Neovisni novinarski portal
15.7.2020.
knin / zanimljivi projekti
A ovo pčelari i sakupljači bilja...

Besplatno “Učimo danas za bolje sutra“:
Svijet je bogatiji za 7 pčelara, 6 pršutara i 7 biljoskupljača – traži se još po 7 ‘rakijaša’ i povrćara

A ovo pčelari i sakupljači bilja...

Točno za tri dana proći će godina dana u kojoj je svijet postao bogatiji za sedam pčelara i pčelarica, šest pršutara i pršutarica i sedam uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatičnog bilja.  Preciznije rečeno, uskoro će biti (1.9.2019.) godinu dana otkako Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s gradom Kninom provodi projekt “Učimo danas za bolje sutra“ u Okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

– Projektom je predviđeno povećati stručna znanja i vještine kroz 5 različitih programa osposobljavanja za 35 osoba pripadnika marginaliziranih skupina, razviti i provesti ciljane programe za osnaživanjem kako se to kaže, mekih vještina za 40 osoba pripadnika marginaliziranih skupina te povećati kapacitete stručnjaka koji rade s nezaposlenim osobama s ciljem unaprjeđenja usluga povezanih s pristupom tržišta rada. Do sada je 20 osoba završilo programe osposobljavanja. Program osposobljavanja
„Pršutar/ica“ završilo je 6 osoba, program osposobljavanja „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatičnog bilja“ završilo je 7 osoba i program osposobljavanja „Pčelar/ica“ završilo je također 7 osoba. Kroz radionice mekih vještina (Budi svoj, Izrazi se i Budi kreativan) prošlo je 24 osobe. Održana je i radionica „Razvoj znanja i vještina za socijalno uključivanje“ na kojoj je sudjelovalo 6 stručnjaka koji rade s nezaposlenim osobama pripadnicima marginaliziranih skupina – pojašnjava Dimitrije Dujmović, voditelj ovog nedvojbeno korisnog projekta.

Ovo su novi pršutari…

No to nije sve, rekli bi na reklami za madrace i lonce: trenutno se traži 7 osoba pripadnika marginaliziranih skupina koje će pohađati besplatni verificirani program osposobljavanja „Proizvođač/ica rakije i drugih domaćih aromatiziranih pića“ koji počinje u rujnu 2019. i 7 osoba pripadnika marginaliziranih skupina koji će
pohađati besplatni verificirani program osposobljavanja „Povrćar/ica“ koji počinje u ožujku 2020. godine. Dakako, osim što će besplatno steći korisna znanja, a koja su ovom planeti korisnija od bronih drugih zanimanja, na kraju programa polaznicima će biti uručeno uvjerenje o osposobljavanju, te će stečenu kvalifikaciju mogu upisati u e-radnu knjižicu.

(De)marginaliziranost

Inače, u marginalizirane skupine spadaju dugotrajno nezaposlene osobe (mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci), osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

A ovo pčelari i sakupljači bilja…

Posebnost ovog pažljivo osmišljenog projekta je i u tome što se njegovi polaznici ne uče samo baratati s pčelama kako ih ne bi izbole, prepoznati kadulju ili od višnje napraviti višnjevaču, zasaditi kupus i tome slično, nego će usput u okviru programa osposobljavanja besplatno moći koristiti radionice gore spomenutih mekih vještina. Kakve su to vještine? One koje su potrebno svakome od nas, bez obzira pripadamo li ili smo pripadali marginaliziranim skupinama.

Budi svoj, budi kreativan, izrazi se…

U radionici nazvanoj Budi svoj radi se na temu osnaživanja i podizanja razine samopoštovanja što nikome nije na odmet, a u dvodnevnoj radionici Izrazi se uči se kako povećati komunikacijske, prezentacijske i pregovaračke vještine s ciljem lakšeg zaposlenja. I još jedna: Budi kreativan – dvodnevna radionica na temu razvoja kreativnosti s ciljem smanjenja socijalne isključenosti, a u kakvu u nas lako zapadaju ne samo dugotrajno nezaposlene osobe, nego i one koji mukotrpno rade na nedovoljno plaćenim poslovima.

Svi zainteresirani se mogu javiti na brojeve telefona 022 664 608 ili 095 253 0211 te e-mail adrese: dimitrije.dujmovic@gmail.com ili ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr

Red je da na kraju ponovimo kako je nositelj projekta agilna Ekološka udruga „Krka“ Knin, a partneri su joj Grad Knin, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Europska unija. 

Dakako, najbolji i najbitniji partneri u projektu “Učimo danas za bolje sutra“ su i novopečeni pčelari, povrćari, sakupljači bilja.

I ostali koji će tek danas-sutra iskoristiti priliku koja im je velikodušno ponuđena kako bi se othrvali marginaliziranosti, socijalnoj isključenosti, besparici i letargiji koju donosi dugotrajna nezaposlenost ili neke druge nepovoljne prilike u kojima e čovjek u životu može zateći.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI