Neovisni novinarski portal
13.4.2021.
EKOLOGIJA / ekopis
Ono što je ostalo od OK-a

Island:
Posljednji ispraćaj i spomen-ploča za pokojni glečer Okjokull zvan OK

Ono što je ostalo od OK-a

Umro glečer. Ožalošćena pogrebna povorka se okupila na Islandu kako bi komemoracijom i postavljanjem spomen ploče obilježila smrt Okjokulla, legendarnog i mrtvog islandskog glečera, popularno zvanog OK. Glečer je, nakon kratke i smrtonosne bolesti, službeno proglašen mrtvim još 2014. godine kada je utvrđeno kako više nema potrebnu količinu leda, nego je od njega ostao svega mali komadić leda na vulkanu. Kao i reakcija svjetskih vlada po pitanju sprječavanja samouništenja Zemlje zajedno s ljudima, tako kasni i sprovod, odnosno pokop OK-a.

Pogrebnoj svečanosti su prisustvovali premijerka Katrin Jakobsdottir, ministar zaštite okoliša Gudmundur Ingi Gudbrandsson i bivša irska predsjednica Mary Robinson, a nakon šetnje vulkanom sjeveroistočno od glavnog grada Reykjavika su postavili spomen ploču koja nosi poruku nekima u budućnosti.

Kod nas lokalnom ministru tzv. zaštite okoliša ne bi palo na pamet da postavi spomen-ploču posječenim šumama, zagađenim vodotokovima ili planinskim masivima koje predaje u ruke naftnim kompanijama.  Vjerojatno bi takvo što i proslavili uz pečenu janjetinu, ako već i nisu.

No u uljuđenom svijetu je nešto drukčije.

Sladoled u podne

Ok je prvi islandski glečer koji je izgubio status glečera. U narednih 200 godina očekuje se da svi naši glavni glečeri slijede isti put. Ovaj spomenik je dokaz da znamo što se događa i što treba učiniti. Samo vi znate jesmo li to uspjeli – piše na toj tužnoj ploči koje je postavila tugujuća skupina na posljednjem ispraćaju glečera.

Hm, u uvjetima u kojima se glečeri tope kao sladoled u podne na suncu, nije odveć pesimistično zaključiti kako nije baš sigurno kako će netko u budućnosti imati priliku pročitati poruku sa spomen ploče.

Na ploči čiji je tekst sastavio islandski autor Andri Snaer Magnason istaknut je i podatak o koncentraciji ugljičnog dioksida u zraku na globalnoj razini – 415 dijelova na milijun (ppm).

Ono što je ostalo od OK-a

Oddur Sigurdsson,  glaciolog Islandskog meteorološkog ureda je konstatirao Okjokullinu smrt 2014. godine.

Posljednjih 50 godina fotografirao je ledenjake u zemlji, a još 2003. primjetio je kako se snijeg na Okjokullu topi prije nego što se stigne akumulirati.

OK is not OK

Islandska televizija je zabilježila 2014. godine izvještaj o smrti Okjokulla, ali glaciolog kaže kako to “nije izazvalo previše pozornosti”.

“Bio sam pomalo iznenađen jer je ovaj ledenjak bio vidljiv iz gusto naseljenih područja i dobrog dijela Islanda”, rekao je. “Također, bio je to jedan od poznatijih glečera, a za njega je znala i većina djece zbog njegova osebujnog imena.”

Inače, antropolozi Cymene Howe i Dominic Boyer sa Sveučilišta Rice u Teksasu snimili su dokumentarni film o smrti glečara pod nazivom ‘Not Ok’ u 2018. godini i došli su na ideju o spomen ploči tijekom snimanja.

Kako je krenulo, nadgrobni spomenici za glečere mogli bi biti novi unosni posao za klesarske radionice na Islandu, u Finskoj, Švedskoj, Norveškoj itd.

Obitelji pokojnog glečera, tj. svima nama, izražavamo duboku sućut povodom nenadoknadivog gubitka i prerane naprasne smrti OK-a.

Spomen ploča

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI