Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
FILM / KULTURA
Amnezija, nova serija po scenariju Ivice Đikića i Emira Imamovića Pirkea

Amnezija, nova serija po scenariju Ivice Đikića i Emira Imamovića Pirkea

U ožujku iduće godine, javlja N1, kreće snimanje nove serije u šest nastavaka, pod naslovom Amnezija. Priprema je produkcijska kuća Drugi plan d.o.o., u suradnji s njemačkom distribucijskom kućom Beta Film. Snimat će se na Plitvičkim jezerima, a tematizira problem migranata, odnosno krijumčarenja izbjeglica i droge na granici jugoistočne Europe. NP Plitvice su odabrane kao prirodna kulisa zbog toga što tuda prolazi ruta koju izbjeglice često koriste pri bijegu iz svojih ratom zahvaćenih zemalja. Scenarij su pisali novinari i književnici Ivica Đikić i Emir Imamović Pirke, a seriju režira Goran Gajić. Glavne uloge su povjerene Branki Katić, Tihani Lazović i Aleksandru Cvjetkoviću.

Radnja se zbiva u malom hrvatskom pograničnom gradu gdje se krijumčarenjem droge i izbjeglica iz Bliskog Istoka, Afrike i južne Europe, bave i lokalne vlasti, transferirajući ih u Austriju i Njemačku. Sedamnaestogodišnji mladić , sin bivšeg gradonačelnika, brutalno je pretučen i nakon buđenja iz kome ne može se sjetiti tko mu je to učinio, tko su njegovi napadači. Tako se kreće odmotavati klupko mračnih tajni, intriga i kriminalnih radnji u tom malom mjestu koje je i samo nedavno pretrpjelo rat čije su posljedice i sve masovnije iseljavanje stanovništva.

Emir Imamović Pirke (Foto: H. Pavić)

-Krijumčarenje ljudi i droge glavni je izvor prihoda, većinom za nekolicinu odabranih. S turobnom i klaustrofobičnom budućnošću- kako veli redatelj Gajić- jedini način da se preživi je – zaboraviti. Sve. Amnezija.

Producentska kuća Drugi plan producirala je i vrlo uspješnu seriju “Novine”, koja je dostupna i na streaming servisu Netflix, i prvu seriju originalne HBO Europe produkcije u regiji, “Uspjeh”.

“Novine” je režirao Dalibor Matanić, također po Đikićevom scenariju, a snimana je uglavnom u Rijeci. “Uspjeh” je, pak, redateljsko djelo oskarovca Danisa Tanovića.

Ivica Đikić (Foto: HRT)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI