Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
vijesti iz svemira
Foto: Stella Vješnica, obrada: Zoran Knez, Zvjezdano selo Mosor

Nebeske krijesnice:
Besplatno javno promatranje Perzeida iz Zvjezdanog sela Mosor

Foto: Stella Vješnica, obrada: Zoran Knez, Zvjezdano selo Mosor

Svi ljubitelji meteora i zvjezdanog neba dobrodošli su na besplatno javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice u Zvjezdanom selu Mosor na 700 metara nadmorske visine brda Makirina na planini Mosor kod Gornjeg Sitnog poviše Žrnovnice.

Dvije su vrste nebeskih krijesnica ili meteora, tumače nam u Zvjezdanom selu Mosor, usamljenici koji nas posjećuju sporadično i oni koji do Zemlje stižu u velikim rojevima, uvijek u isto doba godine. Ti drugi nastaju od mnoštva krhotina što ih na svom putu oko Sunca za sobom ostavljaju kometi. Ako se staza kometa približava putanji kojom plovi Zemlja, takvi oblaci kometne prašine mogu se naći na putu našem planetu. Čestice prašine tada stanu ulijetati u našu atmosferu, obično brzinom od nekoliko desetaka kilometara u sekundi. Pri tom se ugriju, zažare i izgore, već na velikoj visini iznad tla. Taj bljesak, vidljiv obično tek djelić sekunde, nazivamo meteorom. Samo iznimno se dogodi da neko od tih malih tijela koje zarone u Zemljin zračni omotač bude dovoljno veliko da neki njegov dio stigne do sam površine, kao meteorit.

Jedan od tih meteorskih rojeva su i Perzeidi, sa putanje kometa 109P/Swift-Tuttle,  sa radijantom odnosno ishodišnom točkom u zviježđu Perzej, maksimalnom aktivnošću između 10 i 13 kolovoza i maksimalnim brojem od 80 do stotinu meteora u jednome satu. U narodu su poznati i kao ‘suze sv. Lovre’, po nazivu koji je prvi upotrijebio Giovanni Pascolli, talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, u pjesmi ’10 Agosto’ u kojoj je opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega su ga podsjećali meteori koji u to doba padaju. Desetog kolovoza je, inače, spomendan kršćanskog mučenika sv. Lovre, kojega povijest pamti kao rimskog đakona mučenog i pogubljenog za vrijeme rimskog cara Valerijana 10.  kolovoza 258 godine.

Javno promatranje Perzeida ove će godine u Zvjezdanom selu Mosor biti upriličeno 12. kolovoza u večernjim satima, a zvjezdarnica će za sve zainteresirane biti otvorena od 19:30. Prema prognozama, najviše Perzeida se očekuje u ponedjeljak uvečer i u utorak ujutro.

Za zanimljivi uvod u javno promatranje Perzeida pobrinut će se Šime Strikoman koji će oko 19:30 snimiti ‘Milenijsku fotografiju meteorskog roja Perzeida’, a svi oni koji žele biti na toj fotografiji mole se da dođu odjeveni u bijele majice. Program će biti upotpunjen i znanstveno-popularnim predavanjem intrigantnog naziva ‘Od Big Banga do Higgsovog bozona’ koje će s početkom u 20 sati održati naš ugledni znanstvenik Daniel Denegri, emeritus direktor istraživanja u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja CERN u Ženevi.

Budu li vremenski uvjeti povoljni, nakon predavanja će se na terasi zvjezdarnice pristupiti promatranju meteorskog roja Perzeida. Promatranje će voditi astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez. Nažalost, čak i ako nebo bude posve vedro, skoro pun Mjesec će ove godine onemogućiti opažanje bljeđih meteora. Unatoč tome, kako su Perzeidi vrlo pouzdan meteorski roj, možemo očekivati da će u svakih sat vremena biti vidljivo po nekoliko desetaka tih nebeskih krijesnica. Promatranje će potrajati do jedan sati iza ponoći.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI