Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Mesić u Ruduši: Jugoslavija nije bila totalitarni, nego autoritarni režim, nije bila iza željezne zavjese, a imali smo i jogurta!

Mesić u Ruduši:
Jugoslavija nije bila totalitarni, nego autoritarni režim, nije bila iza željezne zavjese, a imali smo i jogurta!

U Ruduši kod Sinja obilježena je 78. obljetnica strijeljanja boraca Prvog partizanskog i Prvog solinskog odreda, njih 24-ero koji su likvidirani odlukom prijekog suda Nezavisne Države Hrvatske 26.kolovoza 1941. Na svečanost je stigao i bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić i bivši diplomat Budimir Lončar koji su ocijenili da je u Hrvatskoj na djelu opasna ustašizacija kojoj se treba snažno oduprijeti kao i sve agresivnijem revizionizmu.

-Nažalost pred našim očima odvija se nešto što neki neće priznati a to je jedan val fašizacije u Europi, ali i fašizacije i ustašizacije u Hrvatskoj- smatra Mesić, napominjući kako se kod nas danas štampaju knjige koje su puka, čista laž, a “čitaju ih oni koji po stadionima viču neprihvatljive poruke i koji nisu educirani jer ih se već od polaska u školu krivo educira tako što se falsificira povijest. Za njega je, prenosi N1, antifašizam civilizacijski doseg, a ne ideologija, a Narodnooslobodilačka borba ( NOB ) je bila, rekao je, ključna za stvaranje hrvatske države. Jer, da nije bilo NOB-e i vođe ustanka u bivšoj Jugoslaviji, maršala Tita, pitanje je da li bismo danas imali Hrvatsku i koga bi branili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, da nisu imali što braniti. Tko bi obranio Hrvatsku?

–Oni koji su poslije pobjegli u Argentinu, o kojima naša predsjednica kaže da su išli u prostor slobode. Možete misliti- ironično će Mesić- sloboda u vrijeme Perona.

– Imate ljudi koji su ili seronje ili kukavice i koji ne razumiju o čemu se radi- dodat će u svom uobičajenom stilu Mesić. Što se njega tiče, “ZDS” je ustaški i fašistički pozdrav, oko čega nema potrebe za mudrovanjem kakvim se bavi Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, koje ne razumije o čemu se radi kao da je palo s Marsa.
Velikom greškom Mesić smatra i redovito izjednačavanje svih režima, dijelom i zbog oportunizma ili nerazumijevanja Europskog parlamenta koji je osudio sve totalitarne režime.
-Ali, Jugoslavija nije bila totalitarni režim- tvrdi Mesić- bila je autoritarni režim, i nije je moguće izjednačavati s onima koji su bili iza željezne zavjese. Naša predsjednica, doduše, ne zna, ali “mi nismo bili iza željezne zavjese, a imali smo i jogurta”- cinično će bivši šef države referirajući se na poznate izjave KGK o bivšoj državi u kojoj, kako je znala govoriti, osim totalitarizma i zločina nije bilo ničeg, pa ni jogurta.

Nekadašnji političar i diplomat Budimir Lončar, na svečanosti u povodu 78-me godišnjice strijeljanja pripadnika Prvog partizanskog i Prvog solinskog odreda je, uz ostalo, kazao:

-Naša borba (NOB) obvezuje nas da se suprotstavimo povijesnom revizionizmu, onome što nije istina, što gasi izvore naših vlastitih vrijednosti, što poništava najveću simboliku našeg hrvatskog slobodarskog duha i našeg opredjeljenja. A obilježavanje obljetnica poput ove u Ruduši poruka je, rekao je Lončar, da se neistini i revizionizmu moramo suprotstaviti i oduprijeti.

U povodu  78. godišnjice strijeljanja pripadnika Prvog partizanskog odredao položeni su vijenci i na Spomen ploču u splitskom naselju Plokite.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI