Neovisni novinarski portal
15.8.2020.
POLITIKA
Bandićeva jesen: Samo apstinencija M.B. s izbora za šefa države može biti “ugodno iznenađenje”…

Bandićeva jesen:
Samo apstinencija M.B. s izbora za šefa države može biti “ugodno iznenađenje”…

Hoće li se Milan Bandić ponovo okušati na izborima za šefa države i riskirati još jedan poraz nakon potopa koji je pretrpio ( zapravo, stranka koju je egomanijački nazvao po samom sebi ) na europarlamentarnim izborima? Neki mediji spekuliraju kako bi ga narušeno zdravlje moglo omesti u ambiciji da ipak pokuša dokazati svoju neslomljivost i sveprisutnost. Sam Bandić za N1 o toj temi tek zagonetno kaže: “Ja ne znam što su mediji objavili, ali ja znam što ću reći koncem devetog mjeseca. Mogu vam reći da će biti ugodnih iznenađenja.” Za koga ugodnih, e, to Bandić ne otkriva…

Odluku je već donio, ali joj je, izgleda, potreban proces zrenja, pa će s objavom sačekati do jeseni. Možda mudrije procijeniti vlastite izborne šanse, iako su realno izgledi za to minimalni. Možda odluči umjesto konstantnog hranjenja svoga ega, nešto više učiniti za svoje zdravlje. Ili, naprosto bude prisiljen odustati jer je fizički i psihički potpuno potrošen čovjek, a izborna utakmica, prijavi li se za nju, mogla bi ga i preskupo stajati. Prije svega, u zdravstvenom smislu.

Svatko iole dobrohotniji u njegovom okruženju trebao bi mu savjetovati da se u tu utrku ne uključuje. Njegovo sudjelovanje u predsjedničkim izborima ni za koga ne može biti “ugodno”. Ni za njegove štovatelje, ni za njega osobno, ni za konkurente, pa čak ni za promatrače. Milan Bandić je svoje javne nastupe doveo do razine nepodnošljive karikaturalnosti, i postao nalik klaunu čijim se gegovima nitko ne smije nego od njih strepi kao da se radi o akrobacijama na trapezu pod kojim nema sigurnosne mreže. Dakle, čak ako i niste navijač, njegovu eventualnu kampanju ne biste mogli pratiti ni s najmanjom ugodom.

Ako je Bandić, pak, aludirao na “ugodna iznenađenja” koja kani prirediti vlastitim sljedbenicima i simpatizerima uvjerenim u njegovu izbornu apstinenciju, objavom “radosne vijesti” o kandidaturi, ne znam što će im u tome biti ugodno. Jer, pokazalo se i kad je ovaj “čovjek-stranka” bio u boljoj formi, gubio je na svim, osim na lokalnim izborima. Na recentnim europarlamentarnim izborima njegova (žeton)Stranka rada i solidarnosti nije prešla ni izborni prag. Jedva su osvojili 1,97 posto glasova potpore, manje i od Pupovčevog manjinskog SDSS-a ( 2,66 posto) , pa čak i od tada tek osnovanog Starta Dalije Orešković ( 2,02 posto ) koja je tu izbornu utrku dočekala u nezaustavljivom “slobodnom padu”.

A ako je tkogod pomislio da je Bandićeva družba više za domaći folklor negoli za “moderne europske plesove”, demantiraju ih rezultati hrvatskih parlamentarnih izbora iz 2016., kada su Bandić i njegova “365 stranka” , osnovana godinu dana ranije, još bili u punom naletu. A dobili su tek dva mandata!

No, godinu poslije, 2017., na lokalnim izborima, nezaustavljivi zagrebački gradonačelnik i njegova šarena ekipa, potukli su konkurenciju bez osobitih problema. Bandić je dobio još jedan mandat na čelu metropole, a njegova družba ( Stranka rada i solidarnosti- Milan Bandić 365 ) bila je relativni pobjednik i u Gradskoj skupštini, i u 17 vijeća gradskih četvrti i u 218 mjesnih odbora. Mićo nacionale potvrdio je svoj status lokalnog zagrebačkog šerifa koji čvrstom interesnom mrežom drži pod kontrolom hrvatski glavni grad, ma što radio i ma koliko nesuvisao i štetan bio. Interesi su ipak iznad svakog racia, ali su čvrsto ukotvljeni tek u Zagrebu. I ni makac dalje.

Prema tome, za koga bi Bandićevo sudjelovanje u utakmici koju ne može dobiti bilo ugodno? Za konkurente? Za one koji odavno misle da Milanu Bandiću, čovjeku s nebrojenim optužnicama, ne bi smjelo biti mjesta u hrvatskoj politici? Ili je vječiti zagrebački gradonačelnik s pretenzijama “gospodara svemira”, odlučio ovu trku propustiti, i spomenutom izjavom zapravo ironizirao odnos dijela javnosti prema svojoj “veličini”, anticipirajući zadovoljstvo oponenata njegovim nesudjelovanjem kao – ugodno iznenađenje? Objektivno, jedino se takva opcija dade podvesti pod sintagmu “ugodno iznenađenje”. Jer, da Bandić odustane mnoge bi iznenadilo, a nema sumnje da bi takvo iznenađenje pozdravili kao ugodno. Sve druge varijante, doista ni za koga, implicite i samog Bandića, ne bi bile ugodne…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI