Neovisni novinarski portal
24.1.2020.
knin
Amande Tica pored kninskog stepeništa koje je oslikala (foto Huknet)

Knin:
Šarene skaline koje se gaze i čitaju

Amande Tica pored kninskog stepeništa koje je oslikala (foto Huknet)

Knin je u jednom danu ostao bez par stotina državnih dužnosnika i stranačkih priljepaka koji ga posjećuju jednom godišnje, odnosno 5. kolovoza. No ne treba zbog toga tugovati. Uostalom, utjeha je i to što je sada Knin bogatiji za raznobojno oslikano stepenište. Kninjani će svih 365 dana u godini moći gledati lijepe književno stepenište, nazovimo ga tako, ili se pak njime penjati i spuštati. Naime, kako javlja kninski portal Huknet, Knin je dobio prekrasne stepenice oslikane hrptovima knjigama – klasicima hrvatske i svjetske književnosti.

Inicijativa i pokroviteljstvo, odnosno novac za kante boje i kistove, došli su od Grada Knina, a zamisao je u djelo provela  kninska umjetnica Amande Tica. 

Tica kaže  kako osim estetskog, ove skale imaju i edukativni karakter koji se odnosi na naše najmlađe sugrađane. Djeca najviše vole ovakve raznobojne intervencije u gradovima. Ovaj slučaj pokazuje i kako uz malo novca, ali uz marljivost i dobru volju, Knin, kao i bilo koji drugi grad, može učiniti vedrijim i ugodnijim za život, makar u okruženju ovog šarenog stepeništa.

Amande Tica foto Huknet)

– Dok sam oslikavala stepenice djeca iz obližnje škole su mi prilazila i raspitivala se za svaku oslikanu knjigu i njezin sadržaj. Također su mi otkrila da su ove skale od sada njihovo omiljeno okupljalište – kazala je Amande Tica Huknetu. 

Inače, ove stepenice donedavno nisu vodile nikamo, jer su bile razvaljene i dotrajale. Ipak, obnovljene su, pa je onda nastupila umjetnica Tica.

Raznobojne literarne skaline  iz Tomislavove ulice vode na Sinobade.

Kad dođete u Knin, obavezno pročitajte ove skaline.

I usput pregazite sva gazišta: Kafku, Krležu, Gavrana, Andrića, Držića, Šimića, Ujevića, Šimunovića, Kovačića, Šenou, Orwella, Saint-Exuperyja, I.B. Mažuranić, Begovića, Dantea, Shakespearea, Tolkiena, Poa itd.

Amande Tica pored kninskog stepeništa koje je oslikala (foto Huknet)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI