Neovisni novinarski portal
19.9.2020.
POLITIKA
Premijer Plenković nasilje u Uzdolju obranaški relativizira, župan Pauk “velikohrvatske junačine”ne štedi, a dožupanica Šimpraga poziva da volimo svoje, a poštujemo tuđe- bez straha

Premijer Plenković nasilje u Uzdolju obranaški relativizira, župan Pauk “velikohrvatske junačine”ne štedi, a dožupanica Šimpraga poziva da volimo svoje, a poštujemo tuđe- bez straha

Na najnoviji nacionalistički ispad u Uzdolju kod Knina, koji ima težinu zločina iz mržnje, reagirali su brojni državni dužnosnici, oporbeni političari, predsjednički kandidati… Za razliku od premijerovog relativizirajućeg i obranaškog komentara kojemu je osnovna poruka da incident nije odraz društvene klime ( ? ) , već individualno djelo koja treba sankcionirati, a uvijek ima onih devijantnih, bože moj…, šibensko-kninski župan Goran Pauk u svojoj objavi na Facebooku događaj ne pokušava nimalo minorizirati. 

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: tris/H. Pavić)

Objavu prenosimo u cijelosti:

-Ove godine sam, po treći put, bija na liturgiji Preobraženja Gospodnjega u Manastiru Krka uz ugodno domaćinstvo vladike Nikodima Kosovića, Episkopa Dalmatinskog. Velika pravoslavna svetkovina sa lipom liturgijom na otvorenom prostoru manastira.
Uglavnom…veliko bogatstvo naroda šibensko-kninskog je u njegovoj raznolikosti. A te razlike su male i uz to pripadamo istoj kršćanskoj obitelji u kojoj razlike i različitosti ne bi trebale biti čimbenik razdvajanja već spajanja i skladnog zajedničkog življenja, a time i dobar temelj budućeg razvoja.
I nekako u tom duhu ja održah i besidu na zajedničkom ručku i potom odoh doma kad eto nakon dva dana – hladan tuš.
Sve ono šta činiš i radiš u duhu zajedništva ostane zasjenjeno divljanjem i iživljavanjem skupine pijanih i maskiranih faca nad ljudima srpske nacionalnosti koji su u kafićima, u Uzdolju i Đevrskama, družili se gledajući nogometne utakmice Zvezde i zamislite Dinama. Tužno i žalosno je da očito još postoje oni koji ne shvaćaju da smo rat vodili samo protiv onih koji su provodili velikosrpsku politiku na hrvatskom teritoriju, a govoriti drugačijim jezikom, navijati za drugi klub, slušati drugačiju glazbu ili biti Srbin u Hrvatskoj nije velikosrpska politika nego demokratska tekovina za koju smo se isto tako borili.
Zato se nadam brzom i efikasnom sankcioniranju ovih velikohrvatskih “junačina”.

Foto:TRIS/J.Krnić

Na FB-u se oglasila i šibensko-kninska dožupanica Anja Šimpraga, izabrana iz srpske manjinske kvote. Šimpraga je napisala:

-Noć je trajala dugo i PREDUGO!
Trebamo li biti iznenađeni napadom na žene, djecu i ostale goste ugostiteljskog objekta? Zar je bitno što sam Srpkinja, što navijam za neki drugi klub, zar je bitno išta osim da sam ČOVJEK? Do kada će mržnja prema drugom i drugačijem biti vodilja u ovom društvu? Koliko pitanja, a odgovor je zapravo jedan.
Osvijestimo se, zaboravimo prošlost, gradimo budućnost jer ako nismo svjesni da nas gore netko “opominje” i ukazuje da smo kao društvo skrenuli s puta, bit će kasno.
Zaboraviti ne mogu i neka nam bude opomena pogled nedužnog djeteta koji je udaren u glavu pa preko leđa samo zato što što je gledao utakmicu Zvezde, samo zato što je Srbin i samo zato što netko takve mrzi.
Volimo svoje, poštujmo tuđe! BEZ STRAHA!

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI