Neovisni novinarski portal
28.5.2020.
(NE)RED / GRAĐANI
Foto: TRIS

Traljavost sustava:
Čuvajte uplatnice trideset godina ili za istu stvar platite dvaput

Foto: TRIS

Dok ne dočekamo digitalizaciju javne uprave i međusobnu umreženost službi, dobro je čuvati kutiju s odrescima odavno plaćenih računa, ako treba i trideset godina. U suprotnom, pošalje li vam neki birokrat poziv da platite određenu naknadu, a vi nemate pisani dokaz da ste to već jednom učinili, moglo bi se dogoditi da za istu stvar platite dvaput u dvije valute i dvije države, u razmaku od trideset godina. Jedan takav poziv primio je nedavno otac naše čitateljice (podaci poznati redakciji) koja se na svojoj koži i slobodnom vremenu uvjerila u traljavost sustava i dobila savjet da uplatnice treba čuvati.

Poziv za plaćanje jednokratne naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta naslovljen na oca naše čitateljice poslao je Ured državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji. U obrazloženju piše da poziv šalju jer su zaprimili rješenje o izvedenom stanju o ozakonjenju dovršene kuće i pečenjare u Šibeniku i da se jednokratna naknada plaća zbog umanjenja vrijednosti i površine poljoprivrednog zemljišta kao dobra od interesa RH i to prema površini građevinske čestice odnosno površini ispod zgrade ozakonjene rješenjem o izvedenom stanju.

Primatelja poziva u nastavku se obavještava da naknadu za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta ne plaćaju sve kategorije građana. Plaćanja su uz ostale oslobođeni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su proveli u obrani suvereniteta RH najmanje tri mjeseca i svi koji imaju dokaz o već plaćenoj naknadi za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta.

Uvidom u dokumentaciju, vlasnik ozakonjene kuće i pečenjare izgrađene prije skoro tri desetljeća, pronašao je građevinsku dozvolu za izgradnju stambenog objekta izdanu od strane Općinskog komiteta za komunalne poslove Šibenik u ožujku 1990. godine Piše u građevinskoj dozvoli što je sve morao priložiti da bi je dobio, pa i rješenje komiteta za privredu iz prosinca 1989. i uplatnicu na iznos od 384 tisuće ondašnjih dinara. U dokumentaciji su bile i uplatnice, među njima i tražena priznanica na Posebnoj uplatnici Službe društvenog knjigovodstva (SDK), današnje FINA-e.

Traženu papirologiju naša je čitateljica u ime svog oca osobno dostavila Uredu državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, uz lagano negodovanje zbog nepotrebne gnjavaže i gubitka vremena. Službenica koja je papirologiju zaprimila rekla je da je procedura takva i da njihova služba nije umrežena niti sa jednom drugom. Rekla je i da ne mogu stoga znati je li netko ili nije nešto platio prije trideset godina, pa čak niti ima li onaj kojemu šalju poziv status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji je proveo u obrani suvereniteta RH najmanje tri mjeseca, što, usput rečeno, ovaj primatelj poziva ima. Dok sustav ne prestane biti traljav, javna uprave se ne digitalizira, a službe među sobom ne umreže, našoj je čitateljici službenica Ureda državne uprave preporučila da i dalje čuva plaćene uplatnice, ako treba i desetljećima.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI