Neovisni novinarski portal
29.5.2020.
crkveni kutak / POLITIKA
Biskup Antun Škvorčević osudio nasilje u Kninu, Đevrskama, Viškovu: Kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povređuje i kršćansku baštinu

Biskup Antun Škvorčević osudio nasilje u Kninu, Đevrskama, Viškovu:
Kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povređuje i kršćansku baštinu

Kad jedan biskup, a radi se o požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću, javno osudi nasilje, napose ono na nacionalnoj osnovi, onda je to doista vijest. Jer, prvi je to crkveni velikodostojnik u Hrvatskoj koji je odlučio javno dignuti glas protiv serije incidenata u kojima se verbalno i fizički ugrožava integritet hrvatskih građana srpske nacionalnosti.

Predvodeći slavlje uvođenja novog župnika Zdravka Radoša u župničku službu, u crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru, gdje žive pripadnici hrvatske, češke, srpske i drugih nacionalnosti, biskup Škvorčević je, javlja IKA , upozorio na Isusovu izjavu u evanđelju da će u kraljevstvo Božje doći narod s istoka i zapada, sa sjevera i juga, a da će neki od onih koji su se za života smatrali njegovima- ali samo na riječima- biti izbačeni. Pozvao je novog župnika na promicanje, ne samo snošljivosti, nego međusobnog poštovanja i zajedništva, vrednujući različitost kao dar Božji, i na suradnju za zajedničko dobro. Uz ostalo, biskup je kazao:

-Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka te se na križu priznao našim bratom: I hrvatskim i češkim i srpskim i drugim. I upravo zbog toga vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti.U tom duhu – rekao je požeški biskup- osuđujem nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama, Viškovu i nekim drugim mjestima naše hrvatske domovine izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti te žrtvama izražavam svoje suosjećanje. Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ono je sustav vrijednosti u koji su ugrađena i evanđeoska načela, te kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku – poručio je Škvorčević, ograđujući se od onih koji nacionalističke ispade koriste za politizaciju i podjele, širenje mržnje i nepovjerenja među ljudima, što, smatra, može uzrokovati veće zlo od počinjenog nasilja.

Makar samo jedan usamljeni glas iz Katoličke crkve, biskupa Škvorčevića, može značiti puno za promjenu atmosfere u hrvatskom društvu, osobito ako ga u tome budu slijedili i ostali biskupi. No, dok se to dogodi, načekat ćemo se…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI