Neovisni novinarski portal
20.1.2020.
wheels on fire
Ilustracija

Wheels on Fire:
Postanite svjesni svojih prava!

Ilustracija

Pisao sam o tome kako se Osi (osobe s invaliditetom) dovoljno ne trude da porade na promjenama koje bi im značile bolji i kvalitetniji život. Nekako je to postala navika da se Osi ne zalažu za sebe jer se osjećaju manje vrijedne, a to nije nimalo čudno pošto i okolina oko njih ne pomaže dovoljno da se takve osobe osjećaju vrijedne i osjete potrebu za osobnu borbu. Sve to stoji i jedan je od razloga zašto nam je danas situacija takva kakva je. Pun sam razumijevanja za sve razloge i često kroz ove tekstove koje pišem pokušavam u njih utkati poticajne misli koje će sve njih, a i sve Vas ostale potaknuti da preskočite barijere u sebi, bile one osobne lii nametnute od strane društva, i pobijedite strah i počnete se zalagati za sebe…

Ako to slučajno netko čini u Vaše ime, onda mu makar pružite mir u kojemu će taj neko raditi za boljitak Vas, ako mu već ne možete ili ne znate kako mu pomoći.

Budite fer, a prije svega postanite svjesni svojih PRAVA!

Život je nepredvidiv

Da pojasnim, naime nakon što je objavljen jedan tekst moje kolumne o vraćenoj invalidnini nama koji imamo i posao, bio sam ponosan na tu promjenu zakona i ushićen… Svejedno sam očekivao gomilu loših reakcija „zdravih“ i dobio ih, ali začudo ne u tolikoj mjeri, hvala Bogu. Loše reakcije i poruke koje nisam očekivao ,a dobio sam ih, su one od pojedinih osoba s invaliditetom. Da dobro ste pročitali, baš od njih za čiju se bolju budućnost i borim. Komentari su bili u smislu: Zašto bi mi imali dupla primanja? Zašto se uopće boriš kad smo ionako dovoljno „jadni“? Ja sam ostao u šoku zatečen njihovim razmišljanjem i načinom na koji sami sebe ponižavaju. Kad se krenuo na lijep način objasniti čemu sve ovo, i kako i zašto možemo i imamo pravo na bolje. Dogodio se još jedan šok.

Ilustracija

Naime nitko od tih „Osi sabotera“ nije razmišljao da roditelji plaćaju režije, da roditelji snose većinu sad dok su tu. Njihovi roditelji , čast iznimkama, ih nisu pripremili za život jer eto oni su „jadni“ nećemo ih opterećivati surovošću života. A što će se dogoditi ako ih ti roditelji napuste preko noći, jer život je nepredvidiv. Tko će ih onda pripremiti na probleme koje ste im prikrivali misleći da ih štitite? Ne želim da ispadne da Vas plašim samo Vam objašnjavam kompleksnost života. Potrebno je, roditelji, da ih na sve lagano pripremate: iz dan u dan, korak po korak, jer da ste tako radili danas ne bi bilo ovog „sabotiranja“ mene s njihove strane. Možda bi hrabro stali uz mene i borili se više, možda bi već dosada i uspjeli dosta toga „zajedno izmijeniti“. Sve vjerojatno , samo da im niste stvari previše prikazali ružičastima i da ste ih očvrsnuli na pravi način. Treba ih zaštititi, ali pravilno. Tako da znaju sto ih pripada što su im prava i da u životu nije dovoljno 1500 kn da bi pokrili sve što trebaju tokom jednog mjeseca.

Sve što tražim je manje od onoga što nam pripada

Mi Osi možemo postići i vise nego netko „,zdrav“ ako imamo čvrsti stav , jasno definiran cilj i vjeru u same sebe. Ako vidite da se netko trudi nešto mijenjati pomognite,ako možete i imate mogućnost, osjećati čete se jače , korisnije samopouzdanje će Vam rasti. Ako pak ne možete u tom trenutku pomoći budite podrška, nekad je to i više nego dovoljno, ali „sabotiranje“ ne, time gurate i sebe i onoga tko pokušava doći do boljitka u „ponor“ bez povratka a sve jer niste informirani i jer su Vas previše štitili, a time Vam nesvjesno odmogli. Sve sto tražim za nas je zapravo i puno manje od onoga sto bi nas kao Osi trebalo pripasti.

 Pročačkajte po pravima, konvenciji i sl. propisima za početak pa onda „sabotirajte“ ako smatrate da ste u pravu.

Ja želim ono što su moja prava, a vjerujem nakon ovog pročitanog teksta i Vi…

Tags: ,

VEZANE VIJESTI