Neovisni novinarski portal
24.9.2020.
ekopis / GRAĐANI / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA!
Građanska inicijativa kolektivne sadnje drveća 25., 26. i 27. listopada: Što rade Hrvatske šume? Njima je sječa prioritetnija od sadnje…

Građanska inicijativa kolektivne sadnje drveća 25., 26. i 27. listopada:
Što rade Hrvatske šume? Njima je sječa prioritetnija od sadnje…

Ne smiju oni posjeći više nego što mi možemo zasaditi! Kao da je upravo ta misao vodilja građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj koja je, pod motom “Zasadi drvo, ne budi panj”, odlučila organizirati facebook grupu i pokrenuti trodnevnu akciju kolektivne sadnje, 25., 26. i 27. listopada, ne bi li potakli jačanje svijesti hrvatskih građana o očuvanju i zaštiti prirode. Koliko mislimo o vlastitom okolišu o kojem uostalom ovisi i naše zdravlje, ali i budućnost zemlje, pokazat ćemo, smatraju inicijatori akcije, svojim odazivom na ovaj važni aktivistički poziv.

Svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena, poručuju organizatori, kako pišu varaždinske vijesti . Saditi možete samostalno ili povezani s vašom općinom, gradom, županijom. Kao osviješteni pojedinci ili građanski aktivisti. Zajedničkim druženjem ili soliranjem. Bitno je postići cilj i zasaditi što više stabala, na javnim i privatnim površinama, što više novog zelenog života koji osigurava kisik i našu budućnost. Sadnjom novog drveća pridonosi se ozelenjivanju vlastitih životnih sredina što je osobito važno u urbaniziranim područjima.

„Tri dana zajedničkog uživanja u sadnji diljem države. Naglasak je na slobodnoj sadnji svakog pojedinca i poticanje na stvaranje biljaka, vrta. Uzgoj iz koštice kako bi kasnije zasadili tamo gdje je najpotrebnije. Djelujmo namjerno. Zasadi drvo ne budi panj“, poruka je Facebook grupe, koja ubrzano osvaja ne samo poštovatelje nego i sljedbenike.

Inicijativu je, inače, putem Facebook grupe pokrenula Varaždinka Mateja Anđelina Kramar i u vrlo kratkom roku okupila oko 15.000 članova, a broj raste i dalje. Ideju svoje iznimno korisne građanske akcije će predstaviti 31. kolovoza na konferenciji za novinare u Varaždinu.

Ako mogu Etiopljani u jednom danu zasaditi 350 milijuna stabala i srušiti svjetski rekord koji je držala Indija gdje je masovnom sadnjom 2016. čak 800 tisuća volontera zasadilo 50 milijuna stabala, zašto ne bi mogli i mi? Nekad su se goleti pošumljavale radnim akcijama u koje su masovno bili mobilizirani mladi ljudi ( omladinci i omladinke ), a danas je sve na građanskim inicijativama, udrugama i osviještenim pojedincima. Zašto Hrvatske šume ne organiziraju javne radove na pošumljavanju? Možda zato što im je sječa šuma prioritetnija od sadnje…?

Zato, potpora inicijatorima Dana kolektivne sadnje drveća uz poziv: Zasadi drvo, ne budi panj! Ali ga, kako stoji u jednom statusu na Facebooku, ne zasadi bilo gdje ti pukne, nego provjeri imaš li autohtonu vrstu i je li lokacija prigodna za nju. Neka bude zeleno!

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI