Neovisni novinarski portal
21.9.2020.
IZDVOJENO / POLITIKA
Čitajmo knjige i vozimo se besplatno kao u Rumunjskoj; reciklirajmo plastični otpad i idimo besplatno u kino…

Čitajmo knjige i vozimo se besplatno kao u Rumunjskoj; reciklirajmo plastični otpad i idimo besplatno u kino…

Volite li čitati knjige?Ako spadate u onu rijetku vrstu kod nas koja na to pitanje može odgovoriti potvrdno, a da ne laže i ne obmanjuje ni sebe ni druge, tada vam valja znati ( ako već ne znate ) da se u Rumunjskoj, primjerice, možete besplatno voziti javnim gradskim prijevozom ukoliko tijekom vožnje čitate knjigu. Progresivni Rumunji, za koje prepotentno još uvijek mislimo da nam nisu ni do koljena, pa i kad neumoljive statistike govore drugačije, već neko vrijeme provode ovu iznimno poticajnu i motivirajuću akciju kako bi podigli svijest građana o potrebi čitanja. Gradski autobusi ili tramvaji idealno su mjesto za prakticiranje ove zamisli na koju je 2018. došao mladi rumunjski aktivist Viktor Miron…

…i predložio je općinskim strukturama vlasti u Cluj-Napoci, gradu preko 300 tisuća stanovnika, drugom po veličini u Rumunjskoj. A tamošnje vlasti se nisu ni prenemagale ni izmotavale pred kreativnim aktivistom, nego su prijedlog prihvatile i već za nekoliko mjeseci aplicirale.

Doduše, akcija je provedena u lipnju ove godine tek kao višednevna, ne konstantna , ali i takva je za svaku pohvalu. S knjigom u ruci, građani su sjedali u autobuse i strast čitanja koristili kao kartu za besplatan gradski prijevoz. Bravo za Rumunje! Bravo za Mirona koji se tome domislio i sklonost građana popustima iskoristio kao poticaj na čitanje. U Cluju se, zasad, svake prve nedjelje u mjesecu ljubitelji knjige, koji rado čitaju u vožnji, mogu besplatno voziti u javnom gradskom prometu.

Miron je postigao sa svojom idejom zavidan uspjeh. Kako prenosi National Geographic Srbija na svome webu, već do Sajma knjiga, nekoliko mjeseci nakon prihvaćanja njegova koncepta, 1200 ljudi je čitalo i besplatno putovalo. A Mirona je to dodatno ohrabrilo da nastavi i na druge načine promovirati čitanje, pa je pokrenuo projekt “bookface” koji svim korisnicima Facebooka koji za svoje profilne fotografije koriste knjige, osigurava razne popuste u knjižarama.

U Hrvatskoj gdje se godišnje jedva pročita knjiga po glavi stanovnika, ovakva bi akcija bila itekako potrebna. Ako ne ide drugačije, dobro je ljude navući na knjige makar i besplatnim gradskim prijevozom. Ako mogu Rumunji, gdje 22 posto mladih uopće ne čita, a svaki peti pročita tek jednu knjigu godišnje ( prema istraživanju tamošnjeg Instituta za sociologiju ), zašto ne bi mogli i hrvatski građani?

No, ma koliko bila domišljata ideja Rumunja Viktora Mirona, nije ni blizu “dobrih običaja” nekih drugih gradova , primjerice u Kini, Indoneziji, Australiji… gdje gradski prijevoz možete platiti plastičnom ambalažom!
U Pekingu imaju posebne uređaje za izdavanje karata u metrou koje umjesto novca prihvaćaju plastične boce, a u Istanbulu možete čak zamijeniti plastični otpad za kredit na metro-kartici koja se koristi za više različitih oblika javnog prijevoza. U Sidneyu za svaki reciklirani plastični otpad možete dobiti karte za kino, ili gradki prijevoz, po volji.

Svijet nezaustavljivo juriša naprijed, razvijajući svijest o važnosti recikliranja otpada i očuvanja okoliša. Kod nas još gotovo sve trgovine prodaju nerazgradive plastične vrećice, samo malobrojni osviješteni redovito odvajaju otpad, a u većini gradova i kad se odvaja, na kraju završi na istoj hrpi. Daleko smo mi i od Rumunjske, a kamoli Kine ili Australije…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI