Neovisni novinarski portal
18.1.2020.
POLITIKA
Ilustracija: Zadar (foto TRIS/G. Šimac)

Dr. Sven Marcelić:
Grad Zadar je sa 720 tisuća kuna minusa zbog koncerta Rite Ore mogao četiri godine financirati kulturu na otocima…

Ilustracija: Zadar (foto TRIS/G. Šimac)

Dr. sc. Sven Marcelić, sociolog, profesor na Odsjeku za sociologiju Sveučilišta u Zadru, na društvenoj mreži je objavio osvrt na slučaj koncerta pop izvođačice Rite Ore u Zadru, a zbog kojega će Grad Zadar, kako su sami ustvrdili, biti u gubitku od oko 720 tisuća kuna. Taj je koncert, inače, umjesto najavljenih više desetaka tisuća ljudi posjetilo svega oko 5500, kako se navodi. Na ovaj promašeni spektakl utrošeno je oko 2,7 milijuna kuna, ta je pjevačica na zadarskoj pozornici ostala oko 50 minuta, a uz to poslije na svojim instagram i ostalim profilima i profilićima nije nijednom rječju spomenula Zadar, kako se sad jadikuje.

No u zadarskoj Turističkoj zajednici i Gradu Zadru su vrlo ležerni oko gubitka od 720 tisuća kuna i negativnog odjeka tog koncertnog debakla. Njihov nehajni pristup minusu od 720 tisuća kuna temelji se na općenitoj nesvijesti i nehaju lokalnih i drugih uprava kako se u naravi radi o novcu građana, a ne o tamo nekim ‘sredstvima’, te koji se mogao iskoristiti na stotine važnijih potreba i društveno korisnih projekata. S tim u vezi je sociolog dr. Marcelić precizno u u nekoliko navoda istakao što zapravo znači 720 tisuća kuna, i što s tim novcem inače financiraju zadarske vlasti. Primjerice, to je iznos koliko se u godini potroši za pučku kuhinju ili pak: radi se u iznosu koji se u čitave četiri godine izdvaja za kulturi na zadarskim otocima (!!!). 

Na Trisu ste i ranije mogli čitati o djelovanju dr. Marcelića, primjerice o sociološkom istraživanju o kulturnim potrebama i preferencijama mladih koje su proveli: dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru (vidi tekst: Sociološko istraživanje o kulturnim potrebama mladih – Šibenski srednjoškolci najzainteresiraniji za kino i glazbene festivale strane glazbe). U nastavku je cjelovita objava dr. Marecelića o zadarskom koncertu i 720 tisuća kuna minusa u zadarskom proračunu:

Sven Marcelić (foto HRT/printscreen)

Grad Zadar je, prema vlastitom priznanju, zbog koncerta Rite Ore ostao u minusu od 720 tisuća kuna.

Na stranu kontradikcija oko toga da se napravila velika promidžba Zadra na koncertu koji nije niti uspio napuniti dvoranu od 9000 ljudi, a sama Ora na instagramu Zadar nije ni spomenula, prošao sam kroz gradski proračun da vidim koji gradski programi koštaju približno toliko ili su mogli biti pojačani.

Pa krenimo:

– Izvanškolske aktivnosti osnovnih škola = 770 tisuća u dvije godine
– Centar izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku – 440 tisuće uz više od 120 uključene nadarene djece
– Program ranog učenja stranih jezika – potpuno pokriveno dvogodišnje financiranje
– Potpora stručnim službama škola kroz angažman logopeda – potpuno pokriveno četverogodišnje financiranje, trenutno u programu 238 djece
– Godišnji program skrbi za osobe s invaliditetom
– Dvogodišnje potpuno financiranje programa “Halo pomoć” za starije i nemoćne osobe koje žive same na području Zadra
– Pučka kuhinja – potpuno jednogodišnje financiranje
– Sprječavanje nasilja i zlostavljanja u obitelji – potpuno dvogodišnje financiranje programa kojim je prošle godine zaštićeno 10 žena i 13 djece
– Kompletno jednogodišnje financiranje udruga s područja socijalne skrbi
– trogodišnje financiranje kombija za prijevoz osoba s invaliditetom
– uređenje plaže za invalide
– 90% materijalnih rashoda Osnovne škole Voštarnica za djecu s posebnim potrebama
– potpuno trogodišnje financiranje programa za prepoznavanje problema i pomoć djeci u prve tri godine života (oko 200 od 1650 novorođene djece trebat će takvu pomoć)
– potpuno dvogodišnje financiranje programa prevencije i borbe protiv ovisnosti
– kompletno financiranje psihosocijalne podrške braniteljima
– četverogodišnje potpuno financiranje kulturnog programa za otoke
– potpuno financiranje programa podrške tehničke kulture

Ili, da citiram gradonačelnika: ” Pozitivni efekti koje organizacija ovakvih događanja donose gradu ne mjere se isključivo prodanim ulaznicama.”

Mogu se mjeriti i ostavkama nadležnih, ukazivanjem na to što se sve moglo s bačenim novcem itd. itd.

Ilustracija: Zadar (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI