja, ako je suditi po deklariranim “financijskim interesima”, ništa nije stekla. Ako ćemo se šaliti…

Ukoliko je sve baš onako kako je Dubravka Šuica objavila uoči izlaska pred europske parlamentarne odbore, pa zašto je premijer nepotrebno proizveo sukob s GONG-om optužujući ih da miniraju kandidaturu hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu EK-a i da su produžena ruka oporbenog SDP-a? Zašto kolegici nije jednostavno sugerirao da imovinu odmah “stavi na sunce”, bez odlaganja i prenemaganja? U čemu je problem, pa ova HDZ-ova dužnosnica jedva da nešto ima…

Valjda je zato na Twitteru napisala kako je procjena njezine imovine na 5 milijuna eura obična laž, fake news, dodajući da su digitalne platforme akteri napretka, “moramo osigurati da ih se ne koristi za destablizaicju naših demokracija” i razviti standarde, veli,  za obranu od dezinformacija i govora mržnje na internetu. Da, da, Šuica je GONG-ove zahtjeve da podstre što je stekla tijekom političke , dužnosničke karijere baš tako nazvala- govorom mržnje! Zašto? Pa kao da ona ima što kriti?!

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI