Neovisni novinarski portal
28.11.2020.
KRONIKA 112
Ilustracija: PP Knin

Nasilje kod Knina:
Maskirani u kafiću ozlijedili 5 osoba jer su gledali nogometnu utakmicu Crvene zvezde

Ilustracija: PP Knin

U mjestu Uzdolju kod Knina grupa maskiranih osoba je sinoć ušla u kafić u kojem se gledala nogometna utakmica Crvene Zvezde i Young Boysa te su napali goste i pritom lakše ozlijedili pet osoba, među kojima i maloljetnika. Nešto kasnije, u Đevrskama pokraj Knina, grupa osoba je upala u tamnošnji kafić i verbalno napala vlasnika, te oštetila inventar.

Policijska uprava Šibensko-kninska o ovom nasilništvu izvještava ovako:

-Sinoć, 21. kolovoza oko 22.30 sati na području Knina, u mjestu Uzdolje, je nekoliko, za sada, nepoznatih osoba u tamošnjem ugostiteljskom objektu verbalno i tjelesno napali vlasnicu ugostiteljskog objekta i goste, pri čemu su oštetili i inventar objekta. Tom prilikom 5 osoba je lakše ozlijeđeno, među kojima i jedan maloljetnik. Nakon toga oko 22,50 sati u mjestu Đevrske, je nekoliko, za sada, nepoznatih osoba verbalno, a potom i tjelesno napali vlasnika ugostiteljskog objekta i goste i oštetili inventar, kojom prilikom nitko nije ozlijeđen.  Sve okolnosti ovog događaja se utvrđuju, a policija intenzivno poduzima mjere i radnje u cilju otkrivanja osoba vezanih za ovaj događaj, koji je okvalificiran kao kazneno djelo nasilničkog ponašanja, nanošenje tjelesnih ozljeda i oštećenja tuđe stvari. Tijekom dosadašnjeg postupanja nekoliko osoba, koje se dovode u vezu s ovim događajem, su privedene u prostorije policije na kriminalističko istraživanje – priopćila je policija.

Ilustracija: PP Knin

Ovi događaji, za koje se zasad smatra kako su u naravi incident utemeljen na nacionalizmu i šovinizmu, osuđuju mnogi u Kninu i drugdje u Hrvatskoj. Naime, incident ovakve vrste u Kninu i okolici nije zabilježen od završetka Domovinskog rata, unatoč snažnim ratnim traumama. Tako to biva kada najviše državne vlasti u Hrvatskoj, te dakako i u Srbiji, okreću glavu ili pak simpatiziraju i potiču jačanje nacionalizama. Prema navodima vlasnice kafića u Đevrskama objavljenog u nekim medijima, oni nisu ni imali TV program na kojem se može gledati utakmica Crvene Zvezde, a nasilnici su bila trojica pijanih mladića od 20-ak godina. Mlađe generacije, premda rođene debelo nakon rata, najveće su žrtve nepametne politike na ovim prostorima.

Reakcija je pristigla i od Borisa Miloševića, predsjednika Srpskog narodnog vijeća, a koji se oglasio na Facebooku, te nabrojao slične incidente u posljednje vrijeme.

“Na žalost jučer se dogodio još jedan napad na Srbe. Ovo ljeto nakon smrti Radoja Petkovića na Viškovu, napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi i napada na sezonske radnike na Braču imamo još jedan zločin iz mržnje, gdje su napadači napali i pokušali ozlijediti više osoba motivirani isključivo mržnjom prema nacionalnosti napadnutih. Napad maskiranih napadača u srijedu navečer u kafiću u Uzdolju, općina Biskupija na grupu gostiju među kojima je bilo žena i djece je divljački i kukavički čin. Ovo nije navijački obračun. Svaki pokušaj relativizacije ovog ružnog događaja znači pravdanje nasilja i stajanje na stranu napadača. Hoće li proizvodnja mržnje prestati?”, napisao je Milošević na Facebooku.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI