Neovisni novinarski portal
21.1.2020.
eu / POLITIKA
Dubravka Šuica puca od sreće: Bit će kandidirana za hrvatsku povjerenicu u EK, s plaćom od preko 20 tisuća eura!

Dubravka Šuica puca od sreće:
Bit će kandidirana za hrvatsku povjerenicu u EK, s plaćom od preko 20 tisuća eura!

Dubrovačka profesorica Dubravka Šuica, poznatija kao jedna od “najvećih Hrvatica”, puca od sreće! S njezinog lica osmijeh ne silazi. Proživljava sam vrh svoje političke karijere. HDZ-ova eurozastupnica, sasvim očekivano, bit će predložena za europsku povjerenicu. Čeka je plaća od preko 20 tisuća eura mjesečno! Njezino mjesto u Europskom parlamentu će zauzeti stranačka kolegica Sunčana Glavak.  Ivana Maletić u europskom Revizorskom sudu,  Marija Pejčinović Burić tajnica Vijeća Europe,  sad i Šuica u EK-u. Bogme, žene nastupaju…

Vijest o Šuici kao budućoj povjerenici EK-a, nije nikoga iznenadila, jer, riječ je o HDZ-ovoj veteranki sa šest godina iskustva u “europskim poslovima”. A i nije da Plenković ima velik izbor…
Zanimljivo je, međutim, da je premijer, kako je i sam potvrdio, o kandidaturi Šuice obavio konzultacije s predsjednicom EK-a Ursulom von der Leyen, s kojom se sastala i sama kandidatkinja, i prije negoli je o tome raspravila Vlada ( odnosno njezin uži kabinet) i saborski Odbor za europske poslove. No, šef Vlade Andrej Plenković, javlja N1, odbija opaske kako su time zaobiđene hrvatske institucije, te tvrdi da se radi o uobičajenom i dobrodošlom susretu s predsjednicom EK-a s kojom je poželjno unaprijed dogovoriti ( postići suglasnost) oko kandidatkinje, a po mogućnosti i portfelja, što rade i sve ostale zemlje članice. A kako Plenković sve čini baš kako treba, tako nije propustio ni u ovom slučaju novinarima naglasiti da to “radimo na način koji je dobar i koristan za hrvatske interese i jačanje našeg položaja u EU”.

Dubravka Šuica, profesorica engleskog i njemačkog jezika koja je u prosvjeti sakupila dvadeset godina radnog staža ( predavala je u osnovnoj školi, na Pomorskom fakultetu, dubrovačkom Veleučilištu, a bila je i ravnateljica dubrovačke Gimnazije), dva mandata je obnašala i dužnost gradonačelnice Dubrovnika ( od 2001. do 2009.) te 2005. bila izabrana za najgradonačelnicu Hrvatske, a 2006.  dospjela i na svjetsku listu najboljih gradonačelnika.
U HDZ-u je od 1990., a njezina karijera, kako navodi N1 pozivajući se na tportal ozbiljniji uzlet doživljava iza 2000.,  kada je izabrana i za saborsku zastupnicu, nakon što je već preuzela uzde dubrovačkog HDZ-a, i okušala se kao gradska i županijska vijećnica.

Iako se na njezino političko djelovanje kod kuće, poslije šestogodišnjeg kontinuiranog rada u Europskom parlamentu, spustila obilna prašina, treba podsjetiti da je i buduća europska povjerenica predano njegovala osebujni HDZ-ov stil u politici koji redovito generira afere. Šuica je, poput Lovre Kuščevića i mnogih drugih iz HDZ-ove ergele, javno bila stigmatizirana zbog suspektnih prenamjena zemljišta i pogodovanja građevinskom lobiju, a ostalo je zabilježeno i da je sanitarni čvor u Gradskoj vijećnici ( “zlatni zahod” ) platila, kao tada aktualna gradonačelnica, nevjerojatnih četiri tisuće eura po kvadratu!

Od 2013. uživa u mandatu europske zastupnice i sve snažnije svoje ambicije usmjerava prema međunarodnoj politici. Mada je svrstavaju u krug “Karamarkovih ljudi”, čini se da uživa povjerenje i Andreja Plenkovića, koji je naslijedio Karamarka na čelu HDZ-a. Reklo bi se da je svoju lojalnost obojici među prvima iskazala, što svjedoči da je riječ o izrazito ambicioznoj i pragmatičnoj političarki koja ne robuje tvrdim ideološkim stajalištima, koja zna što hoće, ali i kako to najlakše ostvariti.

Jedna od najvećih Hrvatica Dubravka Šuica (foto www.dubravka-suica.eu)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI