Neovisni novinarski portal
2.4.2020.
KULTURA / PLESANJE
Bella Ciao: Predstava koja pomiče granice

Bella Ciao:
Predstava koja pomiče granice

‘Bella Ciao’ stiže u Dalmaciju, točnije u Zadar i Knin, plesna predstava zagrebačkog IMRC kolektiva kojeg kritika naziva ‘najsugestivnijim ansamblom na domaćoj sceni’, a koji na razne načine progovara o ravnopravnosti, zajedništvu i važnosti izražavanja svake osobe na sebi svojstven način, u svoj svojoj snazi, ali i ranjivosti. Na najvišem umjetničkom nivou IMRC kolektiv kreira predstave s profesionalnim umjetnicima i izvođačima sa i bez invaliditeta.

Tako je plesna predstava “Bella Ciao” rođena iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške. Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe, i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima.

“Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, i na koncu, publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrijednije događa se uvijek u prostoru među nama. “Bella Ciao” predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode”, kaže koreografkinja Silvija Marchig, kojoj ovo nije prva suradnja s IMRC kolektivom.

IMRC plesni kolektiv (Inclusive Movement Research Collective – IMRC) profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine, a osnovan je u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom. Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostuju po brojnim plesnim i kazališnim festivalima (Dioniz festival Osijek, Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Bjelovarski odjeci kazališta, Plesna mreža Hrvatske – HNK Osijek, Showcase Hrvatskog centra ITI, Inkluzivne scene – Rijeka, Antisezona 19, MSU Zagreb, Pula – PUF, EU projekt Unlimited Access – Onasis centar Atena, Night of Inclusion – Dubrovnik, Media Diversty – Skopje, EU projekt LLB – Uferstudios Berlin).

“Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa ostvarujemo značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije. Kritika nas naziva „najsugestivnijim ansamblom na domaćoj sceni”, a nagradama (Nagrada hrvatskog glumišta Slađanu Livnjaku 2016, Nagrada Pulskog festivala PUF predstavi Lemia 2019) te suradnjom s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu potvrđujemo najvišu razinu naših programa” kaže umjetnička voditeljica kolektiva Iva Nerina Sibila.

Na hrvatskoj sceni jedna od rijetkih inkluzivnih plesnih skupina, nagrađivani IMRC plesni kolektiv iz Zagreba, najvaljuje izvedbe u Zadru i Kninu. – 20. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar te 21. rujna u Dvorani Studentskog doma Fra Lujo Marun u Kninu.

Nastup “Belle Ciao” kolektiv će popratit i radionicom.  „Pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, plesačko iskustvo, ograničenje u pokretu ili  fizičku spremnost, a koji žele dijeliti svoju maštu, istražiti i proširiti svoj pokret kroz ples, da nam se pridruže!” – poručuju iz IMRC-a.  U Zadru će se radionica održati 20. rujna od 11 do 13 sati, dok u Kninu 22. rujna od 10:30 do 12:30 sati.

Za rezervacije i pitanja kolektiv vas poziva da se slobodno obratite na email adresu inkluzivni.imrc.kolektiv@gmail.com.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI