Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
(NE)RED / aktivisti / BANDIĆGRAD
Foto: Građanska inicijativa Zeleni Vrbani

Štetne izmjene zagrebačkog GUP-a:
Stanogradnja bez minimuma sunčevog svjetla, pojačano zračenje baznih stanica, benzinske postaje u vodocrpilištima…

Foto: Građanska inicijativa Zeleni Vrbani

Na niz štetnih odredbi spornih izmjena zagrebačkog GUP-a, od ukidanja minimuma sunčevog svjetla u stanovima do dopuštanja jačih i većih baznih stanica na dosad nedopuštenim mjestima, upozorila je Građanska inicijativa Zeleni Vrbani. Kažu da bi prihvaćanje izmjena izravno smanjilo kvalitetu života u svim zagrebačkim kvartovima, bilo u već izgrađenim područjima ili tamo gdje se tek planira graditi.

Uz već dobro poznate odredbe kojima je gradonačelnik Milan Bandić suprotno volji struke i za urbanizam glavnog grada zainteresirane javnosti naumio na prostoru Hipodroma i Velesajma omogućiti gradnju velebnog poslovno-stambenog kompleksa, a u donjogradskim blokovima gradnju još javnih garaža, iz Građanske inicijative Zeleni Vrbani upozoravaju na niz drugih, za građane još štetnijih odredbi.

-Među četrdesetak spornih stavki Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, a koje će izravno utjecati na kvalitetu života svakog stanovnika Zagreba, progušćivanje gradnje ukazuje na namjeru za daljnjim povećanjem gustoće izgrađenosti već preizgrađenih prostora, čime se otvara mogućnost prenamjene prostora iz javne i društvene namjene, kao i zelenih površina u građevinske – navode iz Inicijative koja se pobrinula da sporne stavke u javnosti ne prođu nezapaženo.

Foto: Građanska inicijativa Zeleni Vrbani

Među četrdesetak spornih odredbi apostrofirali su one koje bi omogućile ukidanje minimuma sunčevog svjetla u stanovima, izgradnju benzinskih postaja i postavljanje antenskih stupova na dosad nedopuštenim mjestima te ugrožavanje biciklističkog prometovanja.

Ukida se propisani minimum od dva sata na dan sunčevog osvjetljenja

-Nova verzija GUP-a ukida odredbu prema kojoj svaki stan za ljetnog solsticija (samo tog 21. lipnja) treba imati direktno sunčevo osvjetljenje od minimalno dva sata na dan, što znači da bi se ubuduće mogle graditi zgrade čiji stanari ne bi imali doticaj s prirodnim izvorom svjetlosti niti tog jednog dana u godini. Posljedice takve odluke  izravno bi osjetili i stanari postojećih zgrada, kojima bi novogradnje također zaklanjale prirodni izvor svjetlosti (primjer je posljednja novogradnja u Cenkovečkoj/Lopatinečkoj na Vrbanima). Mogućnost izgradnje benzinskih postaja u dosad zabranjenim područjima (vodocrpilištima)potpuno je u suprotnosti sa svim sanitarnim i sigurnosnim propisima, dok će odluka o smanjenju tehničkih parametara za izgradnju biciklističkih staza izravno ugroziti bicikliste i ostale sudionike prometa u Zagrebu. Iako je do sada na snazi bilo ograničenje razine jakosti elektromagnetskih polja baznih stanica teleoperatera na prostoru cijelog Plana, sada bi se to ograničenje odnosilo samo na vrtiće, škole i zdravstvene ustanove. Uz ukidanje minimalne visine antene (sada 12 m visine u krugu od 100 m), to bi izravno povećalo količinu zračenja koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao „potencijalni karcinogen za ljude“ – poručuju iz Građanske inicijative Zeleni Vrbani i pozivaju građane da se čitanjem izmjena GUP-a i sami uvjere u niz štetnih i opasnih odluka te sudjeluju u javnoj raspravi do 14. kolovoza, bilo vlastitim primjedbama, bilo potpisom na već gotove primjedbe koje su pripremile udruge poput Zelenih Vrbana i slanjem istih nadležnom gradskom uredu.

Foto: Građanska inicijativa Zeleni Vrbani

U međuvremenu je udruga građana Siget urudžbirala gradskoj upravi 1327 potpisanih primjedbi i prijedloga koje su članovi raznih inicijativa i udruga prikupili prethodnih dana u okviru ponovljene javne rasprave o izmjenama GUP-a Predsjednica udruge Gordana Pasanec pozvala je zainteresirane građane koji još nisu stigli da dođu potpisati primjedbe koje su radili stručnjaci udruga Pravo na Grad i Zelene akcije,  danas na Trešnjevci između Selske i livade Grbavice od 18 do 20 sati te u isto vrijeme sutra na Hipodromu.

Zagreb se probudio i sad će oni vidjeti što je Zagreb

-Ovakva sloga građana, inicijativa, udruga, struke nije nikada bila, ovo je prvi put. Zagreb se probudio i sad će oni vidjeti što je Zagreb. Ljeto je, termin kada su oni računali da će to proći samo tako, da se ljudi neće odazivati. Zbog toga smo još više ponosni što je odaziv takav. Bez obzira što su godišnji i nema ljudi, oni na različite načine nalaze sredstva da dođu do tih primjedbi i da one budu poslane, bilo poštom bilo da dođu do nas i to ispune. Ovog puta su građani pokazali da im je stvarno svega dosta i mislim da bi nas trebao poslušati, i nas i struku – rekla je Hini Pasanec, uvjerena da će građani uspjeti srušiti GUP te da će se ako u tome ne uspiju ići na referendum za smjenu gradonačelnika.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI