Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
MEDIJI
Foto: Mara Prpić

Radio Roža:
Glazbeni underground sa gramofonskih ploča i promocija marginaliziranih tema

Foto: Mara Prpić

Radio Roža, prvi riječki internetski community radio, pretvorio se u nepune tri godine postojanja u pravi mali radijski pogon. Emitiraju iz legendarnog Omladinskog kulturnog centra Palach, a nakon dobivanja europskog projekta Žiroskop službeno su postali radio zajednice kojega je nositelj udruga Ri Rock zajedno s partnerima Drugo More, Filmaktiv, Prostor +, Savez udruga Molekula i Grad Rijeka. Počelo je iz zafrkancije par prijatelja i entuzijasta koji sa vinila vrte žanrovski raznovrsnu, uglavnom underground glazbu, volonterski, iz ljubavi prema glazbi i pločama, iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene. Jedan od njih bio je Davor Popdankovski zvani Poppy, danas glavni urednik, koji nam je u blitz intervjuu odgovorio na par pitanja. Dok čitate, poslušajte ovdje što je na programu.

Prije neki dan upriličili ste u Palachu svečano otvorenje programa Radio Rože koji zapravo emitira već par godina. Kakvo je to bilo otvorenje?

Radio Roža neslužbeno počinje s radom polovicom 2017. godine a od 2019. i službeno počinje s radom i emitiranjem. Otvorenje je bilo zapravo jedno opušteno druženje da obilježimo taj svečani datum. Pozvali smo prijatelje i puštali glazbu iz našeg studija koja se emitirala na web stranicama i društvenim mrežama. Sedam sati uveseljavali su nas Frishky (web podrška), Euripid (selektor), Poppy (glavni urednik), Stikk (tehničar), Božo Devčić i Paloma Yves.

Radio Roža je drugačiji radio od niza međusobno sličnih komercijalnih radio stanica koje do iznemoglosti vrte hitove i čavrljaju o vremenskim prilikama i stanju u prometu. Po čemu?

Prvenstveno po tome što nastojimo dati prostora onima čiji rad nije dovoljno zastupljen u mainstream medijima, a to su različiti bendovi, DJ-i, producenti, kao i teme koje se tiču lokalne zajednice u kojoj djelujemo. Osim podržavanja lokalne priče, svi smo glazbeni entuzijasti i volimo kopati i istraživati neotkrivene dragulje koje samo na ovim prostorima ima nevjerojatno mnogo. Iznikli smo iz undergrounda i tu se pronalazimo. Valja napomenuti da smo trenutno dostupni na internetu, no u planu nam je i dobiti FM frekvenciju.

Foto: Mara Prpić

Osim glazbe važna vam je i društvena odgovornost. Uspijevate li se društveno odgovorno i na koji način približiti lokalnoj zajednici i ostvarivati misiju community radija u pravom smislu?

Kako smo tek službeno počeli s radom vjerujemo da će se stvari tek sada zakotrljati jer od samog otvorenja već smo dobili nekoliko upita za emisije na radiju. Znači, ima interesa za stvaranje i promociju rada kulturnjaka, kao i za obradom društvenih tema i problema. Osim pokrivanja nekakvih lokalnih tema na redovitoj bazi u formi intervjua ili najave programa, imamo i emisiju Kad bi svi koja se bavi primjerima dobre prakse najrazličitijih aktera u društvu: od crvenih nosova klauna doktora do studenata s invaliditetom, bivših ovisnika, žive knjižnice i drugih. Priča je tek počela, radiji i mediji zajednice kod nas se tek počinju otkrivati, a i sami pojedinci se moraju malo trgnuti iz letargije koja vlada u društvu. Mi im želimo otvoriti vrata i pružiti im mogućnost promocije.

Na Radio Roži ne vrte se reklamni blokovi i sponzorirani sadržaji, ali u oko na stranici upada zastava Europske unije. Plaća li vas EU za to što radite ili volontirate iz gušta i potrebe?

Sve je počelo iz šale i na volonterskoj bazi, a tijekom 2018. počela se razvijati ideja prijave community radija u sklopu jednog većeg projekta. Tako se rodio „Žiroskop – civilno – javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci“, projekt koji za cilj ima uspostaviti model upravljanja prostorima OKC Palacha i Filodrammatice, te HKD na Sušaku, drugim riječima osmisliti način korištenja i očuvanja prostora za nezavisnu kulturu u Rijeci. Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna. Nositelj je Udruga Drugo More, a partneri su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Filmaktiv, Prostor Plus i Ri Rock kao nositelj radija. Radio je samo dio Žiroskopa i služi kao ljepilo koje spaja sve te aktere koji djeluju u tim prostorima, a svaka udruga ima i svoje programe u projektu. U sklopu projekta za radio je financirana osnovna oprema za rad, web i video podrška, te su tu i plaće za glavnog urednika, te radijskog tehničara.

Foto: Mara Prpić

Svaki europski projekt određenog je vijeka trajanja. Hoće li Radio Roža nastaviti emitirati i nakon okončanja projekta, na krilima entuzijazma i volonterski ili nekako drugačije?

Osim glavnog urednika i radijskog tehničara koji su zaposleni na radiju, svi ostali voditelji, urednici i suradnici su tu na volonterskoj bazi. Kako smo neprofitni radio, većinu izvora financiranja tražiti ćemo na natječajima, te eventualnim donacijama i sponzorstvima. Imamo strašno puno volje. Prije godinu dana nismo ni sanjali da ćemo imati osiguranu plaću za to što smo započeli, a sada nam se već otvaraju nova vrata i mogućnosti za daljnji razvoj. Uvijek ima izazova, ali nadamo se da smo pokrenuli jednu pozitivnu priču koja neće stati sa završetkom projekta.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI