Neovisni novinarski portal
22.1.2022.
BANDIĆGRAD
Foto: Službena FB stranica Grada Zagreba, ilustracija

Bahato i ponižavajuće:
Bandić zastupnicima dozvolio uvid u tajni dokument na 15 minuta i bez prepisivanja

Foto: Službena FB stranica Grada Zagreba, ilustracija

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, čije će javne istupe, zbog njegovog kontinuiranog omalovažavanja novinara i novinarske profesije te brojnih seksističkih ispada prema novinarkama, redakcija Trisa bojkotirati, ne prestaje s bahatim ponašanjem, zaobilaženjem zakona i proizvoljnim određivanjem procedura. Nakon što je popustio pod pritiskom Danke Derifaj, novinarke RTL-ove Potrage, i dopustio joj prepisivanje dijelova dokumenta što ga je u Dubaiju potpisao s investitorom zainteresiranim za izgradnju tzv. Zagrebačkog Manhattana, sumanuta pravila su postrožena.

Dijelove Memoranduma o razumijevanju, dokumenta na 22 stranice, što ga je gradonačelnik Milan Bandić u ime Grada Zagreba u Dubaiju potpisao s poduzetnikom Mohamedom Alabarom odnosno njegovom tamošnjom tvrtkom Eagle Hills, novinarka Danka Derifaj objavila je prošlog tjedna u RTL-ovoj Potrazi. Dokument je dobila na uvid nakon dvomjesečnog navaljivanja i prijave povjereniku za pravo na pristup informacijama. Nije smjela ni snimati ni fotografirati, ali je neke dijelove prepisala. Doznali smo tada zbog čega se gradonačelniku žurilo da po svaku cijenu izmijeni Generalni urbanistički plan protiv čega se pobunila zainteresirana javnost.

U dokumentu koji je bez znanja zastupnika Gradske skupštine 12. ožujka Milan Bandić potpisao s investitorom zainteresiranim za izgradnju tzv. Zagrebačkog Manhattana, piše, naime, da gradonačelnik i njegova administracija imaju osam mjeseci za rješavanje prostorno-planske dokumentacije, uz još eventualnih šest ako se tako dogovori s investitorom koji može predložiti izmjene.

Ponižavajući i apsurdni uvjeti uvida

Zastupnik Lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Tomislav Tomašević,  još je u ponedjeljak javno pozvao DORH da istraži što to gradonačelnik potajno dogovara sa zainteresiranim investitorom, podsjećajući da se za bilo kakvo javno partnerstvo mora ići na međunarodni natječaj i javnu nabavu. Zaključio je da ako se ovdje radi po željama investitora, ako postoje rokovi kada se po željama investitora moraju promijeniti prostorni planovi, onda je očito da se pogoduje investitoru i da je to onda posao za DORH.

Klub zastupnika Lijevog bloka danas je odbio izvršiti uvid u memorandum prema ponižavajućim i apsurdnim uvjetima koje je izmislila Bandićeva uprava. – Jutros smo se javili na jučerašnji  poziv gradskim zastupnicima da izvršimo uvid u Memorandum o razumijevanju koji je Bandić potpisao s tvrtkom Eagle Hills no iz gradske uprave su nam rekli da uvid može trajati najviše 15 minuta i ne smije se ništa iz Memoranduma prepisivati. Kao da se radi o šiframa za nuklearno naoružanje, a ne o navodno neobvezujućem sporazumu s investitorom. Nisu imali nikakav odgovor na pitanje kako je onda novinarka Danka Derifaj prošli tjedan imala šest puta više vremena i smjela je prepisivati dijelove Memoranduma koje je zatim i objavila. To znači da su bez ikakve zakonske osnove bogovi na Trgu Stjepana Radića arbitrarno odlučili o uvjetima za uvid čime krše Zakon o pravu na pristup informacijama. Mi i dalje inzistiramo da se Memorandum objavi i bude dostupan svima, a uvjeren sam da će to biti prisiljeni učiniti prije ili kasnije. – napisao je zastupnik Lijevog bloka Tomislav Tomašević u objavi na svom FB profilu.

Kršenje zakona i Aarhuške konvencije

Dozvolu da danas izvrše uvid u tajanstveni dokument dobilo je, pak, dvoje predstavnika Zelene akcije. Po dolasku u zgradu zagrebačke Gradske uprave službenici su ih informirali da če svakome dopustiti uvid u trajanju od samo 15 minuta, bez fotografiranja, snimanja i zapisivanja bilješki, iz čega je Zelenoj akciji jasno da je tzv. uvid zapravo obična farsa.

-Tražimo javnu objavu ovog dokumenta. To smo zatražili još u lipnju, a Bandić uporno odbija izvršiti svoju zakonsku obvezu jer se ne želi zamjeriti svojim novim prijateljima iz Dubaija do čijih interesa mu je stalo više nego do građana koje bi morao predstavljati. – kaže Bernard Ivčić iz Zelene akcije koja tvrdi kako Grad ovakvom tajnošću krši zakon jer Aarhuška konvencija, a i hrvatski zakoni u koje su pretočene odredbe ove konvencije, propisuje da je tijelo javne vlasti dužno ustupiti informaciju na način koji je tražena.

Proizvodnja formalnog javnog pritiska

Zelena akcija poziva sve građanke i građane Zagreba da službeno zatraže dostavu Memoranduma o razumijevanju i proizvedu tako formalni javni pritisak na Bandića da konačno objavi ovaj tajni dokument Službeni obrazac Zahtjeva za pristup informacijama nalazi se ovdje, a potrebno je samo upisati svoje ime i adresu te ga poslati na pristupinfo.gradonacelnika@zagreb.hr

Predstavnici Zelene akcije danas su uočili i da Grad treba za potrebe velebnog projekta na Savi o svom trošku osigurati sve preduvjete za spajanje na svu potrebnu infrastrukturu te omogućiti da zemljište bude bez ikakvih nekretnina, osim ako njihovo uklanjanje nije zakonski zabranjeno. Bilo kakva financijska dobit Grada Zagreba nije definirana, nego je ostavljena za buduće sporazume.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI