Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
voće i povrće
Povrće je zdravo, ako je 'pravo'...

Dosta vam je salate s okusom kartona? Plodna Eko udruga Krka Knin:
Prvi sajam razmjene zdravog sjemenja koje su sijali bake i djedovi

Povrće je zdravo, ako je 'pravo'...

Dosta vam je žvakanja lakiranog stiropora koji nalikuje na rajčicu, muka vam je od jagoda koje mirišu na deterdžent, živcira vas salata s okusom kartona, ne želite više jabuke prati u perilici suđa prije konzumacije? Eto rješenja: inače plodna i zelena Ekološka udruga „Krka“ Knin priređuje po prvi put Sajam razmjene sjemena koji će se održati u subotu 28.09.2019 s početkom u 16 sati, u dvorani Studentskog doma u Kninu, na adresi Petra Krešimira IV, br. 30.

Svi događaji su otvoreni i besplatni za javnost, vele u Eko Krki Knin, kao što je i majka priroda omogućila besplatno sjeme zdravog i ukusnog povrća, voća i žitarica, dok ljudska ruka nije svojim nezgrapnim i često nerazumnim i kobnim  intervencijama u poljoprivrednoj, prehrambenoj i kemijskoj industriji, te genetskim inžinjeringom proizvela jedva jestive, bezukusne, te često po zdravlje štetne namirnice biljnog porijekla.

Razlog tome, kao i danas, bio je i jest profit i monopolistička nastojanja korporacija za proizvodnju hrane, lijekova i sjemenskog materijala. No, posljednjih godina sve su češća i brojnija nastojanja udruženja građana i poštenih stručnjaka iz tog djelokruga u spašavanju i očuvanju autohtonog sjemenja voća i povrća, žitarica i ostalog za ljude korisnog bilja. Među takvima je i ovaj kninski napor u očuvanju sjemenja pomidora, kupusa, kukumara, salate, boba… kavo su ne tako davno sijali naše bake i djedovi, prije agresivne invazije GMO sjemenja i unificiranih poljoprivrednih proizvoda…

Ja tebi, ti meni… razmjena sjemenja (foto ZMAG)

-Sajam razmjene sjemena“, kojeg financira Šibensko-kninska županija,  je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena.  Program sajma je slijedeći: imat ćemo radionicu o sakupljanju, uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja koju će provesti naša udruga od 16:00 do 16:45  sati, potom slijedi predavanje “Vrtlarenje u skladu s prirodom” Silvije Kolar-Fodor iz Udruge Biovrt – u skladu s prirodom od  16:45 do 18:00 sati, a nakon toga ćemo imati slobodnu i besplatnu razmjenu sjemena od 18:00 do 19:00 sati,,, – veli Inga Kukolj iz Ekološke udruge Krka Knin.

– I to nije sve! – rekli bi na TV-reklamama za sjekače povrća i madrace: svaki sudionik Sajma dobiti će na dar vrećicu sjemena udruge Biovrt – u skladu s prirodom te  Priručnik o sakupljanju ljekovitog bilja ekološke udruge „Krka“  Knin, a knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“  autorice Silvije Kolar-Fodor dobivaju na dar izlagači slobodne razmjene sjemena koji se prijave na sudjelovanje.

-Inače, ciljevi projekta su: razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta i sorti na području Šibensko-kninske županije; upoznavanje stanovništva sa praksom sjemenarstva i sakupljanja, uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja, poticanje poljoprivredne djelatnosti, podizanje svijesti o važnosti očuvanja sjemena i pozitivnoj sakupljačkoj praksi ljekovitog i aromatičnog bilja  i  očuvanje bioraznolikosti – jezgrovito pojašnjava Inga Kukolj. 

Šareni kukuruz (foto ZMAG)

Mudri povrtlari i poljoprivrednici znaju kako nije dovoljno samo nabaviti zdravo sjeme: valja se prikladno brinuti o tlu i bilju i kad počne rasti i zelenjeti. Zato će se na predavanju “Vrtlarenje u skladu s prirodom”  saznati kako i zašto uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva.

-Predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt, otkriti će vam prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane. Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme – ističu u EUKK.

Povrće je zdravo, ako je ‘pravo’…

Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica je i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr … zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

-Zbog važnosti ove tematike kao i zbog činjenice da se na našem području sve više ljudi bavi vrtlarstvom, voćarstvom, prikupljanjem ljekovitog bilja  i srodnim aktivnostima, namjera nam je održavati sajam barem jedan put godišnje te ga proširiti i na ostale gradove i općine u Šibensko-kninske županije. Stoga molimo sve zainteresirane, posebno građane koji imaju autohtona sjemena za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na Sajmu na telefon 022/664-608 ili mail-a: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr kako bismo na vrijeme osigurali dovoljan broj štandova – na kraju obavještava Inga Kukolj.

Eto prilike da se sljedeće godine jedu pomidore s okusom pomidore, salata koja ima dodirne točke s pravom salatom, jagode koje mirišu na jagode, te da se jabuke mogu ležerno zagristi bez da ih se opere deterdžentom ili u stroju za pranje prljavog posuđa.

Bijelo grožđe (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI