Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GRAĐANI / PRAVA ZA LJUDE / PRAVDOSUĐE
Foto: PIXELL/Patrik Macek

Verbalni delikt:
Znanstvenik koji je završio u Remetincu zbog dobacivanja ministrici Divjak može na slobodu

Foto: PIXELL/Patrik Macek

Teorijski fizičar Boris Ivetić može na slobodu iz pritvora u Remetincu, u koji ga je prošlog petka privela policija pod optužbom da se na javnom mjestu verbalno sukobio s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak. Odlučio je tako Prekršajni sud u Zagrebu, pred koji je izveden pod optužbom da se na javnom mjestu ponašao na naročito drzak i nepristojan način narušavajući pritom mir ministrici ili vrijeđajući je. Javno mjesto je plato ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja na zagrebačkim Donjim Sveticama na kojem je mladi znanstvenik, oboružan transparentom i strpljenjem, proveo čitavo ljeto. Prosvjedovao je tamo zbog, kako kaže, kriminala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, sve dok ga nije privela policija.

Znanstvenik Boris Ivetić završio je na sudu i s prekršajnom prijavom u remetinečkom pritvoru jer se na javnom mjestu verbalno sukobio s ministricom Blaženkom Divjak. Prema njegovim riječima, kako ih prenosi Deutche Welle, nije ministricu pritom nazivao nikakvim pogrdnim imenima niti na bilo koji drugi način vrijeđao, a njoj, očito, nije bilo ugodno gledati transparent s natpisom ‘Ministrice, zašto šutite o kriminalnu?’ kao ni upornog prosvjednika koji je sjedio pred zgradom Ministarstva i pisao tamo doktorat.

-Stajao sam tu sa strane kada je prolazila i pokušala uzeti transparent. Zatrčao sam se bos, iščupao sam joj ga iz ruke. Bila je jako bijesna. Došla je policija u civilu i rekli su mi da moram na obavijesni razgovor – ispričao je znanstvenik-prosvjednik novinaru Deutche Wellea kojeg je nazvao sa lica mjesta kako bi se požalio na tretman pred Ministarstvom i dodao još kako ne smatra verbalnom agresijom svoja dobacivanja ministrici u prolazu kada je priupita kako je, kako joj je bilo na godišnjem odmoru i je li se odmorila.

Neugodna dobacivanja prevršila ministričinu mjeru

O privođenju znanstvenika koji je prosvjedovao jer je, kako kaže, za vrijeme doktorskog studija na PMF-u radio kao asistent ‘na crno’ i bez plaće, ministrica Divjak za N1 je rekla:

-Kada sam ulazila u zgradu dobacivao je i bio vrlo neugodan. Kada sam pokušala pomaknuti transparent, zaletio se na mene vičući i prijeteći – ispričala je svoju verziju Divjak i ustvrdila dodatno da su u Ministarstvu pokušali Ivetiću osigurati pravo na prosvjed no da je to u jednom trenutku prevršilo svaku mjeru te da su prošlog petka obavijestili policiju.

Prekršajni sud u Zagrebu utvrdio je, međutim, da nikakvog fizičkog nasrtaja na ministricu nije bilo.

Nije to prvi slučaj u Hrvatskoj da se pred sud privode prosvjednici koji su transparentima, povicima, zvižducima ili na neki drugi način uznemiravali političare. Ne mislimo, pritom, na mnogima omraženu socijalističku republiku čiji je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira iz 1977. godine RH praktički prepisala nego na ovu demokratsku koja za razliku od totalitarnih režima u kojima je zabranjeno javno govoriti drugačije od vlasti, svojim građanima Ustavom jamči slobodu govora.

Verbalni delikt protiv pokojnog predsjednika

Sjećamo se da je u Kninu 2013. godine priveden Luka Kozina jer je bio jedan od onih koji su se usudili zviždati tadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću dok je ovaj pokušavao govoriti. Pamtimo i 2008. godinu kada je u Dubrovniku priveden Nikša Klečak zbog slučaja objave fotomontaže tadašnjeg premijera Ive Sanadera u nacističkoj uniformi. Zbog javnog uznemiravanja sudovima su se žalili i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, državna tajnica za sport Janica Kostelić kojoj se nije svidjela prostačka pjesmica o snježnoj kraljici u izvedbi splitskih navijača, a posebno je zanimljiv ovogodišnji slučaj verbalnog delikta kada je građanin-prosvjednik uznemiravao odavno pokojnog predsjednika. Zoran Erceg proglašen je krivim za remećenje javnog reda i mira jer je pred zagrebačkim spomenikom Franji Tuđmanu vikao da je prvi hrvatski predsjednik ratni zločinac. Kažnjen je zbog toga sa 15 dana zatvora, godinu dana uvjetno i jednogodišnjom zabranom prilaska spomeniku. Presuda donesena na temelju dorađenog zakona iz 1977. godine po kojem bi završio u zatvoru da je u to vrijeme rekao da je Josip Broz Tito zločinac, Ercega je i mnoge druge podsjetila na verbalne delikte u bivšoj državi, kako su kolokvijalno nazivana kaznena djela svih onih koji su se usudili javno kritizirati postupke tadašnje vlasti odnosno posumnjati u ispravnost njihovih odluka.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI