Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
HRVATSKA / POLITIKA
Kornatska tragedija, 12 godina poslije: Nema smirenja bez istine

Kornatska tragedija, 12 godina poslije:
Nema smirenja bez istine

Prošlo je 12 godina od najveće od svih vatrogasnih tragedija kod nas, Kornatske tragedije, koja je odnijela 12 života. Misterij požara usred kornatskog kamenjara, gdje ljeti jedva travka nikne među oštrim stijenama, nikad nije sasvim razjašnjen, što bol i frustraciju obitelji čini još većom, još težom…

Dvadesetak gasitelja iz Šibenika, Vodica i Tisna, tog kobnog 30. kolovoza 2007. iskrcala se na Kornatu Velom radi rutinske intervencije u uvali Šipnata gdje je buknuo požar. Dvanaest ih je u toj vatri izgorjelo, a trinaesti, Frane Lučić, s teškim opekotinama koje su ga učinile doživotnim invalidom, i danas se bori s posljedicama pakla kroz koji je prošao i uspio preživjeti. Njihovu žrtvu i stradanje i danas su na Kornatu komemorirale njihove obitelji, prijatelji i kolege vatrogasci.

U Tisnom je jučer održan mimohod u počast stradalima, kojemu su se pridružili vatrogasci iz cijele Hrvatske.
-Vrijeme prolazi, ali sjećanja ne blijede- rekao je predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo. -Jer oni su bili ponos svojim obiteljima, uvijek spremni pomoći. Na svima nama je i dalje održavati uspomenu na njih, i naravno da ih nećemo i ne možemo zaboraviti- poručio je Čorkalo, sjećajući se svih dvanaest kolega koji su na Kornatu gaseći požar izgubili život: Dina Klarića, Ivana Marinovića, Marinka Kneževića, Gabrijela Skočića, Karla Ševerdije, Hrvoja Strikomana, Ante Juričeva Mikulina, Ivice Crvelina, Ante Crvelina, Tomislava Crvelina, Josipa Lučića i Marka Stančića.

Od 13 stradalih u požaru, na mjestu događaja preminulo je njih šestoro, a ostali su transportirani u bolnice u Splitu i Zadru, potom su prebačeni u Zagreb, ali su dan za danom gubili životnu bitku. Jedini je preživio tišnjanski vatrogasac Frane Lučić.

Među mladima Tisna,Vodica i Šibenika nema više onog entuzijazma koji bi ih mobilizirao u vatrogasce, u DVD, od tragedije se ovdje još nisu oporavili. Pretrpjeli su strašnu nesreću, ali i nepravdu. Društvo im se, smatraju, za njihovu žrtvu nije odužilo istinom, a ogorčeni su i što je jedini preživjeli Frane Lučić dobio odštetu tek nakon mirnih prosvjeda koje su organizirali.

Istinu o Kornatskoj tragediji obitelji stradalih i hrvatski vatrogasci još uvijek čekaju. Nikada nisu prihvatili službene teorije o eruptivnom požaru ili o izgaranju nehomogene plinske smjese. Ostale su sumnje da su stradali od kerozina koji je curio iz neispravnog helikoptera, ili od zaostale NATO bombe koja je na Kornat odbačena pri povratku aviona u vojnu bazu Avignano nakon bombardiranja Beograda tijekom rata na Kosovu, ili… Dobar dio hrvatske javnosti čvrsto vjeruje da se istina o požaru na Kornatu zataškava,  u čemu im je argument i iskrcavanje vojske na otok neposredno nakon tragedije, prije dolaska policije i suca istrage…

Optužnica je podignuta samo protiv bivšeg zapovjednika JVP Šibenik Dražena Slavice, kojeg se tereti da je odgovoran za smrt 12 vatrogasaca DVD-a Tisno, Šibenik i Vodice. U prvostupanjskom postupku Slavica je 2013. oslobođen optužbi, ali je Vrhovni sud osporio presudu i postupak vratio na početak. U ponovljenom suđenju, Slavica je, krajem travnja prošle godine, nepravomoćno oslobođen krivnje. No, na presudu se žalio ŽDO u Šibeniku i predložio da se predmet vrati još jednom na ponovno postupanje.

U međuvremenu, nižu se tužne obljetnice, bol obitelji ne prolazi, nemir ne kopni, gorčina zbog zatajene istine raste. Na Kornatu iz godine u godinu sve je manje ljudi, a obitelji palih vatrogasaca sve su usamljenije u svojoj tuzi…

Križevi suhozidi (foto TRIS/Jozica Krnić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI